Користь, і нічого… окрім користі!

Треба правильно і збалансовано харчуватися, усі про це знають. А яка дуже важлива складова цього балансу? Так-так, яйця.

 Про користь цього продукту, особливо останнім часом, говорять дієтологи. Все переконливіше розвінчується міф про шкідливий холестерин, який містить яйце. Аргументи такі, що цей продукт містить усього 180-186 мг ліпідів (жирів), тоді як печінка виробляє близько тисячі-двох тисяч мг холестерину щодня. Яйця можуть фактично замінити шкідливий холестерин здоровим. До складу яєць входить вітамін D, необхідний для засвоєння організмом кальцію і підтримки здоров’я зубів та кісток.

 Вітаміни, які є в яйцях, — просто необхідні людині: A, D, E, B3, B6, B12, фолієва кислота, холін. У них — і багато мікроелементів: йод, цинк, кальцій, магній, залізо і фосфор.

 Малокалорійні, завдяки лецитину і холіну вони сприяють виведенню жирів і холестерину з організму, що важливо для тих, хто піклується про свою фігуру. А найголовніше, яйця — натуральне джерело білка, що робить його практично незамінним продуктом харчування для кожного з нас.

Ода омлету

Напевне, вона таки є, і не одна, а якщо  немає, створимо власну. Тому що омлет — це безліч смаків, відчуттів і вражень у найкориснішому поєднанні. Омлет на сніданок — це смачний і ситний початок дня. Їжте його щодня і почувайтеся чудово!

 А приготувати його може кожен, навіть не знаючи жодного рецепта. Потрібні овочі, зелень і яйця. Гриби, м’ясо, бекон, сир — також чудове доповнення до яєчної основи. Почніть з омлету з овочами (або з овочами та шинкою, або, замість шинки, курячий фарш).

 Перець, помідори, шампіньйони, цибулька, шинка, фарш (або все разом, або що знайдеться) злегка обсмажити на маслі, залити яйцями (два на порцію), збитими з молоком (дві столові ложки на яйце), посоленими і поперченими. Обсмажити з обох боків. Із подрібненою зеленою цибулькою буде дуже смачно, але якщо йти «в люди», то не менше смакуватиме з петрушкою чи кропом.

 Сметанковий омлет із морквою, перцем і кабачками — також із переліку тих страв, які хочеться ще. Яйця збити, додати сметану (столову ложку на яйце), посолити і поперчити. Готувала такий у духовці (спробувала трохи змінити рецепт) — сподобалося особливо!

 На деко, змащене маслом, викласти подрібнені на кубики перець, кабачки і моркву, цибулю, порізану кільцями, щось «капустяного» (брала цвітну), вилити збиті яйця і поставити на 15 хвилин у духовку. Поки нарізається кріп для омлета, крається чорний хліб і готується чай чи кава, ваше яєчне творіння перетворюється на ніжний, духмяний і поживний сніданок. Хоча для вечері це також чудовий варіант.

 Львів’янка Ольга Дудник пропонує зелений яєчний пляцок, уява малює це як весняну кулінарну картину. Треба брати всю зелень, що вже з’явилася: цибулю, петрушку, шпинат, руколу, м’яту, кульбабу, зелений часник, кінзу тощо. Словом, рай для «травоїдних». Ще знадобиться 5 яєць, по ложці густої сметани, бринзи, кукурудзяної і пшеничної муки, порошку для випічки (на кінчику ножа), сіль, перець, мускатний горіх, імбир мелений, кмин, перець чилі.

 Зелену цибульку дрібно порізати і трохи притушкувати на олії, додати шпинат і також притушкувати. Тим часом порізати іншу зелень досить дрібно. Яйця збити, розколотити зі сметаною, приправами, обома видами борошна і порошком до випічки. Додати до яєчної суміші зеленину порізану і ту, що притушкована, бринзу і все добре вимішати.

Деко застелити пергаментом, вилити суміш і поставити в духовку хвилин на 15 (щоб схопилося і ледь підрум’янилося по краях). Пряний, корисний, смачний пляцок-омлет готовий. Смакує сам або зі сметаною, або з якимось іншим соусом.

І незвичайний рулет

Такий є! Готується геніально просто: 3 яйця збити з ложкою крохмалю, посолити, поперчити. Вилити на змащену маслом сковорідку, прикрити кришкою. Коли підсмажиться — перевернути на інший бік. А начинки — які хочете: консерви, сирки, шпинат, гриби — все, що є у холодильнику, можна скомбінувати. Подрібнити обрані інгредієнти і загорнути в рулет.

 Котлети — як курчатка. Бо мають такий же яскравий колір і такі ж пухкі чи пухнасті. Отож 6 варених яєць натираємо в глибоку миску, додаємо столову ложку борошна і 2 столові ложки манки, столову ложку йогурту чи сметани, солимо, мішаємо. Робимо котлети і смажимо на олії.

 Оригінально фаршировані

 У киянки Світлани Іванової є чудовий рецепт фаршированих яєць у шкаралупі. Такі святковому столу точно нададуть оригінальності й ошатності!

 Інгредієнти: варені яйця (10 штук), сире яйце, 100 г вершкового масла, пучок кропу, цибуля, сухарі, мелений перець, сіль.

 Перед варінням яйця обов’язково помийте. Зварені яйця різким ударом ножа розріжте уздовж і акуратно вийміть білок із жовтком чайною ложкою. Мають лишитися «човники» зі шкаралупи. Яйця посічіть дрібно ножем, вимішайте зі смаженою цибулею (на маслі), подрібненим кропом, посоліть і поперчіть на смак.

Приготовлену масу викладіть у шкаралупи, змочіть розколоченим з молоком яйцем фаршировану сторону, потім обмокніть у сухарі (теж тільки фаршировану сторону). Обсмажте яйця на маслі, знову ж таки з фаршированого боку. Прикрасьте на тарелі гілочками петрушки. Подайте гарячими з зеленим салатом.

Локшина не для вух!

Спробуйте домашню локшину і закохайтеся в неї, бо вона того варта.

 На 100 борошна треба яйце і трішки солі. Беріть більше яєць і борошна, та й солі, бо всі хотітимуть цього творіння. Місити довго і натхненно, щоб тісто було гладким і структурним. Розкачати тонесенько, посипати кукурудзяним борошном, щоб трошки підсохло. Перевернути тісто, щоб підсохло і з іншого боку.

 Потім скрутити тісто і гострим ножем порізати локшину на смужки бажаної ширини: на бульйон локшина краща, коли тонша, просто відварити як гарнір — ширша, для лазаньї — ще ширша. Смакуватиме все, побачите!

 Дехто готує локшину тільки на жовтках, і від того вона ще смачніша і барвистіша. Куди подіти білки — буде далі.

 

Наразі — про ще одну надзвичайно легку і смачну страву. Домашній сметанково-яєчний сир. У нього така ніжна структура і він настільки смачний, що запросто підійде для особливих випадків. А готується швидко і просто.

 Потрібно: 1 л молока, 200 г жирної сметани, 4 яйця, повна чайна ложка солі.

 Спочатку потрібно закип’ятити молоко, розчинивши в ньому сіль. Потім в окремій посудині збити яйця зі сметаною. У кипляче молоко тоненькою цівкою влити сметанково-яєчну суміш, весь час помішуючи. Варити хвилин 5-6, доки сироватка не почне відділятися від сиру.

 Перелити масу на сито або друшляк, застелені марлею, щоб стекла сироватка. Покласти на сир тарілку, а на неї — щось важке, щоб утворився прес, і залишити на 4-6 годин. Дістати з марлі і зберігати в холодильнику. Якщо щось залишиться після дегустації.

 Два яйця не те що можна, а й потрібно їсти кожному щодня, це радять навіть лікарі. А ми переконалися, що це — ще й надзвичайно смачно!

До речі, кури весни також дуже чекають! Навіть яйця вони найщедріше несуть навесні, і для того в них також є багато причин. Майже таких, як у людини, бо навесні і працездатність вища, і настрій та натхнення ліпші, та й загалом весна сприяє небаченій продуктивності!

http://umoloda.kiev.ua/number/3304/218/122636/


Повернутися
14.05.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Є певний тип захворювань, які називають автоімунними:  коли імунітет організму мобілізується не супроти сторонньої сполуки (вірусів, мікроорганізмів тощо), а проти здорових клітин чи тканин власного організму. Вам ніколи не здавалося, що чимала частина українців теж так само «хворіє», атакуючи всі здорові починання у власній країні? «Автоімунні» українці зневажливо зітхали «і до чого ви там домайданитеся» в той час, коли інші міняли країну, подекуди віддаючи за це життя. Вони «втомилися від війни», натомість запопадливо переходять на російську мову з туристами із Сиктивкара,  лають Бандеру і намагаються переконати нас у тому, що помирати від голоду в Голодоморі більш інтелігентно і благородно, ніж давати збройну відсіч гнобителям під час  Гайдамаччини чи в національно-визвольної боротьби ОУН та УПА...

«Автоімунні» українці гноблять починання  Уляни Супрун, уїдливо коментуючи, що, мовляв, «як мазали перекисом, так і мазатимемо, бо це вам не міфи розвінчувати...»  Проте ці міфи, на які не втомлюється відкривати нам очі пані Уляна,  коштують бюджету мільйони.

 Головний наш ворог – у нас самих. Ми самі себе з’їдаємо. Проте пропаганда і зовнішніх, і внутрішніх ворогів лише тоді дієва, коли ти боїшся правди, коли ти сам погоджуєшся на брехню. На щастя, все більшає «здорових клітин». Людей, котрі  не бояться назвати мародера мародером, запроданця запроданцем, ворога ворогом... Тих, хто і говорить, і чинить правду в очі. Хто робить все можливе, щоб врятувати країну від  усіх перелічених вище.