Коли на Тернопіллі настане «Дольче віта», або Чи стане наш край лідером цукрової галузі України

Про стан, виклики та перспективи буряківничої галузі йшлось під час наради з питань вирощування цукрових буряків та їх переробки господарствами області. На неї зібрались представники ради сільгосппідприємств та департаменту агропромислового розвитку на базі компанії «Агропродсервіс» 8 лютого. Як відомо, Тернопільщина у 2017 році збільшила виробництво цукрових буряків на 67%.

– Сьогодні цукрова галузь дає 29% обсягу реалізації харчової і переробної промисловості, – зазначив заступник голови Тернопільської ОДА Іван Крисак. – Це велика цифра. Також у цій сфері задіяно 5 тисяч працівників. І галузь забезпечує 9,5 % товарообігу сільського господарства області.

Аби надати можливість зниження ставки ПДВ на агровиробництво, розробили законопроект. Про деталі присутніх проінформував голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун.

– Ставка єдиного податку буде прирівняна до земельного податку плюс 0,2, – повідомив голова Всеукраїнської аграрної ради. – Раніше одноосібники мали ставку земельного податку 0,3. їм платили 0,95. Тепер ми хочемо це вирівняти законопроектом. А щодо антирейдерства – більшість проблем подвійної реєстрації вирішується через ймовірність для нотаріусів нести кримінальну відповідальність.

Щоб покращити показники виробництва цукрових буряків в області, потрібно вирішувати проблеми доставки та переробки цукросировини. Для цього потрібно налагодити співпрацю між аграріями та «цукровиками». Адже за словами аграріїв, недоліки у цій сфері приносять значні збитки.

– Є проблема тривалості сезону, – говорив Андрій Баран. –  Ми маємо розуміти, що сліпо перенести європейський досвід ми не можемо. Так, ми привчились готувати дороги до перевезення. Але наші дороги і логістика – далеко не європейські.  Тому треба шукати інші варіанти перевезення і зберігання, щоб не втрачати показники цукристості.

Минулого року в області запрацювали чотири цукрових заводи ТОВ «Радехів цукор», що дозволило збільшити виробництво в області цукру майже вдвічі (283 тис. тонн).

– Склади будують повільно, – додав Віталій Сікорський. –  Це дороге задоволення. Очевидно, склади ще будуть винаймати років 5-6 років. Цукрові заводи в області не були розраховані на наявні потужності. Вони переробляють в 2 рази менше буряків. Колись на Тернопільщині було лише 9 цукрових заводів. І ці технологічні питання потрібно вирішувати.

http://teren.in.ua


Повернутися
19.02.2018
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.