Коли на Тернопіллі настане «Дольче віта», або Чи стане наш край лідером цукрової галузі України

Про стан, виклики та перспективи буряківничої галузі йшлось під час наради з питань вирощування цукрових буряків та їх переробки господарствами області. На неї зібрались представники ради сільгосппідприємств та департаменту агропромислового розвитку на базі компанії «Агропродсервіс» 8 лютого. Як відомо, Тернопільщина у 2017 році збільшила виробництво цукрових буряків на 67%.

– Сьогодні цукрова галузь дає 29% обсягу реалізації харчової і переробної промисловості, – зазначив заступник голови Тернопільської ОДА Іван Крисак. – Це велика цифра. Також у цій сфері задіяно 5 тисяч працівників. І галузь забезпечує 9,5 % товарообігу сільського господарства області.

Аби надати можливість зниження ставки ПДВ на агровиробництво, розробили законопроект. Про деталі присутніх проінформував голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун.

– Ставка єдиного податку буде прирівняна до земельного податку плюс 0,2, – повідомив голова Всеукраїнської аграрної ради. – Раніше одноосібники мали ставку земельного податку 0,3. їм платили 0,95. Тепер ми хочемо це вирівняти законопроектом. А щодо антирейдерства – більшість проблем подвійної реєстрації вирішується через ймовірність для нотаріусів нести кримінальну відповідальність.

Щоб покращити показники виробництва цукрових буряків в області, потрібно вирішувати проблеми доставки та переробки цукросировини. Для цього потрібно налагодити співпрацю між аграріями та «цукровиками». Адже за словами аграріїв, недоліки у цій сфері приносять значні збитки.

– Є проблема тривалості сезону, – говорив Андрій Баран. –  Ми маємо розуміти, що сліпо перенести європейський досвід ми не можемо. Так, ми привчились готувати дороги до перевезення. Але наші дороги і логістика – далеко не європейські.  Тому треба шукати інші варіанти перевезення і зберігання, щоб не втрачати показники цукристості.

Минулого року в області запрацювали чотири цукрових заводи ТОВ «Радехів цукор», що дозволило збільшити виробництво в області цукру майже вдвічі (283 тис. тонн).

– Склади будують повільно, – додав Віталій Сікорський. –  Це дороге задоволення. Очевидно, склади ще будуть винаймати років 5-6 років. Цукрові заводи в області не були розраховані на наявні потужності. Вони переробляють в 2 рази менше буряків. Колись на Тернопільщині було лише 9 цукрових заводів. І ці технологічні питання потрібно вирішувати.

http://teren.in.ua


Повернутися
19.02.2018
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.