Щоб «воскресити» забуті замки…

Волонтери знімуть кліпи про маловідомі замки Тернопілля

Благодійний Фонд MagneticOne.Org спільно з відділом туризму Тернопільської обласної державної адміністрації впроваджує проект, метою якого є популяризація десяти маловідомих замків Тернопілля.

Проект торкнеться лише маловідомих замків Тернопільщини, оскільки такі об’єкти, як Збаразький замок та Вишнівецький палац часто приймають відвідувачів. А є на Тернопільщині й інші замки, про які, на жаль, згадують лише один раз в рік. Організатори поставили на меті – визначити 10 цікавих маловідомих об’єктів і зняти про них інформаційні короткі фільми. А вибирати є з чого, оскільки в області більше тридцяти замків, а це 1/3 від усієї кількості пам’яток України.

– Ми зараз проводимо опитування у Facebook, YouTube, на наших сайтах. І всі, хто бачить ці сюжети, може під ними написати від 1 до 10 об’єктів, які вважає, що  вони є маловідомі й про них потрібно більше говорити. Вже писали нам блогери, які до нас приїжджали і бережанські активісти. Окрім цього, ми додатково залучили екскурсоводів, адже вони мають статистику, які замки в нашій області більше користуються популярністю, а які менше і таким потрібна інформаційна підтримка. Тобто зараз ми збираємо якомога більше інформації, щоб визначити 10 маловідомих замків. А потім зняти відеокліпи про них, – розповідає виконувач обов’язків  начальника відділу туризму Ода Ростислав Яцків.

Кліпи зніматимуть і монтуватимуть волонтери благодійного фонду MagneticOne.Org, оскільки у них є відповідне обладнання і спеціалісти. Готові матеріали розмістять на YouTube- каналі самого Фонду та на туристичному порталі облдержадміністрації. Окрім цього є проект створення нової інтерактивної карти мобільного додатку. Організатори уже звернулися до розробників й очікують на відповідь. Поки що цей процес відбувається на безкоштовних умовах, проте наступного року його переведуть на платний проект і можливостей буде більше.

Окрім цього заплановано записати відеокліпи на диски і роздати в школи. Сам благодійний фонд є освітнім і тому ініціатори проекту вважають правильним поширити відеоінформацію про замки Тернопілля серед школярів.

Ці кліпи також презентуватимуть на туристичних заходах та інвестиційних форумах, на різних заходах, де буде зона перегляду, щоб ще більше людей могли побачити і дізнатися цікаву інформацію про історичну архітектурну спадщину Тернопільщини.

– Ми хочемо за ці два місяці відзняти всі кліпи або хоча б половину. Для цього потрібна гарна погода, яка саме є в серпні і можливо, надіємося, буде у вересні. І тоді до Дня Туризму – 27 вересня презентувати їх на загал. Це має бути цікавим не лише для дорослих, але й корисним для майбутніх поколінь, – підсумував Ростислав Яцків.

До слова, серед уже запропонованих варіантів до зйомок чітко лідирують 3 об’єкти: Токівський замок у Підволочиському районі, Кудринецький замок-фортеця на Борщівщині та Сидорівський замок-корабель, що у Гусятинському районі. Про них написало найбільше людей. І справді, коли до цих замків приїжджають туристи, то вражені, чому про такі унікальні споруди на Тернопільщині мало згадують.

https://galas.te.ua


Повернутися
21.09.2018
Категорія: Історія
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...