ШКОЛЯР «ПІД КЛЮЧ»

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ЗІБРАТИ ДИТИНУ ДО ШКОЛИ

До Дня знань, який уже не за горами, видання «Яблучко» опитало батьків, котрі знаходяться в стані «першевересневої лихоманки» і дізналося, скільки «кровно зароблених» доведеться викласти з сімейного бюджету на повне екіпірування школяра. Батьки, які вже почали робити шкільні закупки, зізнаються: дешевше придбати новий диван або пральну машину, аніж зібрати улюблене чадо «гризти граніт науки».


Хлопці не «дешевші» за дівчат
Виявляється, під час підготовки школяра до 1 вересня повністю руйнується міф: вдягнути дівчинку дорожче, ніж хлопчика. Насправді школа урівнює дівчат і хлопців в цьому питанні, адже кількість складових частин навчального костюма практично однакова. Для хлопців це: піджак, сорочка на довгий і короткий рукави (як мінімум двох кольорів, один із яких - білий), брюки (бажано в двох екземплярах), черевики (бажано в двох екземплярах), кросівки, спортивний костюм і пара футболок для тренувань. В окремих навчальних закладах до шкільного костюму додається жилет та\або краватка (метелик).
Дівчаткам на шкільний рік потрібні пара спідниць, як мінімум пара блуз (одна з яких - біла), сарафан, туфлі (дві пари), колготи (не теплі й теплі), кросівки, спортивний костюм та дві-три футболки для занять спортом. В залежності від політики навчального закладу дівчатам може знадобитись жилет та піджак. Також в останні роки дівчатам дозволили ходити в брюках, то ж за бажанням, їх також можна купити.
Від 600 до 900 гривень батькам доведеться потратити на придбання шкільного костюму для першокласників. Спортивні костюми для школяриків цього навчального року обійдуться батькам від 380 до 500 гривень для дівчаток, 360 – 400 гривень для хлопчиків. За розрахунками, «базовий» комплект одягу школяра коштуватиме 4-6 тис. грн, в залежності від кількості змінних одиниць одягу і виробника речей.
Цікаво, що українські батьки віддають перевагу вітчизняному виробнику шкільної форми. Перш за все тому, що цей одяг пошитий за українськими стандартами (фасони, кольори форми тощо), а також і тому, що довіряють якості.
До речі, про вітчизняне. Є одна можливість непогано зекономити до 600 грн на брендовому спортивному костюмі та кросівках, замінивши їх вітчизняними спортивними штанами та кедами. Але сучасні діти, як правило, безжальні у своєму бажанні показати, що «не гірший, ніж всі» і навряд чи поставляться спокійно до такої заміни, вимагаючи у батьків купити «нормальний» костюм та «круті кросівки».
За словами батьків, цього року в порівнянні з 2014 роком, ціни на шкільний одяг підскочили у півтора рази, а зарплати залишились на рівні минулого року.

«Канцелярка» влетить в копієчку
... Скуповувати необхідне дітям в школу тернополяни почали ще за місяць до звичного сезону, що починається у серпні. Так стверджують продавці шкільної канцелярії на центральному ринку Тернополя. Також кажуть – портфель першокласника, заповнений всім потрібним для навчання, обійдеться щонайменше у тисячу-півтори гривень. Якщо дітей ще й вдягнути, кажуть батьки школярів, які саме скуповуються – треба мати кілька тисяч гривень.
   «Якщо зошити торік були по гривні шістдесят, то цього року найдешевший з малюнками зошит вартує три гривні, олівці, ручки, — практично все підросло в ціні, – каже продавець пані Олена.  Класичні ручки й олівці коштують найдешевше, від 2 до 7 гривень. Ціна зошитів залежить від кількості сторінок: 12 аркушів –3 гривні, 36 аркушів – 6 гривень, 96 аркушів – 15 гривень».

Найвитратніші -  першокласники
  Найбільше доводиться витрачати батькам першокласників. Починаючи з ранця, зошити, обгортки для зошитів, для книжок, ручки, олівчики прості, лінійки, стирачки, стругалки, підставки під книги, фарби, кольорові олівці, — цей список можна продовжувати до безконечності. Ранець школяра обійдеться в середньому у 400-450 гривень. Найдешевший ранець на тернопільському ринку коштує 150 гривень, але у відповідній ціні є свої недоліки, бо ранець з такою ціною не мають ортопедичної спинки і це збільшує фізичне навантаження на спину дитини. Якщо врахувати ще й наповнення ранця, сума заокруглюється щонайменше до 1000 грн.
 Звісно, окремим батькам може «пощастити», якщо дитина за рік не виросла та її одяг знаходиться в прийнятному для носіння стані, але ймовірність такої «удачі» вкрай мала. За словами батьків, на другий навчальний рік не лишається практично нічого ані з одягу, ані зі шкільного приладдя - все зношується «під нуль». Єдине, що може лишитись з минулого року - канцелярія та зошити. Але економія від такої «заначки» не дуже суттєва - в районі 100-200 грн.


Повернутися
22.08.2015
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...