Щоб не економити на зоров’ї

Хоч здоров’я, як-то кажуть, за гроші не купиш, проте кожен, хто хоч раз стикався з принадами нашої «безкоштовної» медицини, усвідомлює, що і без грошей нині здоровим не будеш… Але нині маємо приємні новини для наймолоднх мешканців області та їх батьків: більше ста найменувань лікарських засобів пацієнти тернопільської дитячої обласної лікарні можуть отримати безкоштовно.

Нещодавно у закладі розпочалась реалізація соціального проекту, ініційованого обласною радою, щодо безкоштовного лікування дітей та повного медичного забезпечення медикаментами. Для цього з бюджету області виділили майже сім мільйонів гривень. Відтак ліків для дітей має вистачити до кінця року. При затвердженні обласного бюджету на 2015 рік  депутати підтримали ініціативу і передбачили видатки в загальній сумі понад 6,8 мільйона гривень для комунальної установи обласна дитяча клінічна лікарня. Гроші планували спрямувати на придбання медикаментів.

Раніше батькам доводилося купувати все – від спиту та вати до дорогих медикаментів. Зараз керівництво області вирішило кардинально змінити схему фінансування закладу і впровадити проект, який може стати прикладом для наслідування, пише «Номер один».

Списки придбаних медикаментів висять при вході і в саму лікарню, і в кожне відділення, тож батьки мають можливість перевірити, чи є необхідний їм препарат у медзакладі. Про випадки, коли персонал лікарні відмовляється видавати препарати із зазначеного списку, громадян просять повідомляти у департамент охорони здоров’я.

Список необхідних медикаментів складали самі медики закладу відповідно до минулорічних потреб. Перелік становлять препарати, передбачені протоколами лікування найпоширеніших захворювань.

- Найбільше коштів виділено на придбання антибіотиків, – каже головний лікар лікарні Григорій Корицький. - Це традиційно найдорожча група препаратів. Також значну частину коштів виділили на дезрозчини, оскільки лікарняні приміщення мають відповідати певним стандартам. За нашими розрахунками, закупленого має вистачити до кінця року.

Григорій Корицький додав, що лікарнею була розроблена, затверджена і оприлюднена документація  на  відкриті торги, як цього вимагає закон.

- Хворі діти будуть забезпечені  лікарськими засобами вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади й установи охорони здоров’я, – наголосив головний лікар.

 
 

Повернутися
09.07.2015
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...