ВІД СЕМИ НЕДУГ ДОПОМАГАЄ ЗВИЧАЙНА ЦИБУЛЯ

Недарма  багато наших земляків ніколи не сідають обідати без цибулі: взимку ріпчастої, а з весни і до пізньої осені — зеленої. В ній, кажуть люди, найбільше корисних, цілющих речовин. Напевно, кожен iз нас мав нагоду в цьому переконатися.

 У цибулі — цілий букет вітамінів: А, В1, В2, В9, С, РР... Її успішно вживають як протицинготний та сечогінний засіб. Фітонциди, які містяться в цьому овочі, здатні вбивати хвороботворні мікроби. Тому він такий ефективний при лікуванні грипу, застуди.

 Народна медицина радить при грипі тампони, просочені цибулиним соком, вкладати в ніздрі на 15 хвилин тричi —уранці, вдень і ввечері.

 Нав'язливий кашель, бронхіт і навіть кашлюк лікують у такий спосіб: 500 грамів обчищеної і подрібненої цибулі, 50 грамів меду, 400 грамів цукру варять в 1 літрі води на слабкому вогні протягом трьох годин. Потім охолоджують і вживають щодня 4—6 столових ложок суміші. Запалення горла усувають за допомогою кашки: натерти цибулю і яблуко в рівних пропорціях, мед за смаком. 2—3 чайних ложки на день.

 При атеросклерозі судин головного мозку також варто з'їдати суміш із свіжого цибулиного соку з медом — одну чайну ложку щогодини. Таку ж суміш іноді рекомендують лікарі хворим на діабет як підтримуючий засіб.

 Старі люди кажуть, що цибулю, запечену в тісті чи зварену в молоці, добре використовувати як компрес при наривах, фурункулах. Свіжою натертою цибулею не зайве змастити свіжі синці, забиті місця. Пам'ятайте: велику кількість цибулі не можна їсти тим, хто має хронічні хвороби нирок та печінки. Будьте здорові і не хворійте!

 

Солодкі ліки
Звичайна морква містить не тільки каротин для очей, а й антиракову речовину — фалькаринол

  Його корисну дію недавно «вирахували» британські вчені, повідомляє inopressa.ru. Свою гіпотезу фахівці Університету Н'юкасла та Данського інституту агрономії перевірили на лабораторних тваринах. Під час експерименту в раціон однієї групи пацюків, які мали передракові пухлини, додавали сиру моркву, другої — сам фалькаринол, а решта вживала звичайний харч.

  За 18 тижнів з'ясувалось, що у пацюків, які сиділи на морквяній і фалькариноловій дієті, виникло на третину менше ракових пухлин, ніж у тих тварин, які харчувались, як завжди.

   Так остаточно з'ясували, що за антиракову властивість моркви відповідає фалькаринол. Ця речовина містится також у женьшені. Раніше про фалькаринол було відомо, що він має фунгіцидні (протигрибкові) властивості. Якраз він захищає моркву від гниття.

    Як сказав один із дослідників, доктор Кристен Брандт: «Ми вже знаємо, що морква корисна і може скорочувати ризик розвитку раку, але до останнього часу не знали, яка саме речовина коренеплоду має такі особливі властивості».


Повернутися
10.09.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...