ЯК ДОГЛЯДАТИ ЗА ВИНОГРАДОМ ВОСЕНИ: КОРИСНІ ПОРАДИ

  Виноградна лоза добре перезимує в тому випадку, якщо вона добре визріла, тобто здерев'ніла. Щоб пагони винограду із зелених перетворилися на здерев'янілі, вони повинні пройти загартування. Тому з самого початку осені треба забезпечити гарні умови зволоження, живлення, освітлення виноградних кущів, своєчасне зняття врожаю з лози.

В осінній час лоза, що дала врожай, стає слабкою, так як багато ресурсів витрачено на дозрівання ягід. Тому відразу після збору врожаю обов'язково підгодуйте кущі і продовжуйте доглядати за виноградником. Полийте і розпушіть грунт, обробіть препаратами від хвороб та шкідників, обріжте і утепліть на зиму. Кожна з цих процедур поліпшить плодоношення лози в наступному році. А якщо взяти за правило робити так щоосені, то ваш виноградник буде інтенсивно розвиватися, ягоди щороку будуть великими, а урожай - рясним.

Обробку лози препаратами проти хвороб та шкідників після збору врожаю можна проводити за допомогою хімічних засобів, так як на кущах вже немає ягід. Виявивши на лозі патологію, тут же оперативно обробіть це місце, щоб зупинити розмноження шкідників і поширення інфекції на весь кущ.


Полив та удобрення

Якщо погода не дуже спекотна, то, відразу після збору врожаю, виноград можна і не поливати. Але в листопаді виноградник обов'язково потребує грунтовного поливу. Це допоможе підготувати кущі до зимівлі. При цьому полийте обов'язково рясно, щоб коріння отримали достатньо вологи.

Можете навіть викопати канавки або прилаштувати трубки біля кущів. Це запобіжить розтіканню води по поверхні, і вона надходитиме прямо до коріння. Не допускайте ущільнення грунту. Для цього регулярно рихліть її, це сприятиме збереженню вологи, і в підсумку кущам буде легше перезимувати.

Для осінніх підгодівель використовуйте органічні добрива з додаванням деревної золи. Але занадто багато добрив відразу не вносьте. Краще просто замульчуйте грунт біля самої основи стовбурів шаром перепрілого гною або ж компостом.


Осіння обрізка винограду

Осінь - найкращий час для формування кущів винограду. Обрізку починайте через пару тижнів після того, як опаде листя. Раніше вкорочувати пагони не рекомендується, оскільки відразу після листопаду в лозі ще йдуть процеси фотосинтезу. Передчасна обрізка порушить накопичення поживних речовин в пагонах, стовбурі і кореневище. Але тягнути з цією процедурою до заморозків теж не варто. Як тільки почнуться холоди, лоза зробиться дуже крихкою, і будь-які операції на винограднику приведуть до розламів пагонів і інших пошкоджень.

Видаліть хворі та старі пагони. Залиште тільки повноцінні і найздоровіші. При цьому їх кількість повинна бути на третину більше ніж потрібно для формування куща. Це на той випадок якщо зимівля буде несприятливою і деякі пагони не витримають морозів. Якщо ж зима виявиться не дуже суворою, то зайве можна видалити навесні.


Вкриваємо виноград на зиму

Вкривати виноград на зиму потрібно далеко не завжди. Тільки якщо сорт не холодостійкий або очікуються сильні морози, то доведеться провести відповідні заходи. Підготовку до утеплення починайте ще в період обрізки. Формуйте кущ таким чином, щоб лозу було легко пригнути до рівня грунту. Якщо ви збираєтеся вкривати лозу у вертикальному положенні, не знімаючи зі шпалер, тоді формуйте кущ довільно.

Хоча утеплення винограднику звичайною плівкою не зовсім хороший варіант. При потеплінні температура під плівкою сильно підвищується. Також там висока вологість, а це - ідеальне середовище для розвитку грибків, цвілі і виникнення процесів гниття. Укриття з тирси і листя дає приблизно такий же результат. Тому утепляйте виноградник лапником. Він добре провітрюється і затримує сніг. Тобто умови для зимівлі лози будуть ідеальними.

В умовах присадибного саду найбільш успішну зимівлю забезпечує так зване повітряно-сухе укриття.  До цього часу повинні пройти перші заморозки і загартовування виноградної лози. Для цього їй достатньо декількох днів з температурою -5-8 ° С, але не нижче -10 ° С.


Повернутися
11.11.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...