САЛО КОРИСНІШЕ ЗА ОЛИВКОВУ ОЛІЮ

Оливкова олія, що традиційно вважається корисним для здоров'я продуктом, поступилася свинячому салу при перевірці з боку вчених. Зокрема, виявилося, що сало (а також вершкове масло) є набагато доречнішим для використання в приготуванні гарячої їжі.

Те, що сало може бути кориснішим за оливкову олію, встановили вчені з Університету Де Монтфорт в Англії. Дослідники заявили, що хоча користь рослинних жирів добре відома, готувати на такій оливі, як оливкова, кукурудзяна і соняшникова, - шкідливо для здоров'я.

«Краще використовувати для приготування їжі свиняче сало або вершкове масло», - резюмували автори нової роботи.

На користь даного висновку говорять результати 20-річного дослідження по вивченню складу хімічних речовин, які виділяються в процесі нагрівання різних харчових жирів. Фахівці прийшли до висновку, що під час готування на рослинній олії відбувається виділення альдегідів - речовин, чий вплив на організм пов'язаний з підвищеним ризиком розвитку раку, хвороб серця і пригноблення мозкових функцій.

«У рибі, приготованій на соняшниковій або кукурудзяній олії, міститься в 200 разів більше токсичних альдегідів, ніж допускають стандарти безпеки», - навели приклад автори дослідження.

Вчені пояснюють, що отримані ними відомості не свідчать про безумовну шкоду рослинних олій. Головна користь даного продукту полягає в тому, що він містить поліненасичені жирні кислоти - важливий елемент для повноцінного харчування людини. Проблема в тому, що при нагріванні ці компоненти виділяють більше токсичних сполук, ніж мононенасичені жирні сполуки, присутні в таких продуктах, як сало, вершкове масло або кокосове масло, коментують вчені. При цьому особливу небезпеку становить те, що зазначені сполуки мають властивість накопичуватися в організмі, нарощуючи свій шкідливий потенціал для здоров'я.

З цієї причини для страв, які передбачають обробку при високих температурах, краще використовувати щільні жири, переконані фахівці.


Повернутися
28.11.2015
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.