ПОДБАЙТЕ ПРО «КОВДРУ» ДЛЯ САДУ

Пізня осінь — час підготовки саду до зимового періоду. Від того, як садівник подбає про своїх деревах, залежатиме їх благополуччя впродовж всього року. Насамперед це важливо для найпоширеніших фруктових дерев - яблунь. Закінчено збір врожаю, впав останній лист, яблуневий сад готується до довгої суворої зими. Для того, щоб навесні дерева знову радували нас своїм казковим цвітінням, а влітку ми могли насолоджуватися їх чудовими плодами, яблуні потрібно правильно і грамотно підготувати до зими, не шкодуючи при цьому часу і сил. Основним етапом у цій важливій роботі є утеплення та укриття дерев. Багато садівники цікавляться, як укрити яблуні на зиму правильно. Якщо ви поки ще не досвідчений садівник, то наші поради підкажуть вам відповідь на це питання.

Для чого потрібно вкривати яблуні
Більшість яблунь помірного клімату вважаються стійкими до холодних зим. Якщо не сильні морози тривають всього лише кілька днів, то великої шкоди яблуням вони не принесуть. В крайньому випадку, можуть трохи постраждати слабкі прикореневі гілки, або злегка підмерзнути коріння, розташовані близько до поверхні землі. Тому, перш ніж вкрити яблуні на зиму, важливо зрозуміти, для чого це потрібно робити. Рекомендується вкривати яблуню не тільки для того, щоб уберегти дерево від морозів; головне - для захисту від різноманітних гризунів (зайців, мишей, і т.д.). Своєчасне і надійне укриття кори є необхідною умовою для здорового росту і розвитку дерева навесні. Особливо необхідно таке укриття для молодих деревець, оскільки пошкодження кори може викликати різні захворювання, і навіть призвести до загибелі яблуні.

 Прийнято вважати, що перед тим, як укрити яблуню на зиму, потрібно деякий час підвищувати її стійкість до морозів. Протягом усього сезону намагайтеся робити все для того, щоб деревце росло міцним і здоровим. Для цього необхідно пам'ятати про своєчасне поливі, розпушуванні землі, внесення підгодівлі і добрива. Наприкінці літа рекомендується припинити полив, а розпушування збільшити. Це забезпечить дереву запас мінеральних речовин, сприятиме припиненню росту кореневої системи, і тільки тоді ваші заходи по укриттю та утеплення яблуні будуть ефективними. Для морозостійких яблунь у віці 5-7 років утеплення прийнято вважати необов'язковим. За умови, якщо кора дерева здорова, на ній немає видимих ​​пошкоджень і захворювань, яблуня може самостійно протистояти морозам. Наземна частина стовбура без додаткового укриття може витримувати морози до 20-35 градусів. Колоновидні яблуні потрібно утеплювати на зиму обов'язково, не залежно від їх величини і віку.

Як утеплити яблуні
Досвідчені садівники вважають, що від того, як укрити яблуні на зиму, буде залежати не тільки якість їх подальшого врожаю, але й термін плодоношення. Перед тим, як укрити яблуні на зиму, важливо вивчити кліматичні особливості вашої місцевості. Іноді безтурботні садівники наївно сподіваються на те, що зима буде теплою, і приділяють утепленню дерев недостатньо уваги. Це неприпустима помилка. За багаторічними спостереженнями метеорологів, зимова температура повітря часто опускається до -40 ° С, а на поверхні землі до -42-46 градусів морозу. Слід зауважити, що ця амплітуда в безвітряні дні буває до 10 градусів і вище. У такому випадку, якщо яблуню не утеплені, то загине і корінь, і скелетні гілки. Цього можна уникнути, якщо не тільки засипати місце кореневої системи снігом, але і добре утеплити стовбур підручними матеріалами - мішковиною, папером, і т.д.

 До випадання снігу можна утеплити дерева лапником, папером, тканиною або іншими матеріалами бажано на висоту 1-1,5 метра. Зверху папір або щільну тканину фіксують м'яким шпагатом або міцною мотузкою. Вважається, що це оберігає яблуню не тільки від зайців і мишей, але і захистить від сильного поривчастого вітру і сонячних опіків.

Особливості укриття саджанців
Якщо восени в саду були посаджені дерева, то виникає питання: як укрити саджанці яблуні на зиму? Найчастіше рекомендують поступати так само, як і з деревами постарше.
Укрити молодий саджанець необхідно, тому що його пошкоджена кора буде тріскатися і хворіти, а гниють подмёрзшіе коріння приведуть до загибелі деревця. Це важливо враховувати для утеплення як морозостійких, так і колонних яблунь.

Найголовнішим є надійне укриття коренів. Для того, щоб вони благополучно перезимували, потрібно про них подбати заздалегідь. Спочатку покладіть навколо кореневої системи гній, а зверху посипте товстим шаром тирси. Прикореневу шийку добре умативает будь-яким щільним утеплює (можна використовувати в цих цілях агроволокно). Обв'язати стовбур деревця можна щільної пакувальної папером білого кольору. Відомо, що білий колір має гарну відбивною здатністю, а значить, охоронить саджанець від згубних сонячних променів. Не рекомендується використовувати плівку або руберойд, підіпріть в період відлиги, вони можуть викликати на корі різні грибкові захворювання. Для цих цілей можна використовувати стебла очерету, кукурудзи або соняшнику.

 Після утеплення молодий саджанець слід укрити земляним пагорбом висотою до 30 сантиметрів, за умови сухої і пухкої грунту. Перегниває взимку, під час відлиг, і навесні, коли встановляться плюсові температури, гній забезпечить підгодівлю кореневої системи мінеральними речовинами. Це сприятиме міцному росту і розвитку вашого деревця. Тільки потім рекомендується присипати саджанець яблуні максимально товстим шаром снігу.
Готуючи колоновидний саджанець до зими, потрібно дбайливо ставиться до верхівкової бруньки. Її можна утеплити старої ганчірочками і обмотати плівкою. Молоде деревце бажано підв'язати до опори.


Повернутися
22.11.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...