А у вас буде пенсія?

Цього року кожен двадцятий українець, який досяг пенсійного віку, не зможе отримати виплати — через нестачу стажу

Не всі люди пенсійного віку зможуть отримувати виплати від держави. “Пенсія – не подарунок за те, що дожили до неї. Це те, що заробляли офіційно, сплачуючи страхові внески”, – пояснюють у ПФУ.  

Не всі люди пенсійного віку зможуть отримувати виплати від держави. “Пенсія – не подарунок за те, що дожили до неї. Це те, що заробляли офіційно, сплачуючи страхові внески”, – пояснюють у ПФУ.  

Пенсійна реформа передбачає, що кожного року (до 2028-го) вимоги до страхового стажу зростатимуть на один рік. Зараз це 25 років. У 2028-му треба буде мати 35.

Тож кількість людей, які не зможуть виконати нові правила, щороку зростатиме. За прогнозами Пенсійного фонду, через 10 років вже 45% осіб, які досягли віку 60 років, доведеться й далі працювати: до 63, якщо людина матиме стаж, не менший за 25 років, або до 65, якщо стаж — від 15 до 25 років. Ті, що матимуть менше 15 років страхового стажу, зможуть розраховувати лише на соціальну допомогу від держави. Її розмір визначатиметься залежно від сукупного доходу членів сім’ї пенсіонера.

Цього року, щоб вийти на пенсію у 60, потрібно мати 25 років стажу. Якщо у вас стаж — від 15 до 25 років, доведеться працювати ще три роки. Якщо тільки 15, вихід на заслужений відпочинок доведеться відкласти на п’ять років.

З 1 квітня автоматично перераховуватимуть страховий стаж для тих, хто працює після досягнення пенсійного віку. Для таких людей виплати зростатимуть автоматично. Досі пенсіонери, які продовжували офіційно працювати, повинні були звернутися у Пенсійний фонд та написати заяву з проханням провести їм перерахунок. «Пенсія — не подарунок за те, що дожили до неї. Це те, що заробляли офіційно, сплачуючи страхові внески. По суті, пенсія складається з двох компонентів. Перший — це стаж. У нашій формулі це відсоток, який дорівнює відпрацьованим рокам, — пояснюють у П Ф України. — Якщо вийшли на пенсію зі страховим стажем 40 років, то ця цифра 0,4. Другий компонент — це зарплата. Взяли середню по Україні — 3 тисячі 764 гривні 40 копійок — і помножили на індивідуальний коефіцієнт, який залежить від сплачених страхових внесків та рівня зарплати. Крім того, щоб заохотити українців працювати якомога довше, було введено поняття наднормативного стажу — по 1% прожиткового мінімуму за кожен перепрацьований рік".

А тим часом…

З 1 січня цього року мінімальна зарплата зросла до 3723 гривень. Відтак зросла й мінімальна пенсія — до 1489 гривень 20 копійок. В уряді обіцяють, що за умови успішного виконання державного бюджету за перший квартал мінімальна зарплата підвищиться до 4200 гривень, а це означає, що зросте й мінімальна пенсія — до 1680 гривень. Зараз середня пенсія в Україні становить 2448 гривень.

https://wz.lviv.ua


Повернутися
01.04.2018
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...