Що б таке з’їсти, щоби… менше з’їсти?

Лікарі стверджують: лише 10 відсотків випадків надмірної ваги спричиняють ендокринні порушення. Дуже часто зайві кілограми — результат неправильного харчування. Тож тим, хто стежить за своєю фігурою і не хоче переобтяжувати організм надмірною вагою, слід прискіпливо ставитися до свого раціону і способу життя. Тим паче що немає жодної потреби виснажувати себе дієтами. Варто лише узгоджувати власні звички з процесами організму, закладеними в нас природою.

Без сніданку — ані руш. За ніч наш організм витрачає глікогени (запасні вуглеводи організму), які створив удень. І якщо їх не поповнити зранку, відбудеться збій у запуску обміну речовин.

Норма — 400 грамів. Тільки така кількість їжі за один прийом перетравлюється без залишку, зайве перетворюється на жир. При цьому їсти краще 5–6 разів на день. Якщо вам уже понад 45 років, то разова норма — 200 грамів, оскільки в такому віці уповільнюється обмін речовин.

Оманливий голод. Часто спрага маскується під відчуття голоду. Не поспішайте їсти — випийте води або зеленого чаю без цукру. Візьміть за правило пити перед кожним прийомом їжі — рідина розбавить шлунковий сік, і ви зможете з’їсти менше, ніж зазвичай.

Більше овочів. Зробіть основою раціону рослинну їжу: вона виводить токсини і дає відчуття ситості при мінімумі калорій. Овочів має бути не менш як 500 грамів на день, фруктів — 300, сухофруктів — до 50 грамів.

Солодощі — вранці. Кондитерські вироби — потужне джерело калорій, які людина не встигає витрачати. Але якщо вам важко відмовитися від солодощів узагалі, то хоча б споживайте їх у першій половині дня, коли ви набагато активніші, а організм після сну готовий до поповнення вуглеводами. При цьому замініть тістечка на чорний шоколад (30 грамів на день), а торт — на шматочок домашнього пирога з фруктами.

Поповнюйте запаси води. Оскільки наш організм на 70% складається з води, то для роботи всіх його систем слід підтримувати цей рівень. Тож мінімальна денна норма — 1,5 літра води (без урахування інших напоїв). Інакше токсини виводитимуться повільніше, клітини працюватимуть гірше, а людина, відповідно, не зможе втрачати вагу або відбуватиметься це вкрай повільно.

Контролюйте вагу. Якщо ви працюєте фізично, а зайві кілограми все одно є, це означає, що споживаєте більше калорій, ніж витрачаєте навіть з такою рухливою професією. Введіть у раціон більше овочів. Наприклад, у 300 грамах капусти всього 83 кілокалорії.

Вечеря — найменша трапеза. Оскільки людина не спить упродовж усього дня, то й поповнювати запаси енергії треба рівномірно. Однак вечеря має становити не більш як 25 відсотків калорійності щоденного раціону, і в ній мають переважати овочі та фрукти. Інакше, окрім навантаження на шлунково–кишковий тракт, отримуємо навантаження на нервову систему, від якої залежить обмін речовин.

Сон — 8 годин. Тільки під час повноцінного сну організм відновлює сили. Інакше він зазнає стресу, відтак порушуються робота імунної системи та обмін речовин.

Не їздити — а ходити. «Орган», що спалює жири, — м’язова маса. Візьміть за правило щодня якомога більше ходити пішки.


Повернутися
08.02.2018
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...