ШАНУЙМОСЯ! ВАКЦИНУЙМОСЯ…

На Тернопільщині розпочинається масова вакцинація проти поліомієліту. За півроку медики області планують щепити від небезпечної недуги усіх дітей віком від народження до 10 років. Причиною масової вакцинації став зареєстрований на Закарпатті спалах захворювання. Аби не допустити його поширення, на території України розпочалися профілактичні заходи.

Нагадаємо, у червні та липні цього року на Закарпатті зареєстровано два випадки гострого в’ялого паралічу. А вже 1 вересня МОЗ оголосило про спалах поліомієліту. Аби запобігти поширенню захворювання в Україні та й загалом Європі, розпочалася масова вакцинація дітей.

- У цьому році зареєстровано два випадки поліомієліту в Закарпатській області. Вони не пов’язані між собою. Діти не контактували і проживали в різних регіонах області. Пацієнти 2011 та 2014 року народження, які не були щеплені від недуги, - розповідає головний спеціаліст-педіатр департаменту охорони здоров’я ТОДА Майя Голяк. - Всесвітня організація  охорони здоров’я вивчила дані випадки і визнала їх спалахом захворювання в Україні.

Спершу планувалося проведення в державі планового щеплення. Та згодом було прийнято рішення про імунізацію  стосовно всіх дітей, не зважаючи на те, були вони щеплені до цього чи ні.

- Імунізація проходитиме у три тури. Перші два стосуються дітей від 0 до 6 років, третій – від 6 до 10 років. Нещодавно область отримала 50,5 тис. доз оральної та 15 тис. доз інактивованої вакцини проти поліомієліту. Наразі ми чекаємо розпорядчих документів Міністерства охорони здоров’я з розподілом вакцини в райони відповідно до поданих заявок, - розповідає Майя Голяк.

Отриманої вакцини не достатньо, аби провести імунізацію всіх дітей. Однак у МОЗ обіцяють, що на цьому поставки не завершуються і скоро запаси регіонів будуть поповнені.

Завершити турову вакцинацію проти поліомієліту планують до квітня 2016 року.

- З квітня 2016 року дана трьохвалентна вакцина буде замінюватись на двовалентну. Загалом участь у програмі бере не тільки Україна, а й в цілому Європа, - каже Майя Голяк.

А тим часом медики області звертаються до батьків з проханням не ігнорувати масову імунізацію, адже це наразі єдиний спосіб вберегти своїх дітей від небезпечного захворювання. Якщо у когось є сумніви стосовно вакцинації, то потрібно проконсультуватися з сімейними лікарями. Останні нададуть повну інформацію про ефективність щеплення та можливі ризики.


Повернутися
14.10.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...