Що б таке з’їсти, щоби… не хворіти?

З настанням холодів наш організм страждає від різних вірусних захворювань. Як підвищити опірність організму і імунітет? Харчуйся правильно! Дієтологи не втомлюються повторювати — щоденне вживання кисломолочних продуктів покращує травлення та сприятливо впливає на загальний стан організму. Не забувай про лимони, апельсини, малину, липу та мед — в період холодів ці продукти найкраще захистять Тебе від простуди та грипу. Що вже казати про часник та цибулю — справжні скарбниці вітамінів.

Пам’ятай! Більшість імунних клітин знаходяться в шлунково-кишковому тракті. Ось чому таким важливим є отримання достатньої кількості білків, жирів та вуглеводів щодня.

  Квашена капуста

Квашена капуста – ідеальний зимовий продукт, в якому зберігаються і навіть примножуються всі вітаміни? Чому примножуються? Під час варіння капусти більше 50% основних елементів руйнуються. При заквасці за рахунок процесу молочнокислого бродіння в капусті утворюються пробіотики, які чудово впливають на кишечник, дієтологи навіть прирівнюють квашену капусту до кефіру. Вітамінів С і Р у квашеній капусті в 20 разів більше, ніж у свіжій, – вони теж утворюються під час бродіння.

Квашена капуста до того ж багата різними мікроелементами – кальцієм, калієм, фтор, магній, а також макроелементами – залізом, йодом, цинком, фтором та хромом. А за рахунок наявності вітамінів С і А вона цілком дасть фору навіть цитрусовим.

Регулярне додавання в раціон квашеної капусти дозволить підвищити імунітет і активізувати обмін речовин, зміцнити судини і значно знизити рівень холестерину в крові.  

Гарбуз

Гарбуз може зберігатися дуже довго і практично весь час зберігання не втрачає своїх корисних властивостей. Це робить її відмінним зимовим продуктом. Головне, щоб шкірка не була пошкоджена. Якщо ж гарбуз потрібно зберегти шматочками, то найкраще її очистити, нарізати і зберігати в морозильнику в поліетиленових пакетах. Вітаміни групи А, В, C, E, D, Р, рекордна кількість вмісту заліза, а також рідкісний вітамін Т, який впливає на процеси обміну речовин в організмі, роблять гарбуз унікальною.

Велику кількість каротину і вітаміну Е допомагає сповільнювати процеси старіння в організмі, благотворно впливає на людей з проблемами зору та слизової оболонки ока. Унікальні рослинні фібри запобігають запор, а також такі серйозні захворювання, як рак, коліт, діабет. Солі калію і велика кількість води сприяють профілактиці каменеутворення в нирках.

Фахівці кажуть, що вживання гарбуза допоможе вирішити багато проблем. Гарбуз запобігає захворювання шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, допомагає відновлювати нормальний стан організму при нефриті, хворобах печінки, запаленнях сечового міхура, атеросклерозі, при безсонні і неврозах. Про підвищення імунітету годі й говорити: такий щільний набір мікроелементів і вітамінів дає потужний заряд організму.

Кисломолочні продукти
Останні дослідження показують, що якщо в день з’їдати 150г кефіру чи йогурту, збагачених біфідобактеріями (не солодкого!), То це знизить ризик простудних захворювань, захворювань кишечника, проблем зі шкірою! Крім того, це відмінне джерело кальцію і вітаміну D, який зміцнює імунну систему, а пробіотики допомагають відновлювати мікрофлору кишечніка. Вважається, що антимікробні речовини, що виробляються під дією вітаміну D, перешкоджають поширенню вірусів по всьому тілу. Пробіотики можуть допомогти організму боротися з інфекцією і стимулювати підвищення імунітету, підсилюючи дію, корисних бактерій в травному тракті.

  Часник
Це, напевно, найбільш сильний продукт, що підвищує імунітет. Недарма його називають «антибіотиком для бідних». Він має більш широкий антибіотичний спектр дії, ніж пеніцилін, пригнічує багато вірусів і сприяє попередженню раку, багатий мікроелементом селеном. Вважається, що він стимулює імунну систему за рахунок збільшення числа лімфоцитів (білих кров’яних тілець). Крім того, вважають, що дві сполуки, присутніх у часнику, інулін і аліцин, відповідальні за ефективне усунення різних видів бактерій (стафілококів, стрептококів та сальмонел), а також пригнічує дію збудників туберкульозу, дифтерії, тифу та кишкових паразитів. Дія часнику найбільш ефективно, якщо його вживати в чистому вигляді. Щодня з’їдайте, принаймні, одну часточку часнику.

Сухофрукти

Сухофрукти можна їсти цілий рік, але взимку вони особливо актуальні. Курага, родзинки, чорнослив – сухофрукти вважаються природним вітамінним комплексом. Чорнослив багатий вітамінами А, В1, В2, РР, міддю, калієм, залізом, йодом. Спеціальні баластні речовини покращують перистальтику кишечника, чорнослив відмінно очищає і омолоджує організм, покращує колір обличчя та бореться з холестерином.

Вітаміни і мінеральні солі родзинок зміцнюють дихальну і серцево-судинну систему і підтримують роботу щитовидної залози. Курага нормалізує тиск – це вплив високого вмісту магнію.

Горіхи і насіння
Одні з кращих натуральних джерел аміно-і жирних кислот, які необхідні для оптимального функціонування імунної системи. Для вегетаріанців горіхи є прекрасними замінниками м’яса й інших тваринних продуктів. Наприклад, мигдаль містить вітамін Е, який може допомогти запобігти нежить і інфекцій верхніх дихальних шляхів. Вітамін Е є потужним антиоксидантом, який функціонує в поєднанні з іншими поживними речовинами, присутніми в мигдалі: селен та магній.
Але вони все ж дуже калорійні, не варто ними сильно зловживати — в день з’їдайте по жменьці (приблизно 20-30 грамів) різних горішків.

 Мед  
Здавна вважаються одним з найбільш корисних продуктів. Мед містить вітамін С і марганець, а так само вітаміни, які відмінно поєднуються з мінеральними солями і швидко всмоктуються. Бджолиний пилок — джерело жирних кислот, бере участь у виробленні ферментів і інших поживних елементів, що зміцнюють імунну систему. Прополіс — широко використовуване в медичній практиці бактерицидну і бактеріостатичну речовина. Прополіс здатний пригнічувати активність і знищувати широкий спектр мікроорганізмів, включаючи туберкульозну паличку, віруси, найпростіші (трихомонади), грибки (трихофітія), кандидоз, віруси грипу і гепатиту. Причому прополіс знищує і виводить чужорідні клітини, а рідну мікрофлору організму-господаря зберігає в цілості й схоронності. Тому при використанні прополісу кишкова мікрофлора не страждає, і ніякого дисбактеріозу не буде, на відміну від «улюблених» антибіотиків.


Повернутися
19.02.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Люди діляться на багатих і бідних. При цьому і багатство, і бідність є випробуванням. Проте бідність — більш легкий, зручний хрест,  у той час як багатство — більш важкий. Науковці говорять навіть про гедонізм бідних — їм властиве переживання катарсису від своєї безумовної порядності порівняно із "вкраденими статками олігархів". При цьому цікаво, що "багаті", тобто всі ті, хто не сприймає себе «бідним», узагалі не оперують таким примітивним розшаруванням "багатий - бідний", тож дискурс протистояння «бідні-багаті» створюється самими бідними. Ознака, за якою «бідні» відносять тих чи інших людей до цих двох класів, є також примітивна - це самовизначення особистості: якщо людина радо себе зараховує до бідних, то це "наш!", і саме в цей момент запускається полум'яна риторика "ми бідні - а вони багаті, та вони нам, бідним...".  Питання влади над своїм життям для бідного не стоїть - бо "владою користуються багаті, аби поневолювати бідних і робити їх ще біднішими".

На думку психологів, в людини грошей стільки, скільки вона дозволяє собі. Я б сформулював це так:  справжні багатство чи бідність не у гаманці, а в голові… Так звана бідність – це насправді невміння користуватися своїм багатством. Ми відкладаємо кошти «на чорний день», нові речі – «на потім». В результаті отримуємо життя з чорних днів, і це «потім» ніколи не настає. Відкрию вам таємницю: «потім» не існує. Є тільки зараз. А в ньому є люди, які як кремінь, або як губка, або ж як мед. Щоб отримати щось від людини-кременя, треба щосили  її стукати. Щоб отримати щось у людини-губки —  треба довго її тиснути. А людина-мед розливається для усіх сама…