У Збаражі – капуснякові ріки, вареникові береги…

«І я там був, вареники їв, капусняком запивав», — так гордо міг би сказати кожен, кому пощастило у  неділю, 6 травня, відкривати новий туристичний сезон у Збаразькому замку. Адже втрапили усі гості цьогорічного фестивалю не на одне, а відразу ж на кілька свят — «Капусняк-фест» та «Вареник-фест»,  а також 807-річчя славного міста Збараж.

«Ми сьогодні вітаємо не тільки місто Збараж з понад 800-літньою історією, а також відкриваємо літній туристичний сезон. Символічно, що починаємо саме із Збаража, адже це історичне місце, де пов’язана історія та культура різних народів», – наголосив голова ТОДА Степан Барна, підкресливши, що нам потрібно розвивати потенціал, який сьогодні маємо і для цього, зокрема, уже здійснюється ряд кроків та ініціатив.

«На початку цього року ми презентували проект «Тернопільське Придністер’я», який покликаний розвивати еко- та агротуризм. В рамках проекту об’єдналися кілька районів, попри які протікає річка Дністер. Встановлюємо також інформаційні вказівники до туристичних пам’яток, облаштовуємо інфраструктуру та розвиваємо малі міста – Кременець, Бережани, Збараж… Крім того, у цьому сезоні хочемо облаштувати стоянки на транспортних шляхах та на березі Дністра, адже наш Дністровський каньйон – це одне із семи чудес України. Туристичний потенціал області також будемо презентувати на Міжнародному туристичному форумі «Ternopil Region Invest’ 2018». А нещодавно в області стартував новий проект «Тернопілля історичне», що має на меті зібрати та систематизувати на одній електронній карті всі історичні місця області, які є або можуть бути цікавими для туристів. До цих місць також встановлюють інформаційні вказівники та спеціальні таблички», – зазначив Степан Барна.

Гостей свята розважали показові бої Громадської організації Клуб історичної реконструкції «Збаразький Гарнізон», виступи творчих колективів України, майстер-класи, працювало містечко народних ремесел, польова кухня. Брязкали зброєю новітні лицарі, текли капуснякові ріки, шкварчали шкварки на варениках, туристичні фірми презентували свою діяльність, діти забавлялися на дитячих майданчиках та атракціонах.   А завершальним «акордом» цьогорічного фесту стали кілька тисяч з’їдених вареників та понад двохсот літрів капусняку — що ж,   в учасників козацьких забав і апетити воістину козацькі…


Повернутися
27.05.2018
Категорія: Культура
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.