АБЕТКА ВІТАМІНІВ
У наш техногенний час захиститись від радіації, токсичних речовин, хімічних «атак» промислових об'єктів прагне, здається, кожний. Правильне харчування — основа всього. Фрукти й овочі повинні становити фундамент вашого харчування, а не легкий доважок. Не забувайте включати до свого раціону продукти, багаті на вітаміни.
Вітамін А в основному потрапляє до організму із продуктів тваринного походження: печінки, сметани, молока, яєць. Каротин, з якого при певних умовах в організмі утворюється вітамін А, міститься у моркві, буряку і томатах.
Висівковий хліб, горіхи, молоко, квасоля, горох, мед та пророщена пшениця — джерело вітаміну В1.
Печінка, яйця, молоко — вітаміну В2, В3.
Вітамін В6 міститься у жовтках яєць, злаках, печінці, нирках, пророщеній пшениці.
Вітамін В9 — у соєвих бобах, горосі, капусті, шпинаті, вівсі, сирі, бананах.
Вітамін В12 є у петрушці, печінці, молоці, чорній смородині.
Чорна смородина, апельсини, лимони, томат, картопля «в кожушках», яблука — джерело вітаміну С.
Вітаміну D найбільше у вершковому маслі, олії, риб'ячому жирі, молоці та печінці.
Вітамін Е, який ефективно захищає організм від усілякої хімії, яка потрапляє ззовні, міститься в олії, соняшниковому насінні, мигдалі, зеленому горошку, яєчному жовтку, риб'ячому жирі.
Вітамін К є в капусті, коренеплодах, фруктах, печінці, дріжджах.
← Повернутися