Коли «припече» печія…

Печія - це одна з найпоширеніших скарг, яка «веде» пацієнтів на прийом до гастроентеролога. Пекуче неприємне відчуття за грудниною, у стравоході, що зазвичай виникає після прийому їжі, не просто завдає прикрощів, а й може свiдчити про серйозні порушення шлунково–кишкового тракту. Що ж найчастіше стає причиною такого дискомфорту?

— Печія нерідко виникає в здорових людей — її здатні викликати і переїдання, і неправильне харчування, — розповідає «Україні молодій» лікар–гастроентеролог Лілія Колесник. — Деякі продукти можуть спровокувати пекучий біль у шлунку — та ж цибуля, гіркий перець, соуси, цитрусові, шоколад, газовані напої. Така неприємність іноді виникає в тих, хто полюбляє гострі страви або зловживає спиртним. Навіть підняття важких предметів і тривалий кашель часом «долучаються до справи»: різкі поштовхи повітря під час кашлю викликають скорочення діафрагми, яка виштовхує шлунковий вміст у стравохід.

Нерідко печія, каже лікар, виникає після прийому лікарських засобів — скажімо, добре відомий аспірин здатен викликати неприємні відчуття в шлунку. Така прикрість може статися і після прийому рафінованої вуглеводної їжі — свіжої випічки, солодощів. Зазвичай у подібних випадках дискомфортні відчуття минають самі: аби позбутися їх достатньо просто переглянути раціон.

Часто печія турбує жінок при надії, особливо в другій половині вагітності, та тих, хто робить великі перерви між прийомами їжі або зазнав тривалих переживань. Якщо після пережитого стресу в роті з’явився неприємний кислий присмак, випийте заспокійливе на травах — хвилювання вгамуються і бунтівливий шлунок заспокоїться.

Однак печія може бути і одним із симптомів так званих кислотозалежних захворювань — гастриту, виразкової хвороби шлунка, а також диспепсії — розладів травлення, пов’язаних із недостатнім виділенням травних ферментів або нераціонального харчування. Диспепсію викликають панкреатити, холецистит, жовчно–кам’яна хвороба, коліти, інші захворювання шлунково–кишкового тракту.

Як виникає печія?

— При підвищеній кислотності відбувається закид вмісту шлунка у стравохід, — пояснює Лілія Володимирівна. — До нього потрапляє соляна кислота зі шлунка, жовч, подразнюючи слизову оболонку. Відтак у роті з’являється неприємний присмак. Позбавитися печії у таких випадках можна тільки вилікувавши діагностоване у вас захворювання. Тож не зволікайте з візитом до фа­хівця: пройдіть обстеження, дотримуйтеся призначеного курсу лікування та рекомендацій щодо дієти і способу життя.

Якщо ви хочете уникнути печiї у стравоході, доведеться забути про шкідливі звички, насамперед про куріння: викурені цигарки викликають спазм судин, порушують кровообіг. Курець заковтує більшу кількість повітря, яке сприяє появі печії.

— Боротьба з печією та лікування захворювання, на тлі якого вона виникає, потребує якісного харчування, — наголошує гастроентеролог. — Раджу уникати алкоголю (не тільки міцного, а й так званих «слабоалкогольних» напоїв, особливо газованих, вино також може ускладнити ситуацію). Бажано вживати відварене або пропарене нежирне м’ясо — яловичину, курятину, кролятину. Про страви з качки, гусячого м’яса краще забути. Бульйони ліпше готувати вторинні (рідину з м’яса після недовгого кипіння зливають, м’ясо промивають, заливають новою водою і варять удруге). Котлетки, тефтелі готуйте на пару. Є такий жарт: викиньте печію разом зі сковорідкою. Насправді так і є — смажені страви часто ускладнюють роботу шлунково–кишкового тракту. А для тих, хто має серйозні порушення травної системи, вони взагалі протипоказані.

Лікарі–дієтологи кажуть, що м’ясо риби також оптимально вживати вареним або пропареним. Копченої риби при таких проблемах краще уникати, якщо ж зовсім не можете без солоного, то краще зупиняйте вибір на оселедцях помірного посолу. Дуже корисні при печії печений гарбуз, яблука, киселі. «Компот зі свіжих фруктів або консервований вживати небажано, а у вигляді киселю — будь ласка! — каже Лілія Колесник. — Він «огортає» слизову оболонку шлунка, запобігаючи її подразненню. Свіжі яблука, апельсини обмежуйте в раціоні, а соки розбавляйте водою. До речі, томатний і яблучний соки при проблемах зі шлунком узагалі заборонено вживати. У цих продуктах підвищений вміст кислоти. Молочні продукти — кефір, йогурт, сир — вибирайте знежирені. Обов’язково включайте до раціону каші, але не густі, а «розмазні», з клейковиною. Рідким має бути і картопляне пюре. До речі, пшоняну кашу, яка дуже корисна, шлунок часом перетравлює важко, пшоно переповнює його соляною кислотою, провокуючи печію. Відмовлятися від неї не варто — просто правильно приготуйте. Для цього звечора замочіть крупу у воді: пшоно розм’якне, швидше розвариться і стане ніжним на смак».

Рослинні олії, особливо лляна, можуть бути корисні при захворюваннях шлунково–кишкового тракту. Такі лікувальні властивості має і відвар льону. А ось оливкову олію при захворюваннях шлунка слід вживати обережно, — вона посилює виділення жовчі. «Вживайте неочищену соняшникову олію, але в невеликій кількості — одну–дві чайні ложки на день, — додає пані Лілія. — Від кави краще відмовитися, а чорний чай бажано замінити зеленим (без ароматизаторів) чи напоєм з ромашки. Уникайте кетчупів, вживайте майонез домашнього приготування. Салат краще заправляти нежирною сметаною. Від гострих спецій ліпше відмовитися взагалі. Натомість збагачуйте страви свіжими і сушеними петрушкою, кропом, лавровим листом».

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Аби попередити печію, важливо дотримуватися певних правил:

* Після їжі протягом півгодини намагайтеся не лягати: походіть, постійте — аби вміст шлунка «не повернув назад» до стравоходу. Їжа швидше просуватиметься по стравоходу і краще перетравлюватиметься, якщо ви рухатиметесь.

* Останній прийом їжі має бути не пізніше, ніж за дві–три години до сну.

* Спіть, припіднявши верхню частину тулуба.

* Не піднімайте предмети вагою понад 10 кілограмів.

* Не виконуйте роботу, яка вимагає нахиленої позиції тулуба.

ДО РЕЧІ

Помічними при печії є так звані антацидні препарати — смекта, фосфальгель, маалокс. Народні засоби не є такими ефективними і дають тільки короткочасне полегшення. Харчова сода — найвідоміший засіб для «швидкої допомоги» від печії — часто викликає подразнення слизової оболонки шлунка та порушення кислотно–лужного балансу в організмі. Краще випити лужної мінеральної води без газу — «Поляну Квасову» або «Боржомі».


Повернутися
03.05.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...