Шкодить талії і… мозку!

Жирна, смажена, копчена і солодка їжа негативно впливає на гіпокамп головного мозку, який відповідає за формування пам'яті. «Харчування з високим вмістом насичених жирів і сахарози («західна» дієта) буквально «змушує» мозок знову і знову піддаватися спокусі, вчергове підштовхуючи нас пообідати фаст-фудом»,- говорить психолог Террі Девідсон, директор Центру поведінкової неврології Вашингтонського університету.

 Вчений і його команда проаналізували мозок щурів, які довгий час перебували на «західній» дієті, і помітили дещо дивне. Через деякий час у гризунів з'явилися специфічні пошкодження ділянок гіпокампу, що відповідають за запам'ятовування. Ці щурі підбирали запропоновані шматочки їжі,  навіть якщо не були голодні. Дослідники вважають, що тварини просто не відчували( (не пригадували), що наїлися. Вчені припускають: якщо тривалий час дозволяти собі шкідливу їжу, подібне може статися і з людським мозком. Це не означає, що людина забуває про щойно спожитий гамбургер і тут же береться за наступний. Ні! Це означає, що її мозок блокує відчуття насичення, знову і знову викликаючи бажання перекусити.

Доктор Девідсон пов'язує результати свого дослідження з експериментом 2015 року, опублікованим в журналі «Педіатрія». У ньому йшлося про те, що у дітей з ожирінням пам'ять набагато гірша, ніж у здорових однолітків. Нове дослідження далеко не перше із тих, що намагаються довести нам зв'язок між харчуванням і роботою мозку. Наприклад, не так давно фахівці з Кембріджського центру з проблем старіння виявили, що в огрядних людей менше білої речовини в мозку, ніж у худих. Важко повірити, але це робить їх мозок на 10 років старішим.
 

http://zhyvyaktyvno.org


Повернутися
08.03.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Є певний тип захворювань, які називають автоімунними:  коли імунітет організму мобілізується не супроти сторонньої сполуки (вірусів, мікроорганізмів тощо), а проти здорових клітин чи тканин власного організму. Вам ніколи не здавалося, що чимала частина українців теж так само «хворіє», атакуючи всі здорові починання у власній країні? «Автоімунні» українці зневажливо зітхали «і до чого ви там домайданитеся» в той час, коли інші міняли країну, подекуди віддаючи за це життя. Вони «втомилися від війни», натомість запопадливо переходять на російську мову з туристами із Сиктивкара,  лають Бандеру і намагаються переконати нас у тому, що помирати від голоду в Голодоморі більш інтелігентно і благородно, ніж давати збройну відсіч гнобителям під час  Гайдамаччини чи в національно-визвольної боротьби ОУН та УПА...

«Автоімунні» українці гноблять починання  Уляни Супрун, уїдливо коментуючи, що, мовляв, «як мазали перекисом, так і мазатимемо, бо це вам не міфи розвінчувати...»  Проте ці міфи, на які не втомлюється відкривати нам очі пані Уляна,  коштують бюджету мільйони.

 Головний наш ворог – у нас самих. Ми самі себе з’їдаємо. Проте пропаганда і зовнішніх, і внутрішніх ворогів лише тоді дієва, коли ти боїшся правди, коли ти сам погоджуєшся на брехню. На щастя, все більшає «здорових клітин». Людей, котрі  не бояться назвати мародера мародером, запроданця запроданцем, ворога ворогом... Тих, хто і говорить, і чинить правду в очі. Хто робить все можливе, щоб врятувати країну від  усіх перелічених вище.