Лимони на підвіконні

Багато хто вважає, що виростити лимон з кісточки в домашніх умовах в повноцінне деревце яке буде плодоносити — неможливо. Це помилка! При правильному і грамотному догляді всього за 4-5 років можна виростити вдома дерево, яке буде повноцінно плодоносити. Природно, для лимонів та інших цитрусових клімат субтропіків набагато краще, ніж клімат наших підвіконь. Для того щоб змусити цвісти і плодоносити цитруси вдома, нам будуть потрібні особливі прийоми .

З плодів необхідно відібрати найбільше насіння, після чого їх відразу потрібно посадити в ємність невеликого розміру, це може бути стаканчик, горщик та інше. У вибраній ємності обов’язково має бути присутнім дренажний отвір. Перед посадкою насіння бажано обробити спеціальним біологічним природним стимулятором. Приміром, кісточки на ніч можна опустити в розчин гумату натрію (повинен бути не темніше пива). Надалі це позитивно вплине на розвиток кореневої системи, після треба замочити насіння на 8 — 12 годин у воді з такими препаратами, як циркон і епін-екстра, розводяться вони з розрахунку 1 крапля на 1 склянку води. Цей прийом допомагає прискорити процес зростання сіянця і що немало важливо, підвищує стійкість рослин до сухого повітря в приміщенні і нестачі освітлення. Сіяти за раз необхідно не один десяток рослин, щоб після сходів сіянців можна було відібрати найкращі і потенційно скороплідні. Вибрані кісточки від цитрусів необхідно помістити в родючий пухкий грунт на глибину 1- 2 см. Через 3-5 місяців після того як сходи добре проростуть, рослини необхідно дуже акуратно, зберігаючи земляний кому у кореневій системі, перевалити в ємність більшого розміру. Для прискорення розвитку рослини в грунт слід додати біогумус (тобто компост, який був перероблений дощовими черв’яками). У той же період слід починати селекцію саджанців за такими ознаками:

— Якщо спочатку у рослини кремезна крона (про це говорить маленька відстань між бруньками на стеблинках), така рослина навіть без формування буде кущитися.

— Невелика кількість коротких голок (або навіть повна їх відсутність) і тонких пагонів.

— Максимальна кількість листя, які дуже рідко опадають.

— Обов’язково слід вибраковувати рослини, які швидко оголюються, з нечисленними листочками і тонкими витягуються пагонами.

Витрачені зусилля, як правило, окуплять себе через кілька років. Цитрусові рослини, вирощені з кісточки, будуть цвісти і приносити плоди. Перевага вирощеного лимона з кісточки перед купленим у магазині полягає в його витривалості до домашніх умов, нестачі світла і нестачі вологості повітря. Коли спочатку лимон росте у вас вдома, він стає не більш вибагливим, ніж фікус або герань.

 
 

Повернутися
21.05.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...