ОСІНЬ ДО РОБОТИ ПРОСИТЬ

Рік добігає до кінця. Десь вже пройшло теплом бабине літо, а десь ще сонячні дні.   Є час подумати і скласти календар садівника - городника на жовтень. Перше - не забудьте заготовити собі землі для зимових посадок і вирощування розсади. Якщо маєте хороші рослинні залишки, не уражені хворобами, сміливо в компост. Почніть його робити вже зараз, не відкладайте до весни.

 

Роботи в саду.
Зберіть й укладіть на зберігання яблука і груші. Робіть це обережно, намагаючись як найменше травмувати плоди. Адже пошкодження можуть стати шляхом для зараження плодів хворобами, які проявляться під час зимового зберігання.
Перед перекопкою зберіть всі рослинні залишки, листя. Якщо вони здорові, то сміливо відправляйте в компост. Немає компостної купи, тоді прикопайте. А от все хворе – спаліть або глибоко закопайте.
Так само можна вчинити і з обрізаними гілками. Зараз можна проводити санітарну обрізку - видаляти все, що загущує крону, хворе або зламане. Здорові гілочки можна подрібнити та відправити перегнивати в компост. Хворе спалюємо. До речі попіл теж є відмінним добривом. Так само його можна посипати в компостну купу.

      При перекопуванні ґрунту треба не зашкодити коріння. У пристовбурних кругах не поглиблюйте лопату більше 10-12 см. В міжряддях глибина перекопки може доходити у зерняткових 20 см, у кісточкових 16 см.
Вологозарядковий полив дерев потрібно провести до замерзання ґрунту, при масовому опадання листя. Під молоді дерева 20-25 відер, під плодові дерева старше 6 років вологозарядковий полив вимагає до 400 літрів води. Поспішати з таким поливом не варто. Його ранні терміни можуть призвести до відновлення вегетації дерев, ви порушите їх період спокою. Якщо у вас підґрунтові води глибоко, то бажано б зволожити ґрунт на глибину до 2 метрів. А якщо підґрунтові води вище, то достатньо буде і метра.
Перед осінньою перекопкою проводять підгодівлю плодових дерев добривами. Застосовуються як органічні, так і мінеральні добрива.
У жовтні продовжуємо викорчовування не продуктивних, старих дерев. Зараз садово-городніх робіт менше, тому не залишайте це на весну. Правильно розподіліть свій час.
Проведіть посадку дерев восени за 25-30 днів до настання морозів. Якщо в ці терміни не укладаєтесь, то саджанці прикопайте. Тільки при плануванні посадок дерев на ділянці зверніть увагу, що після викорчуваних зерняткових (яблуня, груша, айва ...) не садять такі ж дерева, а обирають для посадки кісточкові - абрикос, сливу, персик ... І з кісточковими також, після них не садять зерняткові. Такий садовий оббіг виходить.
Якщо ви будете садити навесні дерева, то викопайте посадочні ями зараз. Взагалі для висадки плодових дерев оптимально готувати ями навесні - для осені, восени - для посадки весною. Якщо ви плануєте посадку зараз, то швидше копайте яму, нехай постоїть.
Якщо ваш саджанець з листям, то видаліть їх. Тому що так буде відбуватися зайве випаровування вологи.
Якщо у вас вже опало листя і крона добре проглядається, то можна побачити на гілках яйцекладки кільчастого шовкопряда. Так само зніміть, зберіть під деревами та спаліть всі муміфіковані плоди.
Якщо у вас є яблуні та персики на клонових підщепах, то накидайте навколо стовбура землі висотою до 30 см. Щоб вийшов горбок. А ще навколо дерева, за межами горбка теж, покладіть шар мульчі до 10см в діаметрі 1-2 метрів (за розміром крони).
Штамби дерев очистити від старої кори - це допоможе знищити зимуючих шкідників. Передбачити захист молодих дерев від гризунів. Штамби і скелетні гілки плодових дерев потрібно побілити. Але це не для краси. Це необхідно для захисту від сонячних опіків і морозобоїн.

 

Роботи на городі.
Продовжуємо висаджувати озимий часник.
У північних районах проводять підзимові посіви. У жителів півдня поки ще тепло це робити. Тож готуйте грядки для підзимових і зимових посівів. Зверху посівів потрібно буде насипати шар торфу або перегною до 3-4 см.
При настанні температури повітря +4- +5 ˚ С викопується морква. Сигналом для цього служить так само пожовтіння нижніх листків. Якщо у вас зими не такі суворі, то залиште невелику ділянку моркви в землі. Прикрийте її бадиллям, листям або чим іншим, товстим шаром. Така морква відмінно перезимує до весни. Буде соковитою і хрусткою. Спочатку проекспериментуйте з невеликою діляночкою. Перед зберіганням моркву просушіть. Крім моркви проводитися збір і укладання на зберігання інших коренеплодів - петрушки, селери, пастернаку, буряка. Особливо небезпечні вранішні морози для буряка. Тому починати потрібно з нього. А от інші коренеплоди так само можна частково залишити на зиму. У нас, у степовій зоні України, петрушка, пастернак і селера іноді не перезимовують. Особливо якщо взимку багато дощів і перемежовуються вони з морозами. Але часто петрушка навіть взимку може дати трохи зелені, коли тепло.
У минулому році в мене була грядка петрушки, селери і пастернаку. Навесні, із залишеного на грядці, вижив тільки пастернак. Селера й петрушка загинули. Тому все-таки основну частину врожаю краще зібрати.

      У північних районах викопують редьку та дайкон. Звичайно, за термінами збору коренеплодів орієнтуйтеся на місцеві кліматичні умови та прогнози погоди. Не забувайте, що календар садівника - городника це керівництво до дій у формі плану, що вимагає коригувань за строками згідно погоди.
Перед настання морозів прибрати та відправити капусту на зберігання. З того що не помістилося у підвал або з пошкоджених качанів зробіть заготовки з капусти на зиму. Так само можна її заквасити, адже саме зимові сорти капусти для цього якраз призначені.
Цвітну капусту закласти на зберігання в холодні парники.
Збираємо та готуємо страви з посіяної у кінці літа й у вересні зелені. Салат зараз особливо хрусткий, ніжний.
Проводиться збір коренів хрону. Великі переробляються або відправляються на зберігання, а ось дрібні будуть для висаджування.
Місця, де врожай зібрано, очищають від рослинних залишків. Найкраще буде посіяти сидерати. Так і ґрунт не буде вивітрюватися взимку, і збагатитися органікою за рахунок коренів та зеленої маси сидератів.
У кожного свій підхід до осінньої обробки ґрунту. Хтось глибоко копає, хтось навіть оре. Деякі тільки злегка розпушують ґрунт. Існує багато думок і підходів до цього. Але одне незмінне. Наші грядки вимагають внесення добрив. Тільки не забудьте, що не всі культури можна садити після внесення свіжого гною восени. Тому доречніше використовувати перегній, компост. Органіки потрібно 4 - 60 кг на 10 кв.м. А ось мінеральних добрив беруть 150 - 300 грам на 10 кв.м. Якщо таких немає, то удобрюйте навесні локально в луночки.

Але ще раз повторюся, саме зараз у вас є можливість застосувати як добрива сидерати, наприклад жито. Воно дає велику масу коріння, яке спушить вашу землю.

За 15 днів до настання холодів висадіть дрібний сівок цибулі. До весни він швидше за все висохне. А от якщо ви добре утеплите грядку з його посадками, то ранньою весною будете з цибулевої зеленню.
Вимагають спостереження овочі, покладені на зимове зберігання.
Ближче до зими ділять і висаджують кущі ревеню, щавлю, естрагону й інші багаторічники.

 

Роботи у квітнику.
Покваптеся з висадкою цибулинних квітів - тюльпанів, нарцисів, гіацинтів та інших. Після посадки землю замульчувати шаром 5-8 см.

До морозів викопайте канни, жоржини і гладіолуси.

З кінця жовтня починаємо вкривати троянди га зиму. Для цього використовуємо перегній, торф, компост, на крайній випадок просто землю. Викладається горбок заввишки до 30 см.
На кущах бузку обрізати стебла з насінням. Видалити пошкоджені, старі пагони.
У багатолітніх квітів, таких як дельфініум, півонія, астильба та інших, видалити відмерлі пагони. Їх краще винести за територію квітника, щоб було поменше гниючих залишків, осередків розвитку гнилей та інших хвороб.
Також видалити засохлі однорічні квіти.
У квітнику провести підзимовий посів айстри, гвоздики китайської.
По можливості, на вільних місцях, вносяться добрива і земля квітника перекопується.

 

Роботи в ягіднику.
Найкраще посадити малину за дві декади до настання морозів. Не забудьте стебла обрізати над самою землею і спалити. Глибина - до кореневої шийки. Якщо ви саджанці транспортували, то замочіть на добу у воді, а ще краще в воду додати стимулятор росту. Грунт навколо після поливу замульчувати.
Так само висаджуються інші кущові ягідники - посадка смородини, посадка агрусу, йошта та інші.
Хоча малина і самоплідна рослина, але для підвищення врожайності краще висадити хоча б 2-3 сорти.
Прочистіть малинник. Щоб пагони, залишені на плодоношення, краще перезимували, підв'яжіть їх до дротяної опорі. Взагалі малину краще вирощувати з підв'язкою до шпалери. Так пагони не будуть перегинатися під вагою врожаю.
У аґрусу і смородини вирізати і спалити верхівки пагонів, уражені борошнистою росою. Так само провести щорічні вирізання старих гілок, для правильного формування плодоносних кущів. З молодих пагонів можна так само вибрати та видалити зайві.
Нарізуються і висаджуються живці смородини. Перед посадкою їх бажано потримати в коренеутворюючих розчинах.
Якщо ви навесні прикопували пагони аґрусу або пагони смородини на відводки, то зараз саме час їх розсадити. Ті, що слабші, посадити в окремому місці на дорощування.
Перед замерзанням землі посадки суниці та полуниці при вирощуванні у відкритому грунті прикривають укривними мульчуючими матеріалами. Якщо їх недостатньо, то провести укривання кожного кущика окремо. Можна використовувати торф, тирсу, листя, солому, перегній, в крайньому випадку підсипають до прикореневої зони землі, узятої з міжрядь. На півдні це роблять в листопаді.
Проведіть на ягіднику мульчування грунту, або підсипте, якщо у вас була мульча. Цим ви утримаєте вологу і захистите коріння від морозів.
Провести на ягіднику санітарну обрізку. Абсолютно немає необхідності залишати зимувати те, що ви збираєтеся видалити навесні. Перевірте пагони на наявність яйцекладок і зимуючих шкідників.
А ось суницю і полуницю обробіть фунгіцидами, проти грибкових захворювань листків.
Внесіть добрива. Перекопайте грунт у міжряддях. Біля кущів рихлити обережно, не забувайте, що у ягідників корені знаходяться і під самим рівнем грунту.
Якщо у вас є суниця ремонтантних сортів, то висадіть кілька кущиків в горщики, ящики. На підвіконні з південної сторони вона зможе рости і плодоносити.

 

 Роботи у винограднику.
Вологозарядковий полив провести при сухій осені. Вносимо добрива, а води даємо не менше 50 літрів на кущ.
Проводитися прибирання на зберігання і заготівля винограду на зиму. Отримаєте ароматний бекмес з увареного соку. Крім того ви вирішите проблему – що робити з соком винограду, коли його багато. Стежите за прогнозами погоди. Стануть непридатними для зимового зберігання ягоди підмерзлих пізніх сортів. А ось при теплій осені можна їх потримати на кущах подовше. Це додасть ягодам цукристості.
Потурбуйтесь про укриття сортів, які не можуть зимувати без захисту. Огляньте лозу. На півдні часто застосовують напівукривне зберігання, тобто прикривається тільки половина куща.
Як що до замерзання грунту у вас ще є 1,5 місяця, то можете без страху висадити виноградні саджанці. Вони добре приживуться і рано навесні підуть у ріст.
Заготовлюються живці для розмноження. Перед зберігання їх можна обробити розчином з 400 грам залізного купоросу на 10 літрів води. Потім закласти на зберігання.
На саджанцях проводитися катаровка, видалення росяних коренів.


Повернутися
14.10.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...