ЧИ Є НА МАРСІ ЖИТТЯ? НЕВІДОМО. А ВОДА ТОЧНО Є!

Учені NASA (Аерокосмічної агенції США) зробили сенсаційну заяву: знайдено докази, що у теплу пору року на Марсі буває солона вода! «Марс — не суха планета. Там виявлено рідку воду. Навіть якщо це дуже солона вода, це дає можливість говорити, що на Марсі може бути життя»,— заявив директор відділу планетології NASA Джим Грін.

Вода на Марсі може кипіти при +10 градусах за Цельсієм

Космічний орбітальний апарат Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) має на борту апарат Crism, здатний визначати хімічний склад матеріалів на поверхні планети. Апарат з чотирьох точок фіксував напрямок руху сольових потоків протягом марсіанського літа. Crism визначив, що ці потоки — вода з солями.

Учені давно задавалися питанням: чи є на Марсі рідка вода? Температура на планеті значно нижча за нуль за Цельсієм. Учені вважають, що точкою замерзання на Марсі може бути мінус 80 градусів за Цельсієм. Зважаючи на низький тиск, кипіння відбувається при плюс 10 градусах. Середня температура на Марсі — мінус 62 градуси. Найвища температура влітку може досягати 23 градусів тепла. Учені кажуть, що сліди води з’являються саме тоді, коли досить тепло для її існування у рідкому стані.

«Знаходимо воду — знаходимо життя»

Учені поки що не знають, звідки з’являється ця вода. Дослідники припускають, що вода залягає на великій глибині у вигляді льоду. Існує також припущення, що солі вбирають пару з атмосфери планети, перетворюючи її на воду.

Доктор Джо Міхальські з лондонського Музею природної історії каже, у разі, якщо підтвердять на практиці наявність води на Марсі, можна сподіватися знайти там життя: «На Землі навіть в екстремально посушливих місцях, якщо знаходимо воду, то знаходимо життя (мікробів. — Авт.)».

Тепер науковці ламають голову, як відправити у райони, де виявлено воду, космічні апарати. Експерт Пітер Грайндрод вважає це небезпечним: «Ми не можемо забезпечити стерильність наших апаратів, що літають у космосі, а значить, мікроби з них можуть загрожувати можливому невідомому життю».

Коли на Марсі був океан…

«Аналіз даних MRO показує, що вода на Марсі є в різних місцях — від полюсів до тропіків. Виявлення води може бути ознакою можливого існування життя на планеті та забезпечити наше життя там у майбутньому. MRO літає над Марсом із 2006-го, пролітаючи на висоті 255 км — 320 км над поверхнею. Апаратура апарата розпізнає хімічні речовини, пов’язані з водою. Цього разу MRO виявила гідратовані солі, які можуть інтенсивно поглинати воду, в обсязі більше половини своєї маси. Ці солі вбирають воду, а не іншу рідину. Сліди солей на схилах гір і кратерів виявляли за температури вище мінус 10 градусів за Цельсієм. Вони зникали за нижчих температур. Це дозволило зробити висновок, що це сліди потоків солоних вод. Самих потоків ніхто не бачив, тільки сліди… Дослідження Європейської південної обсерваторії показало, що 4 млрд. років тому на Марсі міг існувати океан, співрозмірний земному Льодовитому. На думку фахівців, марсіанський океан, точніше, те, що від нього залишилося, похований під пиловим чохлом, а частина води міститься в льоді. Це дозволяє припустити, що літні потоки виникають під час танення розсолів… Можливо, якесь життя існує в підземному океані планети, якщо такий є. Може, йдеться про абсолютно інші та невідомі форми життя»,— каже учений Костянтин Ранкс.

Колонізація Марса почнеться з 2030-го?

Колишній керівник марсіанської програми NASA Дуг Маккістіон заявив, що виявлення води в рідкому стані — революційне відкриття, яке прискорить політ на Марс. Програма NASA «Подорож на Марс» передбачає доставку людей на Червону планету до 2030-го. За словами Маккістіона, одне з головних завдань для вчених, які займаються організацією експедиції,— забезпечити екіпаж достатньою кількістю води і кисню на Марсі. Якщо вода і кисень вже там, то вдасться істотно знизити об’єм і масу вантажів, необхідних для забезпечення життєдіяльності експедиції на Марсі. Ці слова підтвердив глава управління НАСА, астронавт Джон Грансфельд. Він заявив, що наявність рідкої води на Марсі дозволить людям жити на поверхні планети. А з деяких порід, які виявлені на планеті, можна виробляти ракетне пальне.

Американський приватний бізнес теж хоче долучитися до освоєння Червоної планети. Проектів і задумів — не бракує. Останню гучну пропозицію зробив власник компанії Tesla, мільярдер Елон Маск. Він запропонував підірвати на Марсі ядерні бомби, аби планета стала теплішою,— а потім заселити її.

Воду на Марсі шукали 44 роки

Перші припущення, що на Марсі колись була вода, з’явилися ще 1971-го — після отримання зображень з космічного супутника Mariner 9, на яких помітили деформації поверхні планети, схожі на долини рік. А в березні цього року NASA заявила, що Марс протягом кількох мільярдів років був покритий океаном, який займав до п’ятої частини планети і місцями сягав глибини до 1,6 км. Однак згодом через низьку гравітацію і розріджену атмосферу значна частина води випарувалася. Падіння тиску на планеті також супроводжувалося зниженням загальної температури на Марсі, тож лише 13% океану збереглося у вигляді криги.

 


Повернутися
02.10.2015
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...