Заїдайте стрес бананом, «годуйте» мозок помідором!

Сонливий стан і депресивний настрій — погані супутники у будь–яку пору року, а весною — й поготів. Лікарі–дієтологи знають спосіб, як зарадити душевній нестабільності: необхідно урізноманітнити раціон продуктами, які містять вітаміни Е, С, бета–каротин і мікроелемент селен. Саме вони зміцнюють організм у боротьбі зі стресом.

Найкращі природні джерела селену — пророслі пшениця і овес, гриби (приготовлені без оцту), горіхи (грецькі і кеш’ю), спаржа, кабачки, патисони, селера.

Із «антистресовою» функцією чудово справляються банани, помідори, грейпфрути і зелені яблука. У бананах, скажімо, міститься алкалоїд хармін, основою якого є мескалін — так звана «мікстура щастя». Тож перекусити бананом, коли ви схвильовані, — розумне рішення.

Деякі продукти містять фітогормони — речовини, які за своїм складом і дією схожі на гормони людського організму. «Гормони щастя» — ендорфіни — є в шоколаді і вівсі. Отож традиція англійців починати день з вівсянки варта наслідування.

Калій і кальцій ефективно стимулюють розумову діяльність. Тож у особливо напружений день з’їжте під час сніданку кілька шматочків сиру і помідор (у томатах багато калію), а на роботу прихопіть коробочку м’якого сиру з курагою і чорносливом.

Активність мозку стимулюють і спеції. Імбир та кмин активізують увагу, чорний перець, паприка і куркума покращують мозковий кровообіг, запобігають спазмам судин.

Риба, на думку дієтологів, задовольняє потребу організму в білках, а також багата вітамінами (Е, групи В) і важливими мікроелементами — цинком (він допомагає виробленню чоловічого статевого гормону тестостерону), фосфором (бере участь в обмінних процесах мозку). Окрім того, морська риба — джерело поліненасичених жирних кислот омега–3. Дієтологи називають ці речовини натуральними антиоксидантами, які запобігають процесам окислення в організмі.  


Повернутися
27.05.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.