ЩОБ І ВЗИМКУ ПОХРУМТІТИ СВІЖИМ ЯБЛУЧКОМ…

Осінь - час збирання яблук та груш. Але як правильно зберегти плоди, щоб ласувати ними всю зиму?

Насамперед важливо акуратно збирати урожай. Плоди потрібно знімати руками. Але у жодному разі не обтрушуйте їх з дерева, оскільки биті плоди не зберігаються. Знімати починають їх у суху прохолодну погоду, коли вони плоди дозріють. Фрукти збирають разом із плодоніжкою і опускають акуратно у корзину, обшиту середині мішковиною, або плодозбиральні сумки із дном, що відкривається. Потім плоди сортують. Слід пам'ятати, що для тривалого зберігання непридатні плоди, пошкоджені плодожеркою, довгоносиком, щитівкою.
На дно ящика вистилають стружку товщиною 1-2см. У середині ящика вистилають папір у вигляді коверта так, щоб вільними кінцями можна було накрити яблука зверху, та між рядами роблять прошарок із паперу. Різні сорти яблук вимагають різної упаковки. Антонівка при щільній упаковці швидко "вражається" засмагою, тому її краще розміщувати у ящиках вільніше. Пепін шафранова, навпаки, краще зберігається при щільній упаковці.
При відборі, сортуванню та упаковці необхідно стежити за тим, щоб восковий наліт на яблуках не був пошкоджений. Сортування та упаковка робляться в тіні, не залишаючи на довго плоди на сонці. Потім без зволікання їх переносять у підвал, де температура значно нижча, ніж у саду. Чим швидше закладають плоди у пристосоване сховище, тим довше і краще вони зберігаються. Для зберігання яблук необхідно підтримувати температуру близько "0" градусів, для груш від "0" до "1" градуса тепла. при такій температурі  яблука та груші найменше вражаються мікроорганізмами, краще зберігають смак, аромат та вигляд. На початку зберігання варто щодня на декілька годин провітрювати приміщення. Температура при цьому повинна бути не менше нуля градусів.
Після того, як встановлюється необхідна температура, провітрювання проводять значно рідше - один раз в  1-1,5 місяці. Врахуйте при збільшенні температури на 1-2 градусів різко змінюється якість продукції. Якщо температура зменшиться на 1-2 градусів, то деякі сорти підмерзають.
Щоб не допустити зараження плодів грибком, фрукти перед укладанням слід потримати 10 хвилин у водному розчині йодинола (він продається в аптеці й відпускається без рецепта). Взагалі "від усіх болячок" допомагає така суміш:
- йод кристалічний 2,5%
- йодистий калій 7%
- крохмаль 53%
- харчова сода 2%
- вода 35,5%
Це все потрібно змішати (% - це частка речовин у суміші) і після цього розвести у воді так, щоб утворився 1% розчин.
Далі на 1-2 хв занурюйте яблука в рідину, потім виймайте і, не протираючи, давайте обсохнути. Результат - фрукти будуть у найтоншій прозорій плівці, яка не обсипається.

Інший варіант: у розчин на 100г прополісу (продається на ринках і аптеках)і 500мл 96% спирту опускати на кілька секунд яблука, висушувати їх і відправляти на укладання.
Обережно! Перед вживанням оброблені яблука треба ретельно вимити.


Повернутися
31.10.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Люди діляться на багатих і бідних. При цьому і багатство, і бідність є випробуванням. Проте бідність — більш легкий, зручний хрест,  у той час як багатство — більш важкий. Науковці говорять навіть про гедонізм бідних — їм властиве переживання катарсису від своєї безумовної порядності порівняно із "вкраденими статками олігархів". При цьому цікаво, що "багаті", тобто всі ті, хто не сприймає себе «бідним», узагалі не оперують таким примітивним розшаруванням "багатий - бідний", тож дискурс протистояння «бідні-багаті» створюється самими бідними. Ознака, за якою «бідні» відносять тих чи інших людей до цих двох класів, є також примітивна - це самовизначення особистості: якщо людина радо себе зараховує до бідних, то це "наш!", і саме в цей момент запускається полум'яна риторика "ми бідні - а вони багаті, та вони нам, бідним...".  Питання влади над своїм життям для бідного не стоїть - бо "владою користуються багаті, аби поневолювати бідних і робити їх ще біднішими".

На думку психологів, в людини грошей стільки, скільки вона дозволяє собі. Я б сформулював це так:  справжні багатство чи бідність не у гаманці, а в голові… Так звана бідність – це насправді невміння користуватися своїм багатством. Ми відкладаємо кошти «на чорний день», нові речі – «на потім». В результаті отримуємо життя з чорних днів, і це «потім» ніколи не настає. Відкрию вам таємницю: «потім» не існує. Є тільки зараз. А в ньому є люди, які як кремінь, або як губка, або ж як мед. Щоб отримати щось від людини-кременя, треба щосили  її стукати. Щоб отримати щось у людини-губки —  треба довго її тиснути. А людина-мед розливається для усіх сама…