ГІРКО! ВІД ЦІНИ НА ЦУКОР…

 Тільки два із шести цукрових заводів працюватимуть цього сезону в Тернопільській області: Чортківський та Збаразький. Директор департаменту агропромислового розвитку Олег Напора зазначив, що цього року планують переробити майже мільйон тонн цукрового буряка.

- В цьому році під буряком засіяно 16, 5 тисяч гектарів землі, – сказав Олег Напора. – Торік було 36,5 гектарів, а планували ми засіяти 27 тисяч гектарів. Більше 10 тисяч гектарів підготовленого  глибокого зябу, на який пішли значні витрати, не використали під буряк не через ринкові фактори, а через незрозумілу ситуацію навколо агрохолдингу «Мрія». Тому цього року будемо йти по показниках 2013-го року. Минулого року ми виробили у 8 разів більше цукру, ніж потрібно області і трохи більше ніж треба всій Західній Україні. Тому будемо переробляти на цукор орієнтовно мільйон тонн буряка.

Керівник департаменту також розповів, що цукрові заводи розпочнуть роботу пізніше, ніж це було минулого року, зазначивши, що проблем із лімітами газу для цукрових заводів не повинно бути.

- Цього року заводи починають роботу пізніше, ніж минулого року, – каже Олег Напора. – Графік змістився на два тижні через аномальні погодні умови. Через спеку ми не можемо вже розпочати копати буряк. За прогнозами в кінці тижня очікуємо дощі, і наступного тижня плануємо розпочати збір врожаю. Якщо минулого року заводи розпочали роботу 25 серпня, то цього року почнуть 15 вересня. Газ почнемо використовувати з середини вересня.  Працюватимуть два заводи, які технологічно готові до економії і готові давати хороші результати по співвідношенню: кількість газу – тонна цукру,  тому проблем із забезпеченням газу не передбачається.

Роботу, яка була проведена минулого і цього року по підготовці до посіву буряків та роботи цукрових заводів керівник області Степан Барна назвав незадовільною. І зазначив, якщо така ситуація повториться ще раз, то керівник департаменту агропромислового розвитку буде звільнений.

- Якщо оцінювати підготовку до роботи цукрових заводів в цьому році, то треба констатувати, що вона була незадовільною, як з боку адміністрацій, так і керівників департаментів, бо я так розумію тоді всім було далеко не до того, щоб заводи працювали, – зазначив очільник ОДА Степан Барна. 


Повернутися
02.09.2015
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...