Не хлібом єдиним… А ще й картоплею
60% українців мають зайву вагу – наповнюють шлунки продуктами, які мають високу калорійність, але низьку харчову цінність.
500 тисяч українців щороку помирає від інфарктів та інсультів. Основна причина — малорухливий спосіб життя і нездорове харчування, а також стреси, які українці воліють запивати і заїдати.
«Харчуються хлібом, кашами, макаронами — на м’ясо не вистачає грошей. Фруктів і овочів не можуть собі дозволити. Щоб хоч чимось себе порадувати, йдуть у магазин і купують цукерки або горілку. Якщо людина не бачить перспектив для держави (і для себе зокрема), її важко змусити вести здоровий спосіб життя», - констатує голова Комітету ВР України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.
Понад 65% смертей пов’язані з хворобами органів кровотворення. 14% українців помирає від раку. Більше 4% - від захворювань органів травлення, більш як 2% - від інфекційних і паразитарних недуг. А оскільки здоров’я, за підрахунками експертів ВООЗ, на 70% залежить від способу життя, можна тільки уявити, скільки українців могли б стати довгожителями, якби припинили займатися саморуйнуванням.
Експерти асоціації “Українські центри нових технологій здоров’я помітили цікаву закономірність: серед людей з надмірною вагою від хронічних недуг потерпає 51%, серед хворих на ожиріння — 65%. У той час як серед людей з нормальною вагою хронічно хворих — 39%, а серед людей з недостатньою — лише 27%.
Результати соціологічного опитування засвідчили: регулярно навантажує тіло кожен третій, а системності у харчуванні дотримується лише кожен четвертий українець. Відтак гарною фігурою може похвалитися лише 40%.
З 1980 року кількість людей на планеті, що потерпають від ожиріння, зросла вдвічі — до 1,5 млрд. Більшість товстунів проживає у країнах зі скрутною фінансово-економічною ситуацією.
“Велика кількість людей з надмірною вагою — ознака бідності. Люди, які заробляють мало, їдять дешеву їжу. Від дорогих натуральних продуктів відмовляються, - каже регіональний представник ВООЗ Деніел Епштейн. - Заповнюють шлунки продуктами, які мають високу калорійність, але низьку харчову цінність”.
М’ясо, риба, овочі, фрукти, молочнокислі продукти — через дорожнечу українці їдять їх вдвічі менше, ніж потрібно. Нестачу компенсують хлібом, кашею, картоплею та макаронами. Жителі великих міст зловживають фаст-фудом, рафінованими, пастеризованими, консервованими продуктами, напівфабрикатами. Спосіб приготування їжі обирають найшвидший — смажать на великій кількості олії. У розігрітому жирі утворюються канцерогени — речовини, що здатні викликати рак.
До порушення обмінних процесів приєднуються патології шлунково-кишкового тракту. Тож навіть якщо людина почне їсти виключно здорову їжу, здоровою не стане. Мікроелементи, вітаміни, поліненасичені жирні кислоти та інші мікронутрієнти будуть надходити в організм, але через хворі органи травлення не зможуть нормально засвоїтись.
“Українцям не так грошей, як мізків бракує. Щоб не розвинувся атеросклероз, покращився кровообіг і живлення тканин, щоб захистити серце і зменшити запальні процеси в організмі, треба їсти продукти, збагачені поліненасиченими жирними кислотами. Вони містяться у червоній ікрі. А ще — в оселедці, насінні льону і соняшнику, горіхах (як у дорогому мигдалі, так і у дешевому грецькому чи арахісі). Капуста, морква, буряк доступні цілий рік. Але сирі овочі гризти не будеш — несмачно. З них треба щось приготувати. А це ж стільки часу займає — помий, почисть, почекай, поки стушкується чи звариться! Простіше купити готові пельмені і закинути їх в окріп, а потім скиглити, як усе подорожчало”, - каже лікар-дієтолог Ірина Буткевич.
“Чим більше у вас понаднормових кілограмів, тим більший ризик, що серце, судини та інші органи вийдуть з ладу, - застерігає фахівець. - Молодий вік не врятує — 30-річні також вмирають від інфарктів та інсультів і також хворіють на цукровий діабет і гіпертонію. У тих, хто з молодих років стежить за фігурою, є високі шанси дожити до 90 і більше років. Ті, що зайву вагу вважають “маленьким косметичним недоліком” і навіть не намагаються виправити ситуацію, отримають серйозні проблеми зі здоров’ям, які неодмінно вкоротять їм віку”.
Середня тривалість життя в Україні — 68,8 року (для порівняння, у Росії - 69,1; у Китаї — 73,7; у США — 78,7; у Бельгії — 80; у Великій Британії — 80,3; у Німеччині — 80,6; в Іспанії — 81,6; у Франції — 81,7; в Італії — 82; в Японії — 83,6).
Де найбільше товстунів?
1. Республіка Науру (карликова країна на однойменному кораловому острові у західній частині Тихого океану). За підрахунками ООН, схуднути б не завадило... 95% жителів. На цукровий діабет тут хворіє кожен третій. Це — найгірші показники у світі. Тривалість життя — 65 років для чоловіків і 75 для жінок (зверніть увагу — більша, ніж в Україні!). Причина — у Науру добувають фосфор, вирощувати зелень і фрукти ніде. Тож жителі харчуються продуктами з тривалим терміном зберігання, які їм завозять з Австралії.
← Повернутися