Як збудувати будинок за тиждень

Сучасні технології будівництва дозволяють зекономити до 40% від вартості житла. До того ж будівельники повноцінний житловий будинок площею в 100 кв. м за новітніми технологіями будують усього кілька днів

 Незалежно від економічного розвитку у державі, вкладення коштів у нерухомість завжди вважали безпрограшною інвестицію. Особливо, якщо це будинок у приватному секторі. Місцеві фахівці у сфері будівництва розповідають, що за останні 15 років побільшало приватних будинків поблизу Тернополя. Будівництво власної садиби у деяких випадках є набагато дешевшим і швидшим, ніж пайова участь у багатоповерхівці. Більше того,  будуючи житло за новітніми технологіями, можна в рази скоротити час будівництва та зекономити витрати на матеріали.

Ось уже кілька років минуло як тернополянин Віталій Теслюк вклав кошти у будівництво власного котеджу за містом. Чоловік каже, що на зведення стін та накриття будинку площею в 180 кв. м. витратив дещо більше двох місяців. -    Будівництво і накриття будинку – це близько 30% від загальної вартості житла. Це за умови якщо у тебе є власна земельна ділянка, - продовжує колишній тернополянин пан Теслюк. - Та незважаючи на затрачений час і фізичні зусилля, я ніколи не зробив би інакше. Свій заміський будинок із садом та пасікою не порівняти з квартирою у багатоповерхівці. Тай ціни на квадратні метри у квартирах постійно зростають. Як ми писали раніше, ще минулого року в Україні почали зростати ціни на житло. Відтак, сьогодні вартість квадратного метра становить близько 14 тис грн. А будівництво багатоповерхового житлового будинку у кращому випадку триває три-п’ять років.

Дехто з тернополян має можливість будувати власні котеджі. За останні 10-15 років побільшало приватних будинків навколо нашого міста, розповідає директор будівельної компанії ТОВ “Габарит КЛ” Роман Лаус. -    Сьогодні, будівництво садиби обійдеться тернополянину приблизно у 10 тис грн. за квадратний метр житла, - наголошує пан Лаус. - До цієї вартості входить фундамент, стіни з цегли, перестінки, дах із металопрофілю та вікна. Проте, якщо використовувати дешевші будматеріали, будівництво можна суттєво здешевити.  Основна стаття витрат будинку - це фундамент, який досить недешевий. Його розраховують від  типу ґрунтів, продовжує експерт. Крім того на кінцеву вартість житла впливає товщина стін та ряд інших чинників. 

Однак, маючи необхідні фінансові ресурси, продовжує співрозмовник, будинок площею в 100 кв. м можна збудувати та накрити усього за два місяці. Сьогодні все більше людей відмовляється від цегли при будівництві нового житла, оскільки на ринку є багато будматеріалів, які відрізняються як екологічністю, так і енергозбереженням.  -    На кінцеву вартість житла також впливає тип будівництва, - продовжує експерт. - Тобто існують такі сучасні види будівництва, як: SIP-панелі, каркасне будівництво з легких сталевих тонкостінних конструкцій (далі ЛТСК, прим. ред.), технологія незнімної опалубки та монолітне будівництво. Фахівець каже, що все більшої популярності набирають  еко-будинки з дерева, глини, соломи, очерету. Такі будинки можуть бути лише одноповерхові, проте їх вартість в порівнянні з класичними матеріалами у кілька разів дешевша. Та й будівництво триває до тижня часу. Сьогодні в Європі такі еко-будинки в тренді. 

У Тернополі популярності набирає технологія SIP-панелей. Зокрема, взірцем може бути нещодавно збудований дім у селі Петрикові. Будинок в 95 кв. м будували у грудні, всього лише один тиждень. Щоправда фундамент будинку був підготовлений заздалегідь, розповідає місцевий представник фірми Eco-sip, яка виготовляє SIP-панелі за канадською технологією Ольга Гайда. -    Основна перевага будинку з SIP-панелей - економія ресурсів та енергоефективність, тобто економія на опалені упродовж усього життя, - каже дизайнер-технолог Ольга Гайда. - Зазначена технологія також дає можливість досить швидко будувати житло такого типу. До прикладу, нещодавно усього за місяць ми змонтували чотири будиночки площею 70 кв. м кожен від фундаменту і до зовнішнього оздоблення. Фахівець розповідає і про саму технологію SIP-панелей. Зокрема, зауважує, що в основі канадської технології лежить використання SIP-панелей в якості основного будівельного матеріалу. Сама SIP-панель має досить нескладну структуру. Вона складається з двох плит OSB, між якими під тиском вклеюється шар пінополістиролу.

   Будинки з SIP-панелей дуже теплі і міцні, а вартість будівництва в два рази нижча від цегляного або дерев'яного будівництва, і становить від 220 дол. або майже 6 тис грн за кв. м житла. В ціну входить будівництво коробки з фундаментом, вікна та дах, - роз’яснює Ольга Гайда. Житло дешевше на 20% Ще одна сучасна технологія будівництва житла, яку ми перейняли у австрійських будівельників - незнімна опалубка-панель системи VST. -    VST - панельна система, що складається з двох плоских цементно-стружкових аркушів (CSP) товщиною 24 мм, які з'єднані на заводі в один готовий виріб - панель, - роз’яснює директор компанії “Дім-Ек”, яка будує житло з VST-технологією Михайло Назар. – CSP-листи не вбирають вологу, екологічні і складаєються на 63% з дерев’яної стружки, на 25% з цементу, на 10% з води і містять тільки 2% домішок. Пан Назар каже, що стінові панелі та плити перекриття монтуються на об'єкті в один вузол, після чого їх заповнюють рідким бетоном, створюючи тим самим остаточний елемент стабільності. Листи CSP залишаються з обох сторін, як і не демонтується опалубка з високоякісною поверхнею для подальшої обробки. -    Використання системи VST дозволяє значно зекономити на кінцевій вартості житла, за розрахунками економія в порівняні з традиційними технологіями становить близько 20%, - зауважує Назар Михайло. - Листи CSP виготовляють у Європі та Білорусії. На жаль, в Україні ще немає жодного заводу, тоді б вартість житла була б ще дешевша. До слова, в Швеції за цією технологією побудовано майже 40% житлового фонду. Крім того масово будують житло за цією технологією у Прибалтійських країнах.

Ще одним сучасним напрямком в будівництві каркасного житла є технологія легких сталевих тонкостінних конструкцій. Загалом каркасне будівництво - відома канадська технологія.  -    Щоправда канадці будують садиби із сосни, а європейці - з металу, - розповідає  директор компанії “Стройпартнер”, яка постачає ЛТСК Сергій Семенов. - В Україні ця технологія також набирає все більшої популярності.  Однак тут є багато тонкостей, зауважує співрозмовник. Зокрема, якщо використовувати ЛТСК для будинку з простого, так званого чорного металу, то кінцева вартість житла буде дешевша десь на 15% від цегляного будинку. Проте якщо використовувати оцинкований металічний каркас - то будівництво буде навіть дорожчим, десь на 10-15%. -    Якщо говорити про житло на 100 кв. м., то його можна збудувати по цій технології за 2-3 місяці, - зауважує пан Семенов. - Проте, наші люди чомусь бояться ЛТСК будівництва.  Перевагами  цієї технології є насамперед міцність конструкції. Також за умов економії коштів, споруди з легкого сталевого каркасу мають високу швидкість монтажу, можливість всесезонного будівництва, йдуть менші витрати на фундамент, оскільки конструкція значно легша. Крім того, швидкомонтовані будівлі легко піддаються демонтажу і можуть бути переміщені в інше місце розташування, також такі будинки володіють сейсмостійкістю.

Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/


Повернутися
01.04.2018
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...