ЗАМОРОЖЕНА... БАКТЕРІЯ?

УНИКНУТИ «ЛІТНІХ» ОТРУЄНЬ ДОПОМОЖЕ РЕТЕЛЬНА ГІГІЄНА, ПРАВИЛЬНЕ ЗБЕРІГАННЯ ПРОДУКТІВ І... ЗДОРОВИЙ ГЛУЗД

 БРУДНІ РУКИ — «ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО» ДИЗЕНТЕРІЇ
Одна з найпоширеніших «літніх» проблем зі здоров’ям — гострі кишкові інфекції. Спекотна погода відкриває «зелене світло» для дизентерії, сальмонельозу, ботулізму, черевного тифу. В організм людини підступні мікроорганізми, які провокують ці захворювання, потрапляють через інфіковані продукти харчування і брудні руки та завдають неабияких неприємностей. Запобігти проблемі можна, переконує “Україна молода», якщо чітко дотримуватися порад фахівців.
— Ми часто нехтуємо найелементарнішими правилами гігієни, а потім нарікаємо на здоров’я. Проте влітку така недбалість може призвести до катастрофи, — застерігає лікар-інфекціоніст Наталія Асадчева.  
Лікар нагадує, що нині маємо бути особливо пильними щодо терміну реалізації продуктів, які купуємо в супермаркетах, а також уважно контролювати їхнє зберігання вдома. «Перед надходженням до торговельної мережі молоко пастеризують, це зменшує кількість хвороботворних мікробів у ньому. Сире молоко, яке купуємо на базарі, влітку неодмінно треба кип’ятити, — продовжує пані Наталія. — Не раджу в спекотну погоду готувати в домашніх умовах заливні страви з риби та м’яса. Найкращий спосіб провірити, чи правильно приготоване м’ясо, — проколоти його і пересвідчитися, чи витікає з нього прозорий сік. Якщо м’ясо всередині рожеве, отже, його слід досмажити, — споживати напівсирі м’ясні страви влітку вкрай небезпечно».
Одна з найчастіших причин літніх отруєнь — сальмонела. Її можна «підчепити», споживаючи домашню птицю, яйця, некип’ячене молоко, напівготове м’ясо і сиру воду. Ця бактерія добре себе почуває у недосмаженій курці. Тому, запікаючи куряче м’ясо в духовці, тримайте його там щонайменше 20 хвилин при 180 градусах. Сік, який виділяється з м’яса, має бути прозорий.


МУХИ НА ЧИСТЕ НЕ ЛЕТЯТЬ
Добре відомо, що мухи — «традиційні» переносники гострих кишкових інфекцій. Прилітаючи знадвору, де вони рояться в місцях, багатих на органіку (смітники, перегній, нечистоти), до житлових приміщень, мухи сідають на харчові продукти, заражаючи їх збудниками хвороб. Тому москітні сітки на вікнах, липучки, мухобійки — все має бути напоготові у боротьбі з комахами. І частіше прибирайте в оселі — у чистому приміщенні мухи не затримуються.
— Вода, забруднена виділеннями хворого або носія інфекції, — один із факторів передачі кишкових інфекцій, — наголошує лікар. — Тому влітку надавайте перевагу лише перевіреним джерелам або кип’ятіть воду для пиття. Велику небезпеку становить вода відкритих водойм (озера, ставка чи річки) — вона може бути забруднена нечистотами, які змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Тому будьте уважні, під час купання намагайтеся не заковтувати воду.
Лікарі радять улітку обмежити споживання кондитерських виробів, що приготовані на свіжих яйцях, страв із майонезом, холодців, виробів із ліверу, риби. Особливо будьте розсудливі, якщо замовляєте собі такі страви у закладах громадського харчування. Та й удома під час їх приготування слід бути уважними: зберігати продукти тільки в холодильнику і дуже короткий термін, використовувати найсвіжіші інгредієнти для страв.


КИШКОВА ПАЛИЧКА МОЖЕ ЖИТИ МІСЯЦЬ
Пам’ятайте: посуд може «прихистити» кишкову паличку на місяць. Тож брудні решітки для грилю, барбекю, посуд часто є джерелом харчового отруєння.
«Як показали дослідження, кишкова паличка може виживати впродовж 28 днів на поверхні з нержавіючої сталі, скажімо, на кухонному начинні. Тому постарайтеся влітку мити і чистити посуд ретельніше, ніж зазвичай, — радить пані Наталія. — Відпочити на зеленій травичці влітку дуже приємно. Та не забувайте, що в громадських місцях існує серйозна небезпека підхопити токсоплазму, яка поширюється через фекалії тварин і може спровокувати токсоплазмоз. Ознаки недуги — напухлі лімфатичні вузли, особливо в горлі або під руками».
Влітку ми любимо ласувати морозивом. Але варто знати: якщо воно повністю розстало, то може стати сприятливим місцем для бактерій, адже містить молоко і цукор — ідеальну поживу для мікробів. «Якщо ви покладете його знову у морозилку, то віруси зберігатимуться там у неактивному стані і можуть спричинити харчове отруєння, коли ви знову почнете його їсти, — стверджує фахівець. — Одна річ, якщо морозиво ледве підтануло — таким його можна знову покласти до морозильної камери. В іншому разі — краще викинути його і не наражатися на небезпеку».
Так само слід бути обережними з льодом для напоїв. Якщо він зберігається поруч із сирим м’ясом, хай навіть замороженим, то може стати джерелом мікробів.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Кілька важливих «літніх» правил
* Не ставте молоко в дверцята холодильника. За правилами, його слід зберігати в основній частині холодильника. Дверні стійки краще підходять для яєць, приправ, варення, фруктових соків, оскільки вони мають довший термін зберігання.
* Остерігайтеся запакованих курей. Як показали дослідження, кури, засмажені в супермаркетах, дуже часто містять небезпечні віруси та бактерії. Небезпечними є також пакети з-під сирих курей. Тож якщо ви купили м’ясо в супермаркеті, в жодному разі не кладіть його в пакет із іншими продуктами.
* Не забувайте міняти кухонну губку. Вона може містити мільйон бактерій, що робить її значно бруднішою, ніж сидіння унітазу. На кухонній губці добре почувається і кишкова паличка. Таким чином використані кухонні губки необхідно змінювати хоча б раз на тиждень, і ретельно вимивати їх у гарячій воді з милом по кілька разів на день.
* Ретельно мийте овочі, фрукти, зелень у проточній воді. Щоб позбутися помітних оку забруднень, зелень краще замочити на 5-10 хвилин у слабкому солоному розчині.
* Чиста кухня — запорука здоров’я. Кухонне приладдя і посуд слід мити гарячою водою після кожного приготування їжі, а м’ясорубку після миття ще й ошпарити окропом. Зберігати посуд краще у закритому, недоступному для мух місці. Важливо мати окремі дошки для обробки сирого м’яса, риби, овочів, хліба. Навіть правильно приготовлена їжа (не сира, добре проварена чи запечена) може бути забруднена через контакт із сирими продуктами.


Повернутися
16.08.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...