КАРТОПЛЯ МОЖЕ БУТИ І ЛІКАМИ, Й ОТРУТОЮ
В Україні, мабуть, жодне господарство в селі не обходиться без картоплі. Адже для наших людей вона, як кажуть, - «другий хліб». І на городі зазвичай саме для картоплі відводять найбільшу ділянку. Та останнім часом у пресі й на телебаченні про неї висловлюються досить негативно, начебто вона лише зашлаковує організм, до того ж є шкідливою, а користі з неї - жодної. Тож розберімося, чи це правда, чи наклеп на овоч, який, люби Боже правду, нерідко рятував людей від голодної смерті.
РОЗПОЧНІМО ЗІ ШКІРКИ…
Картопляна шкірка містить унікальне поєднання калію й цинку, що сприяє правильній роботі серцево-судинної системи, сапоніни й алкалоїди, фенольні сполуки, кумарин і паракумаринову кислоту. Крім того, в шкірці зосереджено ферменти, які позитивно впливають на організм і сприяють перетравлюванню й засвоєнню організмом крохмалю картоплі. Проте найпоширеніші способи приготування картоплі практично зводять нанівець усю її користь, оскільки саме цю частину бульб зрізують. Згідно з останніми дослідженнями, засвоєння їжі відбувається більш ефективно, якщо відбувається взаємодія ферментів самої їжі й шлункового соку. Під час зрізання ж верхнього шару картоплі ми позбавляємо нашу їжу її ферментів, через що вона погано засвоюється, тобто порушується нормальне перероблення поживних речовин і крохмаль проникає у внутрішнє середовище організму, засмічуючи його . А це своєю чергою підвищує схильність до атеросклерозу та інших захворювань.
«Чорне» пюре. Із чистих, неушкоджених, добре помитих щіткою бульб грубим шаром зрізують шкірку, пропускають через млинок для м’яса й заливають окропом так, щоб тільки покрити масу, кип’ятять 1-2 хв, настоюють в теплі 7-10 хв. Таке пюре - це концентрована суміш усіх біоактивних лікувальних речовин картоплі. За смаком та виглядом воно, звісно, поступається звичному для нас картопляному пюре, проте лікувальні властивості повністю реабілітують його кулінарні недоліки. «Чорне» пюре можна використовувати для «швидкого» лікування, тобто, коли потрібно інтенсифікувати й підняти ефективність лікування. Його з успіхом застосовують для виведення з організму «застояного» в тканинах організму крохмалю та інших шлаків, воно нормалізує обмінні процеси, серцеву діяльність, травлення, швидко усуває алергію й набряклість. Таке пюре рекомендується за варикозного розширення вен, варикоцеле, геморою, діатезу, артритів, пухлин, наривів тощо.
Картопляна вода - це рідина, яка залишилася після варіння необчищеної, тобто «в лушпині», картоплі. Картопляна вода, як і розварена й розім’ята в картопляній воді до пюреподібного стану картопля, має значну лужність і є одним із найліпших олужнювальних напоїв. Вона допомагає виводити з організму шлаки, звільняючи стінки кишечнику від слизу й осаду. Людям, які страждають від артриту, картопляна вода особливо корисна, її слід пити вранці натще, хоча б один раз удень і безпосередньо перед сном. Додатково до такого лікування рекомендується з’їдати щодня 1-2 картоплини (сирі, дрібно натерті на тертці разом зі шкіркою). Добре використовувати цю воду і як відновне пиття під час виходу з голодування, коли кров надто «кисла». «Серцевий» картопляний відвар рекомендується в разі гіпертонії та серцевих хвороб. Готують його таким чином: лушпиння з 4-5 картоплин добре помити, залити 0,5 л води, кип’ятити 15 хв, потім охолодити й процідити. Пити по 0,5 склянки за 30 хв до їди. Тож зі шкіркою все зрозуміло – тут усе корисне. Погляньмо, що під нею…
КОРИСТЬ ЧИ ШКОДА
Якщо ви вважаєте, що в картоплі мало вітамінів, то глибоко помиляєтеся. У ній дуже багато вітаміну С. Крім того, вона містить калій, макро- й мікроелементи, зокрема: кальцій, магній, залізо та фосфор, вітаміни Е і групи В. Картопля корисні для багатьох систем людського організму. Зокрема, вона помічна в разі захворювань травного тракту: виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, гіперацидного гастриту, печії, закрепів тощо. Фітотерапевти стверджують, що півсклянки картопляного соку істотно послаблюють симптоматику хвороби, а в разі виразкової хвороби є ще й непоганим засобом для профілактики загострення. Крім того, сік молодої картоплі в певних випадках є ефективним за головного болю. Високий вміст у картопляних бульбах солей калію робить їх корисною стравою в раціоні людей, які страждають від захворювань серцево-судинної системи. Тертими бульбами лікують опіки, трофічні виразки, екземи, гострі дерматити та гнійничкові захворювання шкіри.
← Повернутися