ЯК ПЕРЕЖИТИ СПЕКУ?

БЕЗ ВОДИ НАДВІР НЕ ХОДИ
Літо в розпалі, і спекотні дні стають справжнім випробуванням для тих, хто не має змоги заховатися від «пекельного асфальту і бетону». Адже у селі, ближче до природи, спека менш дошкульна. Влітку складніше зосередитися на роботі — мозок «спить» на ходу. Висока температура повітря — неабияке навантаження на людський організм. Під впливом «гарячого сонця» в людини може коливатися артеріальний тиск чи прискорюватися серцебиття, з’являтися головний біль, роздратованість, втрата апетиту. Найбільше у цій ситуації потерпають діти, літні люди, вагітні жінки. Особливо обережними, за словами лікарів, мають бути люди із серцево-судинними захворюваннями, проблемами шлунково-кишкового тракту, ті, хто мають надмірну вагу і зловживають алкоголем.
У спеку зростає небезпека теплового та сонячного ударів, які стаються внаслідок перегріву. Їх основна ознака — підвищення температури тіла. Від того, наскільки вона висока, лікарі визначають стан хворого. Як діяти у таких випадках?
— При сонячному ударі слід відразу перевести людину в тінь, максимально звільнити від одягу, зволожити шкіру й обов’язково дати попити води. Якщо стан ускладнюється судомами чи втратою свідомості — негайно викликайте «швидку допомогу», — пояснює «Україні молодій» лікар-терапевт Ольга Шидловська. — Якщо людина непритомна, до приїзду лікаря обтирайте потерпілого прохолодною водою — обличчя, руки, шию, груди.
Тепловий удар стається частіше, ніж сонячний. Зазвичай цей стан супроводжується втратою свідомості. Скажімо, комусь стало зле в громадському транспорті, — отже, йдеться про тепловий удар. У такому випадку насамперед треба вивести потерпілого на свіже повітря, дати попити, обтерти водою. До речі, в спеку завжди треба мати з собою пляшечку води без газу. Наприклад, в Ізраїлі, де спека — перманентна, це правило номер один. Жарознижувальне у таких випадках краще не вживати — лише постійно охолоджуватися з допомогою води.

ЗРУЧНЕ ВЗУТТЯ І МІНІМУМ КОСМЕТИКИ
Синдром перегріву, що провокує сонячний і тепловий удари, частіше виникає в людей iз порушенням функції потових залоз, каже лікар. Відтак припиняється потовиділення, температура тіла різко підвищується, відбуваються зміни в центральній нервовій системі. Шкіра стає сухою на дотик і гарячою. У важких випадках може розвинутися гостра серцева, печінкова чи ниркова недостатності.
Появі цих станів може сприяти і погана вентиляція приміщення, і невідповідне вбрання. «У спеку одяг має бути тільки з натуральних матеріалів, — пояснює Ольга Шидловська. — Синтетичне вбрання пропускає УФ-промені. Обирайте зручне взуття — влітку частіше виникають набряки стоп і гомілок. Не забувайте про сонцезахисні креми, а декоративною косметикою краще не зловживати. Не виходьте надвір без капелюха — це рятівник у спекотні дні. А також користуйтеся антиперспірантами без тальку. Вони і запах добре нейтралізують, і не викликають гідроаденіту — ця неприємність пов’язана із закупоркою і запаленням потових залоз у пахвовій зоні. Нині в хірургів «сезон» боротьби з гідроаденітом».

АПЕТИТ «ЗАБРАЛО» СОНЦЕ? НЕ БІДА!
Як уберегтися від спеки? Правило номер один: якомога менше перебувати на сонці. «Починати і завершувати день слід із водних процедур — приймайте прохолодний душ, якщо маєте можливість — плавайте в басейні, — радить лікар. — У спеку організм втрачає апетит — це закономірно. Тому не змушуйте себе до трапези, якщо не відчуваєте голоду. Харчуватися в цей час краще легкою їжею — надавайте перевагу овочам і фруктам, уникайте жирних страв. Не забувайте про супи, особливо холодні — окрошку, бурячник. Під дією високих температур відбувається посилене випаровування вологи через шкіру, організм зневоднюється. Тож пийте якомога більше рідини: воду, компоти, морси».
У спеку організм навіть без активних фізичних навантажень втрачає від півтора до трьох літрів рідини на добу. Якщо ж до всього ви активно працюєте, через шкіру може «випаруватися» від двох до шести літрів. Тож протягом доби цей об’єм рідини потрібно поповнювати. Якщо людина не вживатиме достатньо рідини, це може спровокувати порушення роботи всіх органів і систем організму. Добре тамує спрагу зелений чай — він тонізує, містить вітаміни, регулює теплообмін в організмі. Про каву й алкоголь у спеку краще забути. Коктейлі «з градусом» збільшують тепловіддачу організму, посилюючи його перегрів. А напої з кофеїном прискорюють зневоднення організму. У спеку хочеться випити холодного. Але краще надавати перевагу напоям кімнатної температури, кажуть лікарі. Холодне може спровокувати запалення горла.
«До речі, зверніть увагу: солодкі газовані напої, які нині так активно рекламують, не тільки не корисні для здоров’я, а ще й підвищують відчуття спраги і голоду, — застерігає Ольга Володимирівна. — Тому і дорослим, і дітям не варто включати їх до свого раціону. Майте на увазі: влітку дітки більше ризикують отримати зневоднення, тому частіше пропонуйте їм пити.  

КВАС — ПОРЯТУНОК ДЛЯ НАС
Спробуйте простий рецепт освіжаючого напою, який стане в пригоді в спекотні дні. На три літри теплої води необхідно додати столову ложку (з великою гіркою) напою «Галка» з цикорієм (не кави), вичавити сік з одного лимона, додати склянку цукру та чайну ложку сухих дріжджів (дріжджі обов’язково сухі, інакше напій матиме непривабливий аромат). Залиште все це на ніч. Уранці чудовий напій готовий. На смак він не відрізняється від тих, що купуємо, а за поживністю — значно корисніший. Ще можна спробувати інший рецепт: на три літри води додати сік одного грейпфрута і цукор — за смаком.



Повернутися
31.07.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...