Помідори безрозсадним способом

Колись ця технологія була досить популярною. З часом вона практично зникла з практики.

Причин тому кілька. Проводячи посів, доводиться очікувати сходів після закінчення загрози заморозків (приблизно, 3 декада травня). Рослинам, навіть ранніх сортів, потрібно не менше 100-110 днів, щоб дати плоди. А це вже кінець серпня – початок вересня, коли ціна на плоди помідора найнижча. Зрозуміло, що виграш 2-х місяців при розсадному способі (коли плоди отримаємо в липні) куди вигідніше, а при використанні плівкових теплиць — навіть у травні-червні — забезпечить значно вищу рентабельність. Сходи не в змозі конкурувати з бур’янами. Нарешті, розтягування вегетаційного періоду (при висаджуванні розсади куди менше) збільшувало ризик грибних хвороб і шкідників. Разом з тим безрозсадний спосіб мав і переваги. Це менші витрати праці (відпадали витрати на розсаду) і більш розвинена (не ушкоджена при пікіровці) коренева система. Але з часом і вони перестали бути такими. У першому випадку низька ціна реалізації не компенсувала економію на розсаді. Та й сівалками точного висіву в колгоспах (і того, що від них залишилося) були проблеми. Посів звичайною сівалкою вимагав проріджування, які обертаються витратами на паливно-мастильні матеріали, не кажучи вже про дороге насіння сучасних фірм (а не дешевих «Сортнасіннєовоч»). Або навпаки — хоч і виставлена оптимальна густота, але схожість призводила до того, що доводилося підсаджувати розсадою.

У другому — з приходом сучасних методів вирощування розсади коренева система повністю зберігається, зменшуються витрати праці, що нівелювало економію на розсаді. Один час, коли настільки дешеві помідори в сезон відправляли на переробку. Так ще й від багатьох заводів на початку 90-х нічого не залишилося, що знову ж зіграло проти пізніх помідорів. Може, і не було б сенсу писати цю статтю, якби останнім часом для цієї технології не з’явилися новинки.

Вдихнули життя. Поява агроволокна, крапельного зрошення, іноземних сівалок точного висіву і томатозбиральних комбайнів дещо змінило ситуацію. Спанбонд дозволить виграти час, отримати урожай раніше, а значить — дорожче продати. Полив через крапельниці зменшує ризик грибних захворювань і дає можливість по них подати пестициди замість обприскувань. Дражируване, оброблене насіння забезпечать високу схожість. А сорти для переробки спеціально орієнтовані для машинного збирання та виробництва певного виду консервної продукції — аджик, кетчупів, квасолі та рибної продукції в томатному соусі, яких потребують нові консервні заводи, оснащені за міжнародними стандартами. Все це сприяло поверненню безрозсадного способу.

Посів. Для краплинного зрошення вибирають стрічковий спосіб, в основному дворядний: (50 + 90) х30 або (60 + 120) х20 см. Але можливо і більшу кількість рядів у стрічці. Норма висіву індетермінантних сортів — 2,5-3, а детермінантних — 3-4 кг / га. Глибина загортання — 2-2,5 см. Це забезпечить густоту 55-70 тис. / Га. З вітчизняних сівалок найкраще зарекомендувала себе навісна — СУПО-9 (універсальна пневматична овочева з 9-ма посівними секціями), що агрегатуються з тракторами типу МТЗ-80. Вона забезпечує точний посів пунктирним способом. Її можна комбінувати з розмотуванням крапельних стрічок, прикочуванням (комбінований агрегат — АПО-5,4), внесенням суперфосфату. Агроволокном можна накрити і пізніше вручну.

Вибір сорту. Велику популярність завоювали детермінантні сорти: Аміко F1, Солероссо F1, Вулкан F1 — фірми «Nunhems». Ріо Фуєго, Ріо Гранде, CXD 252 F1 (для заморожування) та ін. — Фірми «Lark Seeds». Форсаж F1 і Багіра F1 — фірми «Clause» і ряд інших. Головне — орієнтуватися на придатність до комбайнового збирання (якщо ви не маєте наміру збирати руками) і вибирати рекомендовані для переробки (Тобто, як бачимо, і для певних її видів, наприклад, для заморозки).

 Після сходів. Щоб бур’яни не заглушили сходи, доведеться застосовувати хімічні прополки. Рекомендована бакова суміш — зенкор і фюзилад форте. Вивчається мульчування, але в наших умовах воно реально тирсою на невеликих площах. Ще одна проблема безрозсадних томатів — для них потрібні поливи теплою водою. Якщо ви берете її з свердловини, в насосної станції вона явно не встигне прогрітися. І ще — навесні в непрогрітому грунті елементи живлення засвоюються повільно, корені розвиваються погано. Подбайте про захист від чорної ніжки (триходермин через крапельниці) і її стимулюванні (препарат «Радіфарм»). Залишається рихлити міжряддя і боротися з хворобами та шкідниками.

http://babushkinsad.kiev.ua


Повернутися
25.03.2018
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...