Морозити чи ні — ось в чім питання

  Заморожувати чи ні? Це питання турбує багатьох господинь та господарів у літньо-осінній період. І поки ви вірите в безліч міфів, пов'язаних із заморожуванням, експертка розповіла, чому це - найкращий спосіб заготувати овочі, фрукти та ягоди на зиму.

Побутує безліч думок і міфів, у які досі вірять. Зокрема, багато людей вважають, що заморожені овочі та фрукти абсолютно не мають нічого спільного з користю, але це не так.

І це довела Ольга Дорош: фізіологиня людини, біологиня, спеціалістка із здорового харчування.

Те, що в заморожених продуктах мало вітамінів – насправді міф. Звичайно, частина поживних речовин буде втрачена, але більшість збережеться.

Цікавий факт – у транспортованих овочах і фруктах – менше вітамінів ніж у тих, які були правильно заморожені.

Все тому, що для заморозки плоди зривають в пік їхньої зрілості і буквально в той самий день морозять. Тому, якщо ви купите продукти в сезон і заморозите їх так, як треба – взимку зможете готувати смачні та корисні страви.

Не менш популярними є консервації. Слід пам'ятати про те, що консервації – це не лише про овочі, фрукти або ягоди. Тому, якщо порівнювати заморозку та консервацію – який метод збереження плодів буде кращим? Кращим, однозначно, буде заморожування. По-перше, в консервацію, зазвичай, додають багато солі та цукру. По-друге – піддають обробці високою температурою.

Ось дивіться, при заморожуванні втрата вітаміну С буде близько 20%, а при консервуванні – до 50%.

Тому, скажімо, болгарський перець, смородину, обліпиху, броколі та брюссельську капусту краще заморозити, ніж готувати з них салати чи варення.

Звичайно ж, для того, щоб отримати максимум користі із заморожених овочів і фруктів, потрібно підготувати їх правильно. Що необхідно зробити, щоб зберегти максимум вітамінів і мінералів?

Купуйте овочі, ягоди та зелень в сезон. Обирайте цілі плоди, без вм'ятин і пошкоджень (щоб зменшити кількість гнилісних бактерій). Найбільше користі буде в тих продуктах, які ви морозите в перші дві доби після зривання з дерева чи поля. Чим менше над ними маніпуляцій (ошпарювання, миття гарячою водою, варіння), тим більше користі. Акуратно промийте їх під проточною водою та готуйте до заморозки.

Я ріжу овочі та зелень на шматки чи кубики, помідори блендерую і додаю трохи солі, ягоди заморожую цілими. З ягід морожу смородину, чорницю, малину, полуницю та порічки, з них взимку готую смузі.

Також варто морозити продукти рівно на сезон. Не варто зберігати їх роками. Не додавайте нікуди цукор! Вони і без цукру чудово зберігаються. Дуже зручно використовувати для цього порційні пакетики чи контейнери. Добре підписувати їх дату заморозки.

Чи потрібна термічна обробка овочів до заморозки?

Я нічого не проварюю, все морожу сирим. Можете, звичайно, проварити по кілька хвилин у воді з лимонним соком зелені горошок чи квасолю – вони краще збережуть свій колір. Також проварюють томатне пюре, але, як на мене, це зайве.

Якщо у вас виникає питання, що можна заморожувати, а що – ні, то відповідь вас здивує: заморожувати можна все!

Як ідея – соуси на основі зелені чи томатів. Готуєте соус, наприклад, песто і розливаєте його в місткості для льоду. Наступного дня виймаєте та сортуєте в пакети. Цей же спосіб можете використовувати для заморожування м'яти з лимонною чи апельсиновою цедрою (для лимонаду або коктейлів).

Здорове харчування, фізична активність, нормальна вага, відмова від куріння та помірне вживання алкоголю - найкорисніші звички людини. Дотримання хоча б однієї з них збільшує тривалість життя на 2 роки.

https://gazeta.ua


Повернутися
21.09.2018
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.