У Збаражі – капуснякові ріки, вареникові береги…
«І я там був, вареники їв, капусняком запивав», — так гордо міг би сказати кожен, кому пощастило у неділю, 6 травня, відкривати новий туристичний сезон у Збаразькому замку. Адже втрапили усі гості цьогорічного фестивалю не на одне, а відразу ж на кілька свят — «Капусняк-фест» та «Вареник-фест», а також 807-річчя славного міста Збараж.
«Ми сьогодні вітаємо не тільки місто Збараж з понад 800-літньою історією, а також відкриваємо літній туристичний сезон. Символічно, що починаємо саме із Збаража, адже це історичне місце, де пов’язана історія та культура різних народів», – наголосив голова ТОДА Степан Барна, підкресливши, що нам потрібно розвивати потенціал, який сьогодні маємо і для цього, зокрема, уже здійснюється ряд кроків та ініціатив.
«На початку цього року ми презентували проект «Тернопільське Придністер’я», який покликаний розвивати еко- та агротуризм. В рамках проекту об’єдналися кілька районів, попри які протікає річка Дністер. Встановлюємо також інформаційні вказівники до туристичних пам’яток, облаштовуємо інфраструктуру та розвиваємо малі міста – Кременець, Бережани, Збараж… Крім того, у цьому сезоні хочемо облаштувати стоянки на транспортних шляхах та на березі Дністра, адже наш Дністровський каньйон – це одне із семи чудес України. Туристичний потенціал області також будемо презентувати на Міжнародному туристичному форумі «Ternopil Region Invest’ 2018». А нещодавно в області стартував новий проект «Тернопілля історичне», що має на меті зібрати та систематизувати на одній електронній карті всі історичні місця області, які є або можуть бути цікавими для туристів. До цих місць також встановлюють інформаційні вказівники та спеціальні таблички», – зазначив Степан Барна.
Гостей свята розважали показові бої Громадської організації Клуб історичної реконструкції «Збаразький Гарнізон», виступи творчих колективів України, майстер-класи, працювало містечко народних ремесел, польова кухня. Брязкали зброєю новітні лицарі, текли капуснякові ріки, шкварчали шкварки на варениках, туристичні фірми презентували свою діяльність, діти забавлялися на дитячих майданчиках та атракціонах. А завершальним «акордом» цьогорічного фесту стали кілька тисяч з’їдених вареників та понад двохсот літрів капусняку — що ж, в учасників козацьких забав і апетити воістину козацькі…
← Повернутися