НЕСОЛОДКА ЦІНА СОЛОДКОГО КАВУНА
Сезон кавунів та динь в Україні у самому розпалі. Проте ціна на кавуни і дині у сезон – космічна. Бо за кілограм дині просять по 15 гривень, за кавун – 4. Середнього розміру «смугастий пузань» обійдеться у 25-30 гривень, що дешевим не назвеш. Зрідка, якщо посміхнеться фортуна, ті самі дині продають по 10 гривень за кілограм, а кавуни по 3-3,50 грн. Продавці, які сидять у цілих фурах баштанних смаколиків, за три гривні можуть продати їх хіба що на гурт.
Що далі від поля, тим дорожчими стають кавуни. Якщо на баштані кілограм ягід коштує 60-80 копійок, то у Херсоні – на гривню дорожче, а уже у нас – удвічі більше, ніж у Херсоні. Місцеві селяни кажуть, на їхніх кавунах заробляють усі, крім них. Возити свою продукцію у великі міста самотужки вони не можуть. Кажуть, що усі торгові місця на ринках розподілені між перекупниками. Через сильну спеку кавуни і дині на полях перестигають і печуться під сонцем. Перекупники про це знають, тому торгуються з селянами навіть за копійки.
Іноді фермерські кавуни просто з поля закуповують мережі супермаркетів. Щоправда, і великі закупівельники диктують свої умови та, як можуть, збивають ціни.
«Перші кавуни зазвичай дорожчі і до середини серпня ціна знижується. У той же час, очікувати ті ціни, які були в минулому році, не варто. Оскільки відбулася девальвація, а отже і витрати виробників зросли», — повідомила аграрний аналітик Марія Колесник. Вона також додала, що ціна на цей продукт залежить і від експорту українських кавунів, зокрема, до країн Європейського Союзу. «Це ми спостерігали в минулому році, коли надлишки досить жваво експортувалися і, відповідно, це стримувало цінове падіння», — уточнила Колесник.
Херсонські аграрії запевняють, що плоди нічим не колють і не обробляють «хімією», їх можна їсти без застороги. Лікарі кажуть, що отруїти українця нітратами - не так вже й просто. «Для цього треба декілька днів їсти тільки кавуни та дині у великих кількостях», - заявляє лікар Галина Невзорова. Аби убезпечитися від негативних наслідків «свята живота» фахівці радять купувати баштанні у перевірених продавців, вимагати експертний висновок, проте навіть, якщо документи у порядку - не бути жадібним. І залишати на шкірочці принаймні півтора сантиметра м’якоті.
← Повернутися