Що б таке з’їсти, щоби… не хворіти?

З настанням холодів наш організм страждає від різних вірусних захворювань. Як підвищити опірність організму і імунітет? Харчуйся правильно! Дієтологи не втомлюються повторювати — щоденне вживання кисломолочних продуктів покращує травлення та сприятливо впливає на загальний стан організму. Не забувай про лимони, апельсини, малину, липу та мед — в період холодів ці продукти найкраще захистять Тебе від простуди та грипу. Що вже казати про часник та цибулю — справжні скарбниці вітамінів.

Пам’ятай! Більшість імунних клітин знаходяться в шлунково-кишковому тракті. Ось чому таким важливим є отримання достатньої кількості білків, жирів та вуглеводів щодня.

  Квашена капуста

Квашена капуста – ідеальний зимовий продукт, в якому зберігаються і навіть примножуються всі вітаміни? Чому примножуються? Під час варіння капусти більше 50% основних елементів руйнуються. При заквасці за рахунок процесу молочнокислого бродіння в капусті утворюються пробіотики, які чудово впливають на кишечник, дієтологи навіть прирівнюють квашену капусту до кефіру. Вітамінів С і Р у квашеній капусті в 20 разів більше, ніж у свіжій, – вони теж утворюються під час бродіння.

Квашена капуста до того ж багата різними мікроелементами – кальцієм, калієм, фтор, магній, а також макроелементами – залізом, йодом, цинком, фтором та хромом. А за рахунок наявності вітамінів С і А вона цілком дасть фору навіть цитрусовим.

Регулярне додавання в раціон квашеної капусти дозволить підвищити імунітет і активізувати обмін речовин, зміцнити судини і значно знизити рівень холестерину в крові.  

Гарбуз

Гарбуз може зберігатися дуже довго і практично весь час зберігання не втрачає своїх корисних властивостей. Це робить її відмінним зимовим продуктом. Головне, щоб шкірка не була пошкоджена. Якщо ж гарбуз потрібно зберегти шматочками, то найкраще її очистити, нарізати і зберігати в морозильнику в поліетиленових пакетах. Вітаміни групи А, В, C, E, D, Р, рекордна кількість вмісту заліза, а також рідкісний вітамін Т, який впливає на процеси обміну речовин в організмі, роблять гарбуз унікальною.

Велику кількість каротину і вітаміну Е допомагає сповільнювати процеси старіння в організмі, благотворно впливає на людей з проблемами зору та слизової оболонки ока. Унікальні рослинні фібри запобігають запор, а також такі серйозні захворювання, як рак, коліт, діабет. Солі калію і велика кількість води сприяють профілактиці каменеутворення в нирках.

Фахівці кажуть, що вживання гарбуза допоможе вирішити багато проблем. Гарбуз запобігає захворювання шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, допомагає відновлювати нормальний стан організму при нефриті, хворобах печінки, запаленнях сечового міхура, атеросклерозі, при безсонні і неврозах. Про підвищення імунітету годі й говорити: такий щільний набір мікроелементів і вітамінів дає потужний заряд організму.

Кисломолочні продукти
Останні дослідження показують, що якщо в день з’їдати 150г кефіру чи йогурту, збагачених біфідобактеріями (не солодкого!), То це знизить ризик простудних захворювань, захворювань кишечника, проблем зі шкірою! Крім того, це відмінне джерело кальцію і вітаміну D, який зміцнює імунну систему, а пробіотики допомагають відновлювати мікрофлору кишечніка. Вважається, що антимікробні речовини, що виробляються під дією вітаміну D, перешкоджають поширенню вірусів по всьому тілу. Пробіотики можуть допомогти організму боротися з інфекцією і стимулювати підвищення імунітету, підсилюючи дію, корисних бактерій в травному тракті.

  Часник
Це, напевно, найбільш сильний продукт, що підвищує імунітет. Недарма його називають «антибіотиком для бідних». Він має більш широкий антибіотичний спектр дії, ніж пеніцилін, пригнічує багато вірусів і сприяє попередженню раку, багатий мікроелементом селеном. Вважається, що він стимулює імунну систему за рахунок збільшення числа лімфоцитів (білих кров’яних тілець). Крім того, вважають, що дві сполуки, присутніх у часнику, інулін і аліцин, відповідальні за ефективне усунення різних видів бактерій (стафілококів, стрептококів та сальмонел), а також пригнічує дію збудників туберкульозу, дифтерії, тифу та кишкових паразитів. Дія часнику найбільш ефективно, якщо його вживати в чистому вигляді. Щодня з’їдайте, принаймні, одну часточку часнику.

Сухофрукти

Сухофрукти можна їсти цілий рік, але взимку вони особливо актуальні. Курага, родзинки, чорнослив – сухофрукти вважаються природним вітамінним комплексом. Чорнослив багатий вітамінами А, В1, В2, РР, міддю, калієм, залізом, йодом. Спеціальні баластні речовини покращують перистальтику кишечника, чорнослив відмінно очищає і омолоджує організм, покращує колір обличчя та бореться з холестерином.

Вітаміни і мінеральні солі родзинок зміцнюють дихальну і серцево-судинну систему і підтримують роботу щитовидної залози. Курага нормалізує тиск – це вплив високого вмісту магнію.

Горіхи і насіння
Одні з кращих натуральних джерел аміно-і жирних кислот, які необхідні для оптимального функціонування імунної системи. Для вегетаріанців горіхи є прекрасними замінниками м’яса й інших тваринних продуктів. Наприклад, мигдаль містить вітамін Е, який може допомогти запобігти нежить і інфекцій верхніх дихальних шляхів. Вітамін Е є потужним антиоксидантом, який функціонує в поєднанні з іншими поживними речовинами, присутніми в мигдалі: селен та магній.
Але вони все ж дуже калорійні, не варто ними сильно зловживати — в день з’їдайте по жменьці (приблизно 20-30 грамів) різних горішків.

 Мед  
Здавна вважаються одним з найбільш корисних продуктів. Мед містить вітамін С і марганець, а так само вітаміни, які відмінно поєднуються з мінеральними солями і швидко всмоктуються. Бджолиний пилок — джерело жирних кислот, бере участь у виробленні ферментів і інших поживних елементів, що зміцнюють імунну систему. Прополіс — широко використовуване в медичній практиці бактерицидну і бактеріостатичну речовина. Прополіс здатний пригнічувати активність і знищувати широкий спектр мікроорганізмів, включаючи туберкульозну паличку, віруси, найпростіші (трихомонади), грибки (трихофітія), кандидоз, віруси грипу і гепатиту. Причому прополіс знищує і виводить чужорідні клітини, а рідну мікрофлору організму-господаря зберігає в цілості й схоронності. Тому при використанні прополісу кишкова мікрофлора не страждає, і ніякого дисбактеріозу не буде, на відміну від «улюблених» антибіотиків.


Повернутися
19.02.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.