«ЛИЦАРСЬКИЙ ХРЕСТ» ДЛЯ БУЧАЧЧАН

14 жовтня о 15 годині у місті Бучач в музеї "Меморіал" (Галицька, 25) відбудеться неформальний літературно-музичний вечір "Лицарський Хрест", приурочений Дню захисника України, Покрові Пресвятої Богородиці, річниці створення УПА та Дню українського козацтва, пише http://galinfo.com.ua

 Українська земля… Земля, щедро полита кров’ю її мешканців та ворогів, земля, на якій протягом віків точилися трагічні й, водночас, героїчні події.

Намагаючись підняти один за одним пласти нашої з вами історії, бачимо споконвічне прагнення українства до волі, незалежності та благоденства рідної землі, неньки України. І завжди український народ оберігали від повного знищення, від хижих зазіхань ворогів, від лиха та, здавалася б, безнадії, вищі сили. Ті сили, які надихали на нелегку боротьбу лицарів степу – козаків, українську інтелігенцію, поетів, письменників і художників, діячів Української революції та борців за волю – Українську Повстанську Армію, дисидентів середини двадцятого століття, творців української незалежної держави, героїв Небесної Сотні та усіх бійців АТО.

Щира віра нашого народу в Божу допомогу, сповнені сліз молитви до Божої Матері – покровительки всього воїнства українського були почуті десь там, в небесній канцелярії. Почуті і втілені в життя. І наш з вами святий обов’язок – неухильно дотримуватися заповідей предків, берегти здобуте у важкій боротьбі і стати справжніми патріотами молодої держави – України.

Запрошуємо усіх відвідати літературно-музичний вечір у неформальній атмосфері, разом поспівати повстанських та патріотичних пісень і у великому дружньому колі віддати шану усім борцям за волю України.

У вечорі братимуть участь:

Література: Іваніцька Тетяна (Тернопіль), Олександр Бабінський (Донецьк), Любомир Сарабун (Тернопіль), поетичний діалог Оксани та Людмили Дубінських (Бучач) та Анастасія Ющак (Бучач).

Музика: Ігор Кізюк, Володимир Юриста, Віталій Яскілка, Микола Бобрюк (Бучач)

Вечір відбудеться за підтримки Романа Білінського.

Партнери - ГО "Бучач-АРТ" та "Бучацькі НОВИНИ"


Повернутися
13.10.2015
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...