Не грипуйте!

Похолодання зазвичай приносить із собою «шлейф» застудних недуг.

— Застуда, або ГРЗ (гостре респіраторне захворювання) — група захворювань, які спричиняє вірусна інфекція. Дехто вважає, що вірусну недугу спричиняє грип, а застуда — наслідок переохолодження. Насправді переохолодження є поштовхом, який знижує імунітет, відтак вірусам значно легше проникнути в організм і там розпочати свою «бурхливу діяльність», — пояснює столичний лікар­терапевт Алла Таран. — Звісно, підхопити вірус можна в будь­яку пору року, але стається це все­таки частіше восени і взимку, коли погода найбільше «підтримує» застуду.

Зазвичай вірус потрапляє через «вхідні ворота» — дихальні шляхи. Щойно непроханий «гість» поселяється в організмі, імунітет починає активно боротися з «чужаком». Відтак починається запальний процес, який проявляє себе нежитем, чханням, кашлем чи болем у горлі. Таким чином організм намагається позбутися наслідків вірусної діяльності.

Збивати чи ні? Таке питання завжди постає перед нами, коли температура тіла підвищується і нам здається, що ми «горимо». Але насправді лихоманка, так само, як нежить і чхання, — захисна реакція організму на застуду. «Підвищуючи температуру, організм ніби дає добро на активний спротив недузі, — зауважує Алла Таран. — Тільки при високій температурі починається активний синтез інтерферону — специфічної речовини, що захищає клітини від вірусу. Тому якщо температура тіла не перевищує 38 градусів за Цельсієм, збивати її не потрібно, інакше тільки нашкодите організму. Вживання жарознижувальних препаратів доцільне лише в разі, якщо позначка на термометрі сягне вище 38—39 градусів».

У боротьбі із застудою важливо: знешкодити вірус, зняти запалення і підтримати імунітет. Лікар зазвичай порекомендує певний противірусний, протизапальний препарати й імуномодулятор. У будь­якому разі не призначайте собі лікування самі.

Зазвичай під час застуди апетит зникає, чи не так? Якщо їсти не хочеться — то й не треба себе змушувати, наголошує Алла Таран. Проте дуже важливо дотримуватися питного режиму. Лікар радить випивати щодня мінімум вісім склянок рідини. Нехай це буде чай iз малиною, калиною, тепле молоко. Адже при застуді в організмі накопичуються токсичні речовини, і саме рідина допоможе швидше їх них позбутися, отже — одужати. Не забувайте про необхідність регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання.

Що робити, аби «застукати» застуду на самому початку й ускладнити їй «діяльність» у нашому організмі? «Щойно ви помітили в себе перші ознаки застуди, — застерігає Алла Таран, — розпочинайте полоскати горло. Для цього потрібна тепла вода і сіль: на одну склянку води — чайна ложка солі. До розчину можна додати також чайну ложку соди і кілька крапель йоду. Полощіть горло чотири­шість разів на день кілька днів поспіль. Аж доки не відчуєте істотного полегшення»

http://www.umoloda.kiev.ua


Повернутися
08.02.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.