ОЙ ГАРБУЗЕ ТИ ПЕРИСТИЙ, З ЧИМ МИ БУДЕМ ТЕБЕ ЇСТИ?

Готуємо страви з сонячною... ягодою

 Ну от і завершилася пора «роздачі гарбузів женихам», весілля — в повному розпалі, і під коморами випирають свої барвисто-сонячні боки не задіяні досі гарбузи. Саме час згадати про основну функції цієї сонячної ягоди: бути джерелом вітамінів і мікроелементів на нашому столі. І хоч це чиста правда, бо гарбуз — справжня комора вітамінів для організму: завдяки калію, який він містить у великій кількості, нема кращої їжі для «сердечників», його мінеральні речовини сприяють кровотворенню, каротин — поліпшенню зору, а біофлавоноїди омолоджують організм на клітинному рівні — увесь цей довгий перелік усе одно не буде повним, якщо ми не зізнаємося чесно і щиро: якщо його майстерно приготувати, це — феєрія смаків і справжнє свято для гурманів! До того ж «на носі» — хеловін, коли гарбузи законно стануть «дамками» дійства, отож наше завдання наразі — озброїтися теоретичними і практичними навичками подачі гарбузів, у нашому випадку — до столу.

Зарядіться енергією!

 Давня українська кухня зберегла рецепти варених, тушкованих і запечених гарбузів. Так, гарбузова каша з пшоном, гарбузові млинці та печений гарбуз із медом вважаються стравами винятково нашої національної кухні. Ми ж продовжуємо гарбузове меню до смаку і потреби, бо готувати з нього можна все — від простих салатів і каш до вишуканих десертів і напоїв.

 Цю функцію легко і приємно виконувати із салатами — загальновизнаною щіткою для організму. Один із таких — салат осінній гарбузовий. Потрібно буде гарбуз — 200 г, велике яблуко (краще кислих сортів), морквина, півсклянки горіхів (будь-яких), півсклянки сметани або склянка йогурту, зелень петрушки або кропу, сіль до смаку. М’якуш гарбуза, яблуко і морквину натерти на тертці. Додати подрібнені горіхи й зелень, заправити сметаною чи йогуртом. У цьому салаті — цілий комплекс незамінних вітамінів і мікроелементів. Він стимулює роботу кишечнику і «пробуджує» організм, а про поповнення вітамінного запасу організму годі й говорити.

 А якщо вам захочеться приготувати пікантну і вітамінну закуску — гарбуз маринований виправдає всі ваші сподівання. Знадобиться 500 г гарбуза, 300 мл води, по 2 шт. болгарського перцю і цибулі, 5 зубчиків часнику, по половині чайної ложки меленого імбиру та кориці, суміш перців і сухий кріп — за смаком, 70 мл олії, 3 столові ложки цукру, півтори столові ложки солі та 70 мл яблучного оцту.

Гарбуз почистити і нарізати тонкими скибочками. Порізати соломкою перець, цибулю — півкільцями. Додати до гарбуза перець, цибулю, подрібнений часник і всі спеції. У воду додати олію, сіль, цукор, оцет і довести до кипіння. Я трохи досолила за смаком. Овочі перемішати, перекласти в банку і залити гарячим маринадом. Закрити кришкою, остудити і поставити в холодильник. Через добу гарбуз буде готовий, але через кілька днів він буде ще смачнішим. Рецептом дуже задоволена і раджу вам.

Гарячий і жовтогарячий!

 Гарячі страви з гарбуза мають також подвійну користь. Завдяки високому вмісту рідкісного вітаміну Т гарбуз вважають найкращим гарніром до м’ясних та жирних страв. Цей вітамін сприяє засвоєнню важкої їжі і запобігає накопиченню жирових відкладень в організмі. А низькокалорiйнi зупки з гарбуза зроблять вашу фігуру легкою і рухливою, збагатять вітамінами і забезпечать клітковиною. Але що це ми все про користь та про користь? Головна їхня перевага — це оригінальний і незабутній смак! Як кажуть, краще раз скуштувати, ніж сто разів про це почитати, отож берімося до приготування гарбузової зупки з грибами. Потрібно буде 500 г гарбуза, 500 г свіжих або 50 г сушених грибів, 5 картоплин, корінь петрушки, 2 цибулини, 3-4 помідори, 2-5 столових ложок сметани, зелень, чорний мелений перець, сіль.

 Свіжі гриби нарізати й обсмажити в олії або смальці разом iз нарізаним соломкою коренем, додати помідори і протушкувати. (Якщо гриби сушені, їх треба замочити на 3-4 години в холодній воді, в ній же відварити, а потім нарізати й обсмажити з петрушкою. Картоплю відварити до напівготовності, додати всі посмажені інгредієнти, нарізаний гарбуз і свіжі помідори, посолити, поперчити і варити до готовності. Подавати гарячим зі сметаною та зеленню.

 А ця страва буде до вподоби чоловікам, які інколи гарбуз «відправляють в ігнор». А знаєте, чому? Напевне, в молодості отримали його «в повен зріст» на сватанні, от і досі не можуть забути. Жарти жартами, а обід — за розкладом. Тушкована яловичина з гарбузом — саме те, що треба в даному випадку!

 Для цієї страви потрібно 500 г яловичини, нарізаної кубиками, 2 столові ложки оливкової олії, цибулина, дрібно нарізана, 4 зубчики подрібненого часнику , склянка гарбуза, порізаного на дрібні кубики, 4 картоплини і 2 морквини, також порізані кубиками, 0,5 л яловичого або овочевого бульйону, 100 мл сухого червоного вина, 400 г очищених від шкіри та нарізаних помідорів, чайна ложка цукру, сіль і перець за смаком.

 Нагрійте олію у великій каструлі з товстим дном на середньому вогні. Додайте яловичину та тушкуйте до рум’яного кольору з усіх сторін. Додайте цибулю і часник, готуйте до м’якості 3-4 хвилини. Додайте картоплю, моркву, гарбуз, помідори, бульйон, спеції та доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь та тушкуйте під кришкою 40 хвилин. Подавайте до столу гарячою, зі сметаною та свіжою кінзою.

 І тепер, коли чоловіки гідно оцінили смакові переваги великої ягоди, слід готувати щось смачненьке з цією ж метою і для жінок. Приміром, гарбузове рагу з квасолькою.

 На півкілограма гарбуза потрібно стільки ж квасолі, 2-3 морквини, стільки ж цибулі і помідорів. Моркву і цибулю спасерувати на олії і додати до квасолі, заздалегідь звареної до напівготовності. Додати порізаний кубиками гарбуз. «Протомити» на малому вогні 20-30 хв., додати дрібно порізані помідори. Витримати на вогні ще 5 хв. Щедро заправити часником.

Гарбуз із мультиварки

 Хто має мультиварку і невпинний у кулінарних пошуках — скуштуйте перлову кашу з гарбузом, м’ясом і грибами. Результат перевершить усі сподівання без винятку: і того, хто готує, і тих, хто куштуватиме.

 На 500 г гарбуза і 300 г м’яса потрібно 200 перлової крупи, 300 г печериць, цибулина, 4 зубки часнику, столова ложка олії, стакан води, чорний мелений перець та сіль за смаком.

 М’ясо помийте і поріжте невеликими шматочками. Гарбуз помийте, очистіть від шкірки і м’якоті і поріжте кубиками. Дрібно поріжте цибулю і гриби. В мультиварку налийте олію, закиньте м’ясо, цибулю, гриби і гарбуз, виберіть режим «Випічка», і 20 хвилин обсмажте продукти, періодично перемішуючи, до золотистого кольору. Промийте перловку і додайте у мультиварку, а затим влийте воду і все гарно перемішайте. Посоліть і поперчіть, укиньте цілі зубчики часнику, накрийте кришкою і готуйте у режимі «Плов» 1 годину 15 хвилин, поки вода повністю не вбереться.

 А який же обід без котлет, запитаєте ви? О, з гарбуза і курячого філе вдаються чудові котлетки: соковиті, барвисті, поживні. Є рецепт, перевірений на досвіді. Каюся, котлетки не дожили до фотографування, але кожен може помилуватися своїми, власноруч приготовленими.

 Потрібно 400 г курячого філе, яйце, 200 г гарбуза, цибулина, 2 зубки часнику, столова ложка вершкового масла, по 2 столові ложки манки і олії, мелений коріандр, сіль і чорний перець за смаком. Гарбуз очистіть від шкірки і насіння і натріть на крупній тертці. Куряче філе пропустіть через м’ясорубку разом із цибулею і часником. З ’єднайте фарш і гарбуз, додайте яйце, розм’якшене вершкове масло, манку, спеції, посоліть і старанно перемішайте. Залиште фарш на 20 хвилин, щоб манка розім’якла. Сформуйте невеликі котлети і обсмажте їх на олії з двох боків до золотистої скоринки. З будь-якими овочами, кашею чи салатом — чудовий тандем!

На пару з Гаррі Поттером!

 Поттеромани, напевне, знають, як шанували герої Поттеріани гарбуз і як полюбляв Гаррі Потер пиріжки з гарбузом та гарбузовий сік. А оскільки ми вже знаємо, чим харчуються маги чаклунства і дива, то заінтриговані спробувати і собі щось гарбузово-магічне. Сама назва справжнього осіннього десерту — гарбузовий пиріг iз горіхово-медовим смаком — уже звучить як магія смаків. То що, почаклуємо?

 Для тіста потрібно буде 200 г борошна, 100 г вершкового масла, яйце, столова ложка води, дрiбка солі. Для начинки: 500 г очищеного гарбуза, половина лимона, 3 яйця, 100 г меду, 100 г волоських горіхів, 0,5 чайної ложки меленої кориці. Гарбуз помити, очистити від внутрішньої м’якоті з насінням, викласти на деко шкіркою вниз і поставити у розігріту до 200°С духовку на 1 годину. Поки печеться гарбуз, готуємо тісто. У просіяне борошно додаємо сіль, порізане кубиками охолоджене вершкове масло, порубане ножем на крихти, додаємо яйце, воду, місимо тісто і розкачуємо по формі кола. Викладаємо у змащене маслом деко і формуємо бортики. У кількох місцях тісто проколюємо, а відтак ставимо його в холодне місце на хвилин 15. Після цього — в духовку, розігріту до 180 градусів, на ці самі 15 хвилин.

 Тим часом готуємо начинку: чистимо печений гарбуз і перемелюємо його у блендері, подрібнюємо горіхи. Додаємо в гарбуз лимонний сік, горіхи, мед, корицю. В окремій мисці збиваємо яйця і додаємо їх у начинку. Перемішуємо, наповнюємо нею пиріг і ставимо в духовку на хвилин 40, поки не загусне начинка. Охолоджений пиріг ріжемо на шматочки, поливаємо медом і притрушуємо подрібненими горіхами. Оце-то смакота!

 Гарбузовий пудинг готується швидше, але це легке пухке диво не менш смачне і по-осінньому барвисте. Знадобиться один невеличкий гарбуз, 200 мл вершків, 6 яєць, половина склянки цукру, 6 маленьких здобних булочок, півсклянки родзинок, склянка горіхів, чайна ложка імбиру, половина чайної ложки кориці, 2 столові ложки крохмалю.

 Спекти гарбуз, очистити від шкірочки, збити в блендері в пюре, розвівши вершками. У змащену маслом керамічну глибоку форму викласти посушену на сухарі здобну булку, нарізану кубиками, на булку викласти родзинки, горіхи, імбир та крохмаль. Збити яйця з цукром, додати гарбуз з вершками і вилити на хліб, пекти 20-25 хвилин.

Ласуни, налітайте!

 І, нарешті, про цукерково-осінній делікатес: цукати з гарбуза. Може здатися, що це трудомістко, ні-ні-ні — все легко і досить швидко. Якщо гарбуз чиститься легко, то можна за півгодини впоратися і потім тільки не забути через 12 годин. А потрібно лише 2 кг гарбуза, 0,5 кг цукру, лимон і апельсин. Очистити гарбуз від шкірки, порізати скибочками. Не дуже товстими і довгими — приблизно 5 мм — 10 мм. Засипати цукром, закинути лимон і апельсин. Їх теж порізати скибочками, все — з цедрою. На 12 годин залишити просочуватися. Потім довести до кипіння і знову на 12 годин залишити. Знову довести до кипіння. Дати вистигнути. Потім злити сік (його, до речі, можна пити, розбавляючи водою). Сушити в сушці. Якщо немає сушки, то в духовку на 100-160 градусів. Духовку привідкрити.

 

ДО ХЕЛОВІНА ГОТОВІ!

 А на хеловін не будемо економити на гарбузах і готувати його шматочками, а приготуємо цілим і великим. Фаршированим! Запасіться гарбузом приблизно на 1,5 кг, до якого потрібні будуть 500 г м’ясного фаршу, цибулина, 100 г сметани, склянка гречки (рису), олія, зелень петрушки і кропу, сіль, перець за смаком. Зріжте у гарбуза верхівку, виберіть насіння і частину м’якуша, наріжте цей м’якуш кубиками. Зваріть із крупи розсипчасту кашу. Цибулю спасеруйте на олії. Додайте м’ясний фарш, посоліть, поперчіть, посмажте все разом, потім влийте трохи води і стушкуйте до готовності. Додайте порізаний гарбуз, змішайте з кашею, сметаною, зеленню. Заповніть сумішшю гарбуз, накрийте зрізаною верхівкою, як кришкою, і запечіть при 170 градусах до готовності (гарбуз має бути м’яким).


Повернутися
31.10.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...