“У мороз не можна торгувати бульбою, бо зігниє”

Через похолодання картопля на ринку подорожчала на 40%

Через морозну погоду в Україні відчутно подорожчав “борщовий набір”. Лідером цінового стрибка є картопля - плюс 40%. “Середня ціна картоплі на гуртових ринках — 5 гривень за кілограм”, - каже експерт плодово-овочевого ринку Тетяна Гетьман. - Чимало картоплі на гуртових ринках продають дрібні фермери. У мороз не хочуть відкривати свої сховища і транспортувати овочі, бо вони можуть зіпсуватися. Для транспортування  потрібні спеціальні утеплені авто, а для продажу картоплі — закриті приміщення”. На ринках пропозиція картоплі скорочується, а попит зростає. “Сподіваюся, з потеплінням ціна картоплі знову впаде”, - каже експерт.

“Тримаю картоплю у сумках під прилавком, накрила теплим одягом, - зазначають продавці. - У мороз не можна торгувати бульбою, бо зігниє. Кілограм  коштує 8 гривень, а раніше - 6. Цибуля, морква, буряк — 10 гривень. Капуста — сім за кілограм”.

У супермаркетах картоплю можна придбати по 5,5 гривні. Яйця на ринку теж подорожчали. Якщо минулого тижня коштували 2,85 грн., то тепер — 3,10 грн. У супермаркетах за десяток акційних яєць просять 25-27 гривень.

 Кілограм телячої шинки — 120-130 гривень за кілограм, теляча лопатка — 100, фарш — 75.  Свиняча шинка — 100 гривень за кілограм, якщо м’ясо з кісткою — правлять 90 гривень. Ціна шпондерів стартує від 55 гривень, а гарні - по 90. Сало — 48, домашній сир — 65-70 гривень за кілограм, літр сметани — 50 гривень.

https://wz.lviv.ua


Повернутися
08.03.2018
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Є певний тип захворювань, які називають автоімунними:  коли імунітет організму мобілізується не супроти сторонньої сполуки (вірусів, мікроорганізмів тощо), а проти здорових клітин чи тканин власного організму. Вам ніколи не здавалося, що чимала частина українців теж так само «хворіє», атакуючи всі здорові починання у власній країні? «Автоімунні» українці зневажливо зітхали «і до чого ви там домайданитеся» в той час, коли інші міняли країну, подекуди віддаючи за це життя. Вони «втомилися від війни», натомість запопадливо переходять на російську мову з туристами із Сиктивкара,  лають Бандеру і намагаються переконати нас у тому, що помирати від голоду в Голодоморі більш інтелігентно і благородно, ніж давати збройну відсіч гнобителям під час  Гайдамаччини чи в національно-визвольної боротьби ОУН та УПА...

«Автоімунні» українці гноблять починання  Уляни Супрун, уїдливо коментуючи, що, мовляв, «як мазали перекисом, так і мазатимемо, бо це вам не міфи розвінчувати...»  Проте ці міфи, на які не втомлюється відкривати нам очі пані Уляна,  коштують бюджету мільйони.

 Головний наш ворог – у нас самих. Ми самі себе з’їдаємо. Проте пропаганда і зовнішніх, і внутрішніх ворогів лише тоді дієва, коли ти боїшся правди, коли ти сам погоджуєшся на брехню. На щастя, все більшає «здорових клітин». Людей, котрі  не бояться назвати мародера мародером, запроданця запроданцем, ворога ворогом... Тих, хто і говорить, і чинить правду в очі. Хто робить все можливе, щоб врятувати країну від  усіх перелічених вище.