Морозити чи ні — ось в чім питання

  Заморожувати чи ні? Це питання турбує багатьох господинь та господарів у літньо-осінній період. І поки ви вірите в безліч міфів, пов'язаних із заморожуванням, експертка розповіла, чому це - найкращий спосіб заготувати овочі, фрукти та ягоди на зиму.

Побутує безліч думок і міфів, у які досі вірять. Зокрема, багато людей вважають, що заморожені овочі та фрукти абсолютно не мають нічого спільного з користю, але це не так.

І це довела Ольга Дорош: фізіологиня людини, біологиня, спеціалістка із здорового харчування.

Те, що в заморожених продуктах мало вітамінів – насправді міф. Звичайно, частина поживних речовин буде втрачена, але більшість збережеться.

Цікавий факт – у транспортованих овочах і фруктах – менше вітамінів ніж у тих, які були правильно заморожені.

Все тому, що для заморозки плоди зривають в пік їхньої зрілості і буквально в той самий день морозять. Тому, якщо ви купите продукти в сезон і заморозите їх так, як треба – взимку зможете готувати смачні та корисні страви.

Не менш популярними є консервації. Слід пам'ятати про те, що консервації – це не лише про овочі, фрукти або ягоди. Тому, якщо порівнювати заморозку та консервацію – який метод збереження плодів буде кращим? Кращим, однозначно, буде заморожування. По-перше, в консервацію, зазвичай, додають багато солі та цукру. По-друге – піддають обробці високою температурою.

Ось дивіться, при заморожуванні втрата вітаміну С буде близько 20%, а при консервуванні – до 50%.

Тому, скажімо, болгарський перець, смородину, обліпиху, броколі та брюссельську капусту краще заморозити, ніж готувати з них салати чи варення.

Звичайно ж, для того, щоб отримати максимум користі із заморожених овочів і фруктів, потрібно підготувати їх правильно. Що необхідно зробити, щоб зберегти максимум вітамінів і мінералів?

Купуйте овочі, ягоди та зелень в сезон. Обирайте цілі плоди, без вм'ятин і пошкоджень (щоб зменшити кількість гнилісних бактерій). Найбільше користі буде в тих продуктах, які ви морозите в перші дві доби після зривання з дерева чи поля. Чим менше над ними маніпуляцій (ошпарювання, миття гарячою водою, варіння), тим більше користі. Акуратно промийте їх під проточною водою та готуйте до заморозки.

Я ріжу овочі та зелень на шматки чи кубики, помідори блендерую і додаю трохи солі, ягоди заморожую цілими. З ягід морожу смородину, чорницю, малину, полуницю та порічки, з них взимку готую смузі.

Також варто морозити продукти рівно на сезон. Не варто зберігати їх роками. Не додавайте нікуди цукор! Вони і без цукру чудово зберігаються. Дуже зручно використовувати для цього порційні пакетики чи контейнери. Добре підписувати їх дату заморозки.

Чи потрібна термічна обробка овочів до заморозки?

Я нічого не проварюю, все морожу сирим. Можете, звичайно, проварити по кілька хвилин у воді з лимонним соком зелені горошок чи квасолю – вони краще збережуть свій колір. Також проварюють томатне пюре, але, як на мене, це зайве.

Якщо у вас виникає питання, що можна заморожувати, а що – ні, то відповідь вас здивує: заморожувати можна все!

Як ідея – соуси на основі зелені чи томатів. Готуєте соус, наприклад, песто і розливаєте його в місткості для льоду. Наступного дня виймаєте та сортуєте в пакети. Цей же спосіб можете використовувати для заморожування м'яти з лимонною чи апельсиновою цедрою (для лимонаду або коктейлів).

Здорове харчування, фізична активність, нормальна вага, відмова від куріння та помірне вживання алкоголю - найкорисніші звички людини. Дотримання хоча б однієї з них збільшує тривалість життя на 2 роки.

https://gazeta.ua


Повернутися
21.09.2018
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Люди діляться на багатих і бідних. При цьому і багатство, і бідність є випробуванням. Проте бідність — більш легкий, зручний хрест,  у той час як багатство — більш важкий. Науковці говорять навіть про гедонізм бідних — їм властиве переживання катарсису від своєї безумовної порядності порівняно із "вкраденими статками олігархів". При цьому цікаво, що "багаті", тобто всі ті, хто не сприймає себе «бідним», узагалі не оперують таким примітивним розшаруванням "багатий - бідний", тож дискурс протистояння «бідні-багаті» створюється самими бідними. Ознака, за якою «бідні» відносять тих чи інших людей до цих двох класів, є також примітивна - це самовизначення особистості: якщо людина радо себе зараховує до бідних, то це "наш!", і саме в цей момент запускається полум'яна риторика "ми бідні - а вони багаті, та вони нам, бідним...".  Питання влади над своїм життям для бідного не стоїть - бо "владою користуються багаті, аби поневолювати бідних і робити їх ще біднішими".

На думку психологів, в людини грошей стільки, скільки вона дозволяє собі. Я б сформулював це так:  справжні багатство чи бідність не у гаманці, а в голові… Так звана бідність – це насправді невміння користуватися своїм багатством. Ми відкладаємо кошти «на чорний день», нові речі – «на потім». В результаті отримуємо життя з чорних днів, і це «потім» ніколи не настає. Відкрию вам таємницю: «потім» не існує. Є тільки зараз. А в ньому є люди, які як кремінь, або як губка, або ж як мед. Щоб отримати щось від людини-кременя, треба щосили  її стукати. Щоб отримати щось у людини-губки —  треба довго її тиснути. А людина-мед розливається для усіх сама…