Молодість - на тарільці

Хай буде гречка!

Дожити до старості, зберігаючи молодість духу і міцне здоров’я, — шляхетна мрія людини. Але дуже часто сама ж людина нераціональним харчуванням, малорухливістю «допомагає» старості підкрастися завчасно. А потім починаються безкінечні нарікання на здоров’я. Тим часом дієтологи стверджують — існує так звана «їжа молодості», яка допоможе тримати організм у тонусі довший час. Ідеться не про якісь «заморські» еліксири, а звичні для нас харчові продукти, про які ми часто забуваємо.

— Візьміть зернові. Вони дають енергію, видаляють токсини, канцерогени (яких із віком стає більше), запобігають розвитку цукрового діабету, ожирінню, деяким видам раку, — розповідає лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. — Тож гречка, вівсянка, пшенична крупа нехай будуть у вашому раціоні постійно. Хліб корисніший із висівками або із цільного зерна.

Овочі, ягоди і фрукти містять фітохімічні речовини, які борються із прихованими запаленнями, і, за словами лікаря, здатні омолоджувати організм, оздоровлювати його органи і системи, попереджувати онкозахворювання. Разом із зерновими вони мають становити 75% у нашому раціоні. На запитання, які овочі-фрукти краще вживати, дієтолог відповідає: різні. І чим більша різноманітність асортименту, тим краще.

Не жери жири

«Овочі корисні як у сирому вигляді, так і варені, тушковані. Тушкувати ліпше на воді, а масло і олію додавати в готові страви. Частіше готуйте овочеві пюре — так вони краще засвоюються. Овочі і фрукти вживайте з кожним прийомом їжі».

Неодмінно в раціоні має бути білкова їжа, оскільки білок — це те, з чого ми «збудовані». «З віком клітини організму зношуються і старіють, підвищується ризик мутацій. Тому червоне м’ясо частіше замінюйте на рибу та нежирну птицю (краще готувати на пару або варити), — наголошує Оксана Скиталінська. — Вживайте більше кисломолочних продуктів (сир, сирні запіканки, ліниві вареники). Бажано щодня з’їдати яйце, зварене нам’яко. А бобові та соєві продукти (в перетертому вигляді) — готуйте двічі на тиждень. І нежирний неміцний бульйон із курки (краще домашньої, звареної із овочами). Це — знаний еліксир здоров’я».

Пані Оксана нагадує, що жири краще споживати ті, що є в продуктах — у м’ясі, рибі, яйцях, сирі. А в готові страви рекомендує додавати суміш оливкової, соняшникової та кукурудзяної олії — столову ложку в день. У такій суміші багато корисних жирних кислот, каже лікар. Вершкового масла або вершків кладіть у готові страви не більше столової ложки в день. «Джерелом корисних жирів є також жирна морська риба (вимочений малосольний оселедець або скумбрія), горіхи (1-2 штуки в день), насіння льону (2 чайні ложки в день, бажано в меленому вигляді, додавати в готові страви). І омега-3 жири в капсулах».

Чим старша людини, тим гірше організм засвоює вітаміни і мінерали. Тому, за словами лікаря, їх потрібно додатково приймати у вигляді комплексів.

І про чай пам’ятай  

«Особливо відчутна потреба у вітаміні С, — зауважує дієтолог. — Тому пийте щодня одну склянку шипшинового настою. Вимагає організм і вітамінів В6, В12 та В9 (фолієвої кислоти) — їх дефіцит може стати причиною інфаркту. Тому їх варто вживати додатково курсами або пити відвар із пшеничних висівок (півсклянки висівок варити 20 хвилин на слабкому вогні в одному літрі води). Відвар необхідно спожити протягом дня. І ще — дефіцит кальцію призводить до остеопорозу. Тому бажано приймати цей елемент додатково або споживати 100 г нежирного сиру щодня».

І не забувайте про рідину. «З віком її п’ють менше, відчуття спраги зменшується. Відтак кров не лише згущується і виникає ризик тромбів, інсультів, інфарктів, а й не виводяться токсини — розвивається хронічна інтоксикація, — каже пані Оксана. — Тому після сну корисно випивати склянку теплої води із соком лимона за 30 хвилин до їжі. А також — незадовго до сну — як профілактику інсультів уві сні. І не забувайте про зелений чай. Цей напій допомагає зберегти ясність думки, пам’ять, оберігає від прискореного старіння, різних прихованих запалень, онкологічних хвороб».

До речі

Особливі продукти, що допоможуть затримати молодість:

— куркума: 1/3 чайної ложки додавати в готові страви;

— корінь імбиру: 1/3 чайної ложки на весь день

(додавати в чай, компоти, супи);

— часник і цибуля: 1 зубок часнику і стільки

ж цибулі — ввечері;

— броколі: 1-2 рази в тиждень — допомагає печінці виводити токсини, має протиракову дію;

— ягоди — хоча б кілька ложок, можна заморожені, у вигляді пюре — додавати в кисломолочні напої (обліпиху, горобину,

вишню, чорницю, малину, смородину).

 

Повернутися
07.05.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...