Коли «припече» печія…

Печія - це одна з найпоширеніших скарг, яка «веде» пацієнтів на прийом до гастроентеролога. Пекуче неприємне відчуття за грудниною, у стравоході, що зазвичай виникає після прийому їжі, не просто завдає прикрощів, а й може свiдчити про серйозні порушення шлунково–кишкового тракту. Що ж найчастіше стає причиною такого дискомфорту?

— Печія нерідко виникає в здорових людей — її здатні викликати і переїдання, і неправильне харчування, — розповідає «Україні молодій» лікар–гастроентеролог Лілія Колесник. — Деякі продукти можуть спровокувати пекучий біль у шлунку — та ж цибуля, гіркий перець, соуси, цитрусові, шоколад, газовані напої. Така неприємність іноді виникає в тих, хто полюбляє гострі страви або зловживає спиртним. Навіть підняття важких предметів і тривалий кашель часом «долучаються до справи»: різкі поштовхи повітря під час кашлю викликають скорочення діафрагми, яка виштовхує шлунковий вміст у стравохід.

Нерідко печія, каже лікар, виникає після прийому лікарських засобів — скажімо, добре відомий аспірин здатен викликати неприємні відчуття в шлунку. Така прикрість може статися і після прийому рафінованої вуглеводної їжі — свіжої випічки, солодощів. Зазвичай у подібних випадках дискомфортні відчуття минають самі: аби позбутися їх достатньо просто переглянути раціон.

Часто печія турбує жінок при надії, особливо в другій половині вагітності, та тих, хто робить великі перерви між прийомами їжі або зазнав тривалих переживань. Якщо після пережитого стресу в роті з’явився неприємний кислий присмак, випийте заспокійливе на травах — хвилювання вгамуються і бунтівливий шлунок заспокоїться.

Однак печія може бути і одним із симптомів так званих кислотозалежних захворювань — гастриту, виразкової хвороби шлунка, а також диспепсії — розладів травлення, пов’язаних із недостатнім виділенням травних ферментів або нераціонального харчування. Диспепсію викликають панкреатити, холецистит, жовчно–кам’яна хвороба, коліти, інші захворювання шлунково–кишкового тракту.

Як виникає печія?

— При підвищеній кислотності відбувається закид вмісту шлунка у стравохід, — пояснює Лілія Володимирівна. — До нього потрапляє соляна кислота зі шлунка, жовч, подразнюючи слизову оболонку. Відтак у роті з’являється неприємний присмак. Позбавитися печії у таких випадках можна тільки вилікувавши діагностоване у вас захворювання. Тож не зволікайте з візитом до фа­хівця: пройдіть обстеження, дотримуйтеся призначеного курсу лікування та рекомендацій щодо дієти і способу життя.

Якщо ви хочете уникнути печiї у стравоході, доведеться забути про шкідливі звички, насамперед про куріння: викурені цигарки викликають спазм судин, порушують кровообіг. Курець заковтує більшу кількість повітря, яке сприяє появі печії.

— Боротьба з печією та лікування захворювання, на тлі якого вона виникає, потребує якісного харчування, — наголошує гастроентеролог. — Раджу уникати алкоголю (не тільки міцного, а й так званих «слабоалкогольних» напоїв, особливо газованих, вино також може ускладнити ситуацію). Бажано вживати відварене або пропарене нежирне м’ясо — яловичину, курятину, кролятину. Про страви з качки, гусячого м’яса краще забути. Бульйони ліпше готувати вторинні (рідину з м’яса після недовгого кипіння зливають, м’ясо промивають, заливають новою водою і варять удруге). Котлетки, тефтелі готуйте на пару. Є такий жарт: викиньте печію разом зі сковорідкою. Насправді так і є — смажені страви часто ускладнюють роботу шлунково–кишкового тракту. А для тих, хто має серйозні порушення травної системи, вони взагалі протипоказані.

Лікарі–дієтологи кажуть, що м’ясо риби також оптимально вживати вареним або пропареним. Копченої риби при таких проблемах краще уникати, якщо ж зовсім не можете без солоного, то краще зупиняйте вибір на оселедцях помірного посолу. Дуже корисні при печії печений гарбуз, яблука, киселі. «Компот зі свіжих фруктів або консервований вживати небажано, а у вигляді киселю — будь ласка! — каже Лілія Колесник. — Він «огортає» слизову оболонку шлунка, запобігаючи її подразненню. Свіжі яблука, апельсини обмежуйте в раціоні, а соки розбавляйте водою. До речі, томатний і яблучний соки при проблемах зі шлунком узагалі заборонено вживати. У цих продуктах підвищений вміст кислоти. Молочні продукти — кефір, йогурт, сир — вибирайте знежирені. Обов’язково включайте до раціону каші, але не густі, а «розмазні», з клейковиною. Рідким має бути і картопляне пюре. До речі, пшоняну кашу, яка дуже корисна, шлунок часом перетравлює важко, пшоно переповнює його соляною кислотою, провокуючи печію. Відмовлятися від неї не варто — просто правильно приготуйте. Для цього звечора замочіть крупу у воді: пшоно розм’якне, швидше розвариться і стане ніжним на смак».

Рослинні олії, особливо лляна, можуть бути корисні при захворюваннях шлунково–кишкового тракту. Такі лікувальні властивості має і відвар льону. А ось оливкову олію при захворюваннях шлунка слід вживати обережно, — вона посилює виділення жовчі. «Вживайте неочищену соняшникову олію, але в невеликій кількості — одну–дві чайні ложки на день, — додає пані Лілія. — Від кави краще відмовитися, а чорний чай бажано замінити зеленим (без ароматизаторів) чи напоєм з ромашки. Уникайте кетчупів, вживайте майонез домашнього приготування. Салат краще заправляти нежирною сметаною. Від гострих спецій ліпше відмовитися взагалі. Натомість збагачуйте страви свіжими і сушеними петрушкою, кропом, лавровим листом».

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Аби попередити печію, важливо дотримуватися певних правил:

* Після їжі протягом півгодини намагайтеся не лягати: походіть, постійте — аби вміст шлунка «не повернув назад» до стравоходу. Їжа швидше просуватиметься по стравоходу і краще перетравлюватиметься, якщо ви рухатиметесь.

* Останній прийом їжі має бути не пізніше, ніж за дві–три години до сну.

* Спіть, припіднявши верхню частину тулуба.

* Не піднімайте предмети вагою понад 10 кілограмів.

* Не виконуйте роботу, яка вимагає нахиленої позиції тулуба.

ДО РЕЧІ

Помічними при печії є так звані антацидні препарати — смекта, фосфальгель, маалокс. Народні засоби не є такими ефективними і дають тільки короткочасне полегшення. Харчова сода — найвідоміший засіб для «швидкої допомоги» від печії — часто викликає подразнення слизової оболонки шлунка та порушення кислотно–лужного балансу в організмі. Краще випити лужної мінеральної води без газу — «Поляну Квасову» або «Боржомі».


Повернутися
03.05.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Щодня, усвідомлюємо ми це чи ні, наше життя складається з безлічі виборів: від простих і примітивних до тих, що їх пафосно прийнято називати доленосними. Кожен день, кожну хвилину і секунду ми йдемо мінним полем. Ми ще не знаємо, де і коли «рване» наш вибір, проте хочемо того чи ні, ми все одно щось вибираємо і пожинаємо його наслідки.

 Хтось із українських класиків свого часу казав, що вибір мови значно важливіший від вибору вишиванки. Бо вишиванку ви просто купите і будете цим пишатися – тим більше, чим більше за неї заплатите. Натомість мову не купити – навіть платними прискореними курсами. На неї треба зважитися – й почати в ній жити. Я б екстраполював це висловлювання не лише на мову, а й загалом на країну, яку ми всі обрали для себе за Батьківщину. Так, знаю, Василь Симоненко свого часу писав про те, що «Можна все на світі вибирати, сину… Вибрати не можна тільки Батьківщину». Проте ризикну з ним не погодитися: Батьківщина – це якраз те, що ти свідомо обираєш собі сам, інколи радше «всупереч», ніж «завдяки». Багато років тому я свідомо зробив свій вибір на користь України.  Мені дивно слухати скиглення тих, хто постійно говорить про втечу з «корабля, що тоне» під назвою «Україна». Я в цей час латаю у ньому пробоїни… В Україні ти можеш  міняти країну, беручи участь у чому завгодно: від аграрного сектору і до сфери високих технологій. Так, український вибір – важкий вибір. Але як казав Шарль де Голль, «завжди вибирайте найважчий шлях - на ньому ви не зустрінете конкурентів»…