ДОГЛЯД ЗА САДОМ: ПОРАДИ ВІД ОЛЕГА ЯЦИКОВСЬКОГО

 

«Для тих, хто любить працювати, садівництво – справа не стільки важка, як відповідальна, — каже фермер із Ангелівки Олег Яциковський. — Посадити дерево – ще не означає виростити його, тому зусиль початківцям знадобиться чимало. Та за працю й догляд дерева віддячать смачними плодами. Пан Олег знає, що говорить: його як талановитого агронома і доброго господаря знають далеко за межами рідної Ангелівки, а подивитися на його диво-сад та повчитися у мудрого садівника приїжджають з усієї України. Видання «Яблучко» пропонує вам поради щодо догляду за садом від одного з найкращих господарів району.

ПОЛИВАЄМО ДЕРЕВА ПРАВИЛЬНО

Про користь поливу плодових дерев і ягідних кущів багато говорити не треба. Природних опадів саду або не вистачає, або, найчастіше, вони не рівномірно розподілені в період вегетації. Брак вологи в найбільш відповідальні моменти (цвітіння, зав’язування плодів, закладка квіткових бруньок, ріст і налив плодів) негативно позначиться на врожаї не тільки поточного року, а й майбутнього. Цьогорічна зима, каже пан Олег, видалася не дуже сніжною, а отже, земля не отримала достатньо вологи. Тому поливати дерева потрібно обов’язково.  У  спеку, зазначає чоловік, дерева з плодами необхідно поливати хоча б раз в тиждень, а найкраще — що два дні.  
Але спочатку давайте розберемося, як правильно поливати сад. Багато садівники грішать тим, що поливають часто і потроху. Такий спосіб поливу плодових дерев ніякої користі не дає, а лише змочує поверхню. Поливайте сад так, щоб шар грунту зволожити на 50 - 60 см. Якщо будете промочувати тільки поверхневий шар, коріння в гонитві за вологою піднімуться вгору, ставши більш уразливими і для посухи, і для морозу. Найбільш популярні способи поливу: напуском, коли затоплюється вся площа саду; по борознах, які прокопують уздовж рядів дерев; по лунках, які влаштовують навколо кожної рослини.
Пізні сорти яблуні, груші або ж сливи,  котрі тішитимуть нас своїми плодами аж восени, можна ще покропити «Топазом»  або «Актарою» — щоб не кинулася плодожерка.

ЯК ЛІКУВАТИ ПЛОДОВУ ГНИЛЬ

Мене часто запитують про таку актуальну проблему для садівників як плодова гниль, веде далі пан Олег. Це коли плоди, які ще висять на деревах, не встигнувши як слід достигнути, уже з плямами та гниють.  Пояснюю: це інфекція  під назвою плодова гниль, або ж моніліоз. Її могли занести комахи.
Рятуючи яблука від хвороби моніліоз, необхідно насамперед зривати з дерева заражені плоди, а також збирати гнилі та  опалі і всі закопувати. Це запобігає поширенню інфекції. Не можна залишати зимувати на гілках муміфіковані плоди. Їх теж необхідно зняти і знищити. Важлива також боротьба з плодожеркою, казаркою, пилильщиком, які, ушкоджуючи яблука, сприяють їх зараженню гнилизною. Зараз, коли древа уже плодоносять, радикально щось змінити ви уже не зможете. А от весною, ще до розпускання бруньок, а також перед і після цвітіння  дерева слід покропити препаратами «Хорус» та «Актара» або ж комбінацією «Хорус», «Скор» та «Енжіо». Вони нейтралізують збудників хвороби і дерева «одужають». Персики, які нині уже не «диковинка» в наших садах, також потребують особливого догляду. До і після цвітіння їх обов’язково слід кропити «Хорусом» та «Скором» — щоб уникнути так званого «кучерявого листка», який може згодом згубити всю рослину.

СМОРОДИНУ ПІСЛЯ ВРОЖАЮ КРОПИМО, А МАЛИНУ НА ЗИМУ ОБРІЗАЄМО

Те, що ви ви вже зібрали врожай смородини, порічок та агрусу, не означає, що про кущі можна забути аж до весни. Для профілактики хвороб їх слід покропити «Топсином» та «Актарою».
Останнім часом, зазначає пан Олег, значно поширилось вирощування ремонтантних сортів малини, які плодоносять аж до пізньої осені. Проте догляд за нею має певні особливості:  ремонтантні сорти малини обрізають після збору врожаю. Роблять це зазвичай в листопаді або грудні. Причому зрізаються при землі абсолютно всі пагони без винятку. Робиться це для того, щоб на майбутній рік отримати один літньо-осінній урожай. Малині ж звичайних сортів на зиму достатньо тільки обрізати «чубки».
Наостанок нагадаю садівникам, що зараз — найкраща пора для так званої окуліровки дерев. Можна  проводити щеплення кісточкових — вишні, черешні, персика, абрикосу, а з першого серпня — зерняткових (груші, яблука).


Повернутися
23.07.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...