Як зберегти рослини в небувалу спеку

Ще не так давно ми страждали від тривалих морозів нескінченно сніжної зими і з нетерпінням чекали теплих літніх днів. Тепер же ми стогнемо і знемагаємо від  спеки, що виснажує, сподіваючись на дощі і хоча б невеличке зниження температури. Ми рятуємося від спеки усіма способами: приймаємо водні процедури, п’ємо прохолодні напої, сидимо під кондиціонерами та вентиляторами. Від аномально високої температури страждають не тільки люди, а й рослини. Врятувати їх може тільки захист від сонця і полив, причому правильний.

Які рослини найбільше страждають від спеки?

Рослини з великими, м’якими, тонкими листям, як, наприклад, у дягелю або у валеріани, найбільш чутливі до спеки. Рослини з маленькими, щільними, шкірястими листям, навпаки, дуже добре пристосовані до високих температур. В товстих листках, як у лавровишні, падуба, зберігаються запаси вологи, випаровуванню якої перешкоджає восковий наліт.

Коли і як часто можна поливали квіти?

Під час виснажливої спеки квіти краще поливати кожні два-три дні за допомогою шланга, ніж щодня лійкою. Шланг, приєднаний до джерела водопостачання, розташовують між рослинами. Під тиском по шлангу йде вода і розбризкується через невеликі отвори в його поверхні, забезпечуючи тим самим м’який, рівномірний полив, і глибоке просочення грунту. Глинистий і багатий гумусом грунт краще утримує вологу, ніж піщаний. Тому піщаний грунт потрібно поливати частіше. Перш, ніж поливати квіти, перевірте пальцем грунт. Якщо він на глибині 2-3 см сухий, значить, прийшов час поливу. У декоративних чагарників, квітів і овочів земля повинна просочитися вологою як мінімум на 30 см. Ні в якому разі не можна поливати рослини під час полуденної спеки, адже в цей час вона випаруватися, не встигнувши просочитися в грунт. Крім того, краплі води, що потрапили на рослину, можуть, як оптичні лінзи, сфокусувати на собі промені палючого сонця, пошкодивши тим самим листя. Тому полив краще проводити до 10 ранку. Таким чином, ви уникнете ураження рослин  грибковими захворюваннями і не зробите подарунок равликам, які просто обожнюють вночі вологі клумби. Регулярне розпушування грунту сприяє кращому збереженню вологи.

Як правильно вносити добрива під час спеки?

Підгодівля газону рідкими добривами під час сильної спеки може призвести до опіку. Краще почекати вологу, хмарну погоду. Квіти можна підгодовувати тільки лише добривами тривалої дії (добрива у вигляді кульок, що розчиняються поступово протягом декількох місяців, вносять в грунт під коріння рослин).

Скільки води необхідно деревам?

Завдяки довгому корінню великі дерева дістають вологу з нижніх шарів грунту, тому вони потребують поливу лише при тривалій спеці — протягом 3-4 тижнів.

Як захистити овочі та фрукти від палаючого Сонця?

Для початку в городі потрібно розпушити грунт, щоб зберегти якомога довше вологу. Молоді овочеві рослини опівдні слід прикривати від сонця ковпачками, щитками з паперу або парусиновим тентом. Грунт має бути постійно вологим.

Фруктові чагарники слід поливати тільки вранці. Помідори поливайте щодня. Слідкуйте за тим, щоб листя залишалися сухими. В іншому випадку рослини можуть захворіти бурою гниллю! Всі побуріли листя слід видаляти.

Дуже добре допомагає зберігати вологу мульчування органічними матеріалами: дерниною, деревною тирсою, трісками з кори і гілок, хвоєю. Це своєрідна обгортка, що утримує вологу, під якою грунт не спікається і завжди залишається пухким.

 
 

Повернутися
04.06.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...