Шкодить талії і… мозку!
Жирна, смажена, копчена і солодка їжа негативно впливає на гіпокамп головного мозку, який відповідає за формування пам'яті. «Харчування з високим вмістом насичених жирів і сахарози («західна» дієта) буквально «змушує» мозок знову і знову піддаватися спокусі, вчергове підштовхуючи нас пообідати фаст-фудом»,- говорить психолог Террі Девідсон, директор Центру поведінкової неврології Вашингтонського університету.
Вчений і його команда проаналізували мозок щурів, які довгий час перебували на «західній» дієті, і помітили дещо дивне. Через деякий час у гризунів з'явилися специфічні пошкодження ділянок гіпокампу, що відповідають за запам'ятовування. Ці щурі підбирали запропоновані шматочки їжі, навіть якщо не були голодні. Дослідники вважають, що тварини просто не відчували( (не пригадували), що наїлися. Вчені припускають: якщо тривалий час дозволяти собі шкідливу їжу, подібне може статися і з людським мозком. Це не означає, що людина забуває про щойно спожитий гамбургер і тут же береться за наступний. Ні! Це означає, що її мозок блокує відчуття насичення, знову і знову викликаючи бажання перекусити.
Доктор Девідсон пов'язує результати свого дослідження з експериментом 2015 року, опублікованим в журналі «Педіатрія». У ньому йшлося про те, що у дітей з ожирінням пам'ять набагато гірша, ніж у здорових однолітків. Нове дослідження далеко не перше із тих, що намагаються довести нам зв'язок між харчуванням і роботою мозку. Наприклад, не так давно фахівці з Кембріджського центру з проблем старіння виявили, що в огрядних людей менше білої речовини в мозку, ніж у худих. Важко повірити, але це робить їх мозок на 10 років старішим.
← Повернутися