Прокинувся? Не пий кави!

Що можна і не можна робити натщесерце

Деякі звички розвиваються у нас самі собою. І серед них є такі, які не варто практикувати в той чи інший час дня.

І сьогодні ми хочемо розповісти вам про те, які речі не слід робити натщесерце. Беріть собі на замітку і намагайтеся уникати цих видів діяльності.

Не приймайте протизапальні препарати

Приймати певні види ліків натщесерце не рекомендується. До них відносяться різні протизапальні препарати.

Такі ліки, як аспірин, парацетамол та інші препарати зі схожими характеристиками не повинні, прийматися на порожній шлунок.

Причина, по якій не варто цього робити, у зниженні ефективності активних речовин, а також через серйозний ризик для здоров’я: може розвинутися шлункова кровотеча.

Молоко може зменшити негативні наслідки від прийому цих ліків, так що можете сміливо запивати таблетки молоком, якщо, звичайно, у вас немає непереносимості лактози. А так можна і традиційно — запити водою.

Не пийте кави

Кава — перше, що ви п’єте, ледве вставши з ліжка? Треба сказати, що це не самий кращий сценарій для початку дня, так як кава (навіть якщо вона без кофеїну) стимулює вироблення кислот.

І якщо випити чашку кави натщесерце, це може викликати печію та інші порушення в роботі травної системи.

Більш того, якщо після цієї чашки кави ви ще й не поснідаєте нормально (бо поспішайте тощо), ви ризикуєте пережити і наслідки дефіциту серотоніну в організмі — поганий настрій протягом усього дня, що залишився.

Якщо вам дуже важко відмовитися від звички пити каву з самого ранку, то спробуйте хоча б додати в неї трохи молока або вершків. Завдяки вмісту в них жиру ви зможете зменшити негативний вплив кави на свій порожній шлунок.

Крім того, дуже важливо пити саме натуральну каву, а не ліофілізовану (розчинну).

  Не пийте алкоголь

Алкоголь може зробити по-справжньому «вибуховий ефект» на ваш порожній шлунок. Справа в тому, що всмоктування алкоголю в тканини організму посилюється в 2 рази при прийомі натщесерце. Це можна порівняти з введенням спирту внутрішньовенно.

Якщо випити алкогольний напій натщесерце, то виводитися з організму він буде значно повільніше, а ще викличе сильне похмілля. Крім того, це негативно позначиться за стані вашої печінки, серця і нирок.

Якщо так склалася ситуація, що все-таки потрібно випити на порожній шлунок, віддайте перевагу охолодженим негазованим напоям, так як вони всмоктуються повільніше. А ще краще — з’їжте хоча б невеликий бутерброд, в ідеалі з вершковим маслом.

Не жуйте гумку

 Жувати гумку натщесерце - теж не найкраща ідея для вашого шлунка, оскільки соляна кислота, яка виробляється при жуванні, негативно впливає на слизову оболонку, що в кінцевому рахунку може привести до гастриту.

Якщо вам дуже хочеться пожувати гумку, вибирайте ту, до складу якої входять натуральні підсолоджувачі, такі як ксиліт або сорбіт, а не цукор, цикламат і аспартам.

Але як би там не було, жувати гумку довше, ніж 10 хвилин, не варто. Це шкідливо, навіть якщо ви тільки що щільно поїли.

Не ходіть за продуктами

Коли ви голодні, краще не ходити за покупками в продуктовий магазин. Закінчиться тим, що ви купите багато зайвого. Так що з ранку натщесерце — виключено.

Вже доведено, що почуття голоду змушує нас купувати значно більше, ніж нам насправді потрібно. Для того щоб уникнути подібних помилок, завжди намагайтеся ходити за продуктами ситими, а ще краще із заздалегідь складеним списком необхідних покупок.

Так ви заощадите значну суму грошей.

Ще одна хитрість — крім заздалегідь складеного списку, заощадити в магазині допоможе готівковий розрахунок. Згідно з дослідженнями, оплачуючи покупки готівкою, а не карткою, люди витрачають менше.

Лягати спати

Почуття голоду і низький рівень глюкози заважають нам заснути, а також провокують поверхневий сон та раннє пробудження. Цікаво, що недолік сну збільшує рівень гормону голоду. Саме тому, відмовившись від вечері, на наступний день ми з’їдаємо більше.

Порада: Наїдатися перед сном теж не варто. Оптимальне рішення — молочні продукти, тому що в них містяться магній і кальцій. Ці елементи забезпечать здоровий сон.

Інтенсивні тренування

Є думка, що при тренуваннях натщесерце спалюється більше калорій. Насправді ж порожній шлунок на це не впливає, а от втрата м’язової маси відбувається більш інтенсивно. Самі ж тренування проходять не дуже активно, адже організму не вистачає енергії.

Порада: Замініть інтенсивні навантаження аеробним тренуванням. При хворобах травної системи перед будь-яким тренуванням краще перекусити, тому що фізична активність стимулює вироблення шлункового соку, який негативно впливає на шлунок.

Пити цитрусовий сік

Кислота і груба клітковина, які містяться в цитрусових, дратують порожній шлунок, що особливо небезпечно при гастриті або схильності до цього захворювання.

Свіжовичавлений сік з цитрусових принесе користь і не зашкодить шлунку, якщо розбавити його водою в пропорції 1:1 (при підвищеній кислотності) та 2:1 (для всіх інших). До речі, крім цитрусових є й інші продукти, які не рекомендується їсти натщесерце. Дізнатися про них можна, подивившись цей ролик.

Обговорювати спірні ситуації

Американські вчені довели, що почуття голоду робить нас менш стриманими. Справа в тому, що для самоконтролю мозку необхідна енергія, якої недостатньо при порожньому шлунку.

Якщо немає часу поїсти перед розмовою, випийте що-небудь тепле, наприклад чай, і запропонуйте опоненту. Це допоможе налаштуватися на доброзичливий лад.

Що можна робити натщесерце

Всі ми знаємо, що краще, що можна зробити натщесерце, — це поїсти. Але, виявляється, існують й інші, менш очевидні речі, які краще робити на порожній шлунок.

Вирішувати завдання. Натщесерце здатність концентруватися і уважність стають гострішими. На думку вчених, це пов’язано з тим, що раніше при голоді людині треба було зосередитися на видобуток їжі. Допомагає у вирішенні завдань і гормон голоду грелін, який стимулює активність мозку.

Робити вибір. Якщо ви давно не знаєте, що вибрати: червону спідницю або джинсовий комбінезон, — краще вирішувати натщесерце. Дослідження доводять, що на порожній шлунок люди приймають більш успішні, хоча й імпульсивні рішення. Звичайно, користуватись цим методом краще тоді, коли мова не йде про фінанси, стосунки чи здоров’я.


Повернутися
25.03.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...