«МІФІЧНЕ» ЗДОРОВ’Я

ЛАМАЄМО  СТЕРЕОТИПИ І ЗАБОБОНИ ЩОДО НАШОГО ЗДОРОВ’Я

  «Не їж морозиво, горло болітиме!» — каже турботлива бабуся своєму онуку, бо надто піклується про здоров’я малечі. Із цих же міркувань навіть за досить теплої погоди мама не випустить дитину на прогулянку без шапки, бо ж вітер, «болітимуть вуха»... З міфами боротися складно, попри те, що абсурдність багатьох постулатів спростовує саме життя. Нагадаємо деякі відомі «вигадки» про здоров’я, які так міцно засіли в свідомості загалу, що доводити їх неспроможність досить складно. Але — необхідно. Отже...

  Застуджуються від холоду

Не існує жодних медичних підтверджень того, що, виходячи на вулицю  у холодну погоду, ризикуєте захворіти, якщо переохолодитеся. Водночас є наукове пояснення, чому люди частіше застуджуються взимку. Оскільки в цей час ми проводимо більше часу в закритих приміщеннях, зростає імовірність швидше підхопити вірус, що передається від однієї людини до іншої.

  Плавати після їжі шкідливо

Дехто вважає, що в жодному разі не можна плавати протягом півгодини післяс поживання їжі, інші кажуть, що після трапези слід почекати годину, перш ніж заходити у воду. Посилаються при цьому на постулат, що процес перетравлювання їжі викликає приплив крові до шлунка, що знижує кількість крові, доступної для м’язів. А це, мовляв, підвищує імовірність судоми.

Однак дослідники не пов’язують випадки утоплення із судомами, що нібито стали причиною плавання на «повний шлунок». Судоми, як стверджують лікарі, часто трапляються під час плавання, але шлунок тут ні до чого. До речі, якщо у воді у вас зціпило м’яз, найкраще залишитися на місці на хвилину і почекати, доки спазм мине.

  90% тепла тіла «виходить» через голову

Тіло може втрачати тепло через будь-яку відкриту ділянку, стверджують професор Аарон Керолл і Рейчел Вріман, автори книги «Не ковтай жуйку! Міфи, напівправда і відверта брехня про ваше тіло і здоров’я». Ваша голова в цьому сенсі нічим не відрізняється від рук або ніг, просто вона набагато частіше залишається неприкритою.

«Більшу частину часу на вулиці ми вдягнені, — зауважує доктор медичних наук Річард Інгебретсен. — Якщо ви без шапки, тепло виходить через голову так само, як воно виходило б через ноги, якби на вас були шорти».

 Мобільні телефони викликають рак

Уперше це твердження прозвучало в 1993 році, а в 2004 році дослідники з Каролінського університету виявили: якщо людина тримає трубку завжди з одного боку голови, то пухлина може розвиватися саме в тому місці. Однак згодом у цілій низці статистичних досліджень, що проводилися в різний час різними вченими, не виявили абсолютно ніякого зв’язку між використанням мобільних телефонів і розвитком онкологічних недуг.

Сік-фреш — відмінний детокс

Нерідко доводиться чути, що свіжий сік відмінно очищає організм від токсинів. Проте така чудодійна сила соків — міф, стверджують дієтологи. Організм природним чином виводить шкідливі хімічні сполуки через печінку, нирки і шлунково-кишковий тракт, а сік жодним чином не прискорює цей процес. Крім того, витискаючи сік із фруктів і овочів, ми вилучаємо корисні волокна. До речі, деякі солодкі фруктові соки шкідливі не менше, ніж газована вода. І хоча соки не завдають організму шкоди, вони й не містять нічого особливого, чого не можна отримати з фруктів і овочів.

 Потрібно пити вісім склянок води в день

Вода, як відомо, — основа життя. Але ідея саме про вісім склянок води виглядає непереконливо. Дослідники не знайшли зв’язку між кількістю випитої води і розвитком захворювань нирок, серця, рівнем натрію або станом шкіри у здорових людей. Крім того, люди отримують велику кількість необхідної їм води з їжі та інших напоїв.

Однак є один хороший аргумент на користь того, щоб пити більше води. Це позбавлена калорій альтернатива іншим напоям (особливо солодким). Ті, хто п’є воду, в цілому споживає менше калорій. Пийте, коли відчуваєте потребу, — і не рахуйте склянки.

Йогурт покращує травлення

Це один із найбільш поширених сучасних міфів про здоров’я. Ми постійно чуємо в рекламі йогурту про користь для травлення та відмінний засіб підтримувати струнку фігуру завдяки пробіотикам, «хорошим бактеріям» та іншим наукоподібним словам.

Справді, у людському тілі бактерії тісно взаємодіють, впливають на метаболізм та можуть спричинити ожиріння. Проте неможливо зрозуміти, яким чином трильйонам бактерій у нашому тілі може допомогти йогурт. І такого кисломолочного напою, який повністю відновить бактеріальний баланс, досі не існує. Звісно, це не означає, що йогурт шкідливий, однак його користь сильно перебільшена. Крім того, в йогуртах міститься багато цукру, який у великих кількостях шкідливий і провокує виникнення зайвої ваги.

Любите йогурт — купіть або приготуйте самі його, але без цукру, інакше можете отримати абсолютно протилежний бажаному результат.

 Вживання яєць підвищує рівень холестерину в крові

У 1960-70-х роках учені пов’язали холестерин у крові з хворобою серця і звинуватили в цьому... курячі яйця. Але нині це твердження можна сміливо назвати міфом. Під час останніх досліджень учені встановили, що ризик серцево-судинних захворювань залежить від високого вмісту насичених жирів у харчовому раціоні. В одному яйці міститься всього 1,6 г насиченого жиру, тоді як навіть у чашці молока 2-відсоткової жирності його більше — близько 3 грамів. Отож, перш ніж звинувачувати в підвищенні холестерину такий продукт, як яйця, краще перевіряти вміст холестерину в інших продуктах, які ви споживаєте щодня.

 Морозиво посилить застуду

Якщо ви все-таки застудилися і залишилися вдома, можна без вагань потішити себе порцією морозива. На щастя, думка, що молочні продукти провокують вироблення слизу, — помилкова. Лікарі-дієтологи стверджують: насправді заморожені молочні продукти можуть заспокоїти хворе горло і дати організму потрібні під час хвороби додаткові калорії.

 Голод прискорить одужання

Незважаючи на безліч суджень, що голодування при високій температурі корисне, реальних підтверджень цьому не існує. Обмежене споживання калорій швидше нашкодить імунній системі, ніж принесе їй користь. І вже зовсім нерозумно відмовлятися від їжі протягом 6-8 днів, доки тримається застуда.

Під час хвороби лікарі радять їсти тоді, коли відчуваєте голод. І обов’язково пийте якомога більше рідини, яка виводить токсини.

   Дещо про алкоголь

З алкоголем узагалі пов’язано багато міфів. Один із найпоширеніших свідчить, що різні спиртні напої по-різному впливають на людей. Дехто каже, що від вина його хилить на сон, а віскі викликає бажання сперечатися.

«Якщо коротко — це нісенітниця, — каже співробітник Оксфордського інституту їжі, мозку і поведінки фармаколог Пол Клейтон. — Алкоголь є алкоголь, незалежно від того, з якої пляшки ви його наливаєте».

Наша поведінка в нетверезому стані є фактично прямим відображенням наших очікувань. Скажімо, багато хто, випивши, стає агресивним, натомість ті, хто ніколи не пов’язував сп’яніння з конфліктами, не виявляють такої поведінки. Якщо ми вважаємо, що горілка викликає у нас бажання заспівати в караоке, можливо, ми робимо з цього «пророцтво», яке збувається.

  Не можна «знижувати градус»

Перевищення розумного дозування алкоголю, звісно, може стати причиною кепського самопочуття. Однак наївно звинувачувати в цьому «порядок» вживання напоїв. Англійський професор-нейробіолог Джулія Честер стверджує: «Не існує свідчень того, що порядок вживання спиртних напоїв впливає на загальне самопочуття». Однак як же все-таки це «працює»? Ті, хто переходить із пива на змішані напої (коли гострота відчуттів і ясність свідомості вже ослаблені), більш схильні втратити контроль над кількістю випитого і, відповідно, — перевищити своє «безпечне дозування».


Повернутися
26.08.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...