Телят рахують по рогах корови

Весняними вечорами в різних кінцях села чуються жіночі голоси: «Майка! Зорька! Нічка! ». Це господині зустрічають з пасовища годувальниць. Міському жителю невтямки, як вони впізнають  своїх корів. Адже тварини дуже схожі і, буває, відрізняються тільки мастю.

Насправді ж корови всі різні і добрий господар завжди за їх зовнішнім виглядом визначить рівень продуктивності. Від чого ж залежить молочність тварини і як вибрати корову, щоб вона була не тільки годувальницею родини, але й приносила додатковий дохід від реалізації молочної продукції?

–  Добра молочна корова нині на вагу золота, – розповідає ветеринар із Козови Руслан Козіброда. – Племінна справа у нашій області практично не ведеться, а тому корову, яка б давала багато молока, удень з вогнем не знайдеш. На моїй практиці молочна корова-рекордсменка давала 20 літрів надою за один раз, та й сама вона була доволі габаритна – 7 центнерів.  Господарі навіть були змушені купити доїльний  апарат, бо не могли впоратися.

За словами Руслана Козіброди, вибираючи молочну корову, перш за все треба звернути увагу на здоров’я, продуктивність і вік тварини. Особливу увагу слід звернути на вим’я.

– Вим’я має бути велике, чашоподібної форми, – зауважує ветеринар. – Шерсть на вим’ї має бути тонка, рівна і коротка. До ознак високої молочності належать також добре виявлені молочні кили-вени, що відводять кров від вимені в грудну вену. Вони повинні сягати товщини до трьох пальців. Отвір, через який молочні вени проходять у внутрішню порожнину тварини, називається молочним колодязем. Він має бути глибоким і широким.

 Ветеринар радить перед тим, як купувати корову, подоїти її й побачити, скільки вона насправді дає молока. Бо господар, який зацікавлений у продажі тварини, може кількість надою перебільшити.

– Перш аніж підійти до корови, потрібно її покликати й погладити, щоб вона не злякалася, інакше може й копнути, – зазначає пан Руслан. – Утім, це залежить і від типу нервової системи. Корови теж поділяються на холериків, сангвініків та меланхоліків. Це можна побачити, простеживши за поведінкою тварини. Якщо  корова різко реагує на будь-який звук і шурхіт, отже, вона холерик, а коли спокійно підпускає до себе чужих людей, то меланхолік. Але якою б не була корова, на надої впливає стрес. В жодному разі не можна кричати на корову. Для збільшення удою деякі фермери навіть вмикають у стайні класичну музику.  Після купівлі корова перший тиждень може давати менше молока, бо сумуватиме за двором, за господинею. Важливо не прив’язувати корову до голих ясел. Туди слід кидати їжу перед тим, як корова зайде до хліва із пасовища. Окрім того, вибрати хорошу молочну годувальницю – мало, треба ще вміти правильно її доїти, бо саме від цього залежить продуктивність і здоров’я корови. Проміжки між доїнням мають бути приблизно однаковими, оскільки молоко утворюється протягом доби рівномірно. При дворазовому доїнні корів доять о 6.00 і о 18.00. При триразовому доїнні денні проміжки між доїннями складають не менше семи годин, а нічна перерва має бути не більше 10 год.

Скільки в корови вже було телят, видно по рогах – за кожним приплодом щороку на рогах з’являється нове кільце.

– Найкраще купувати корову, яка має п’ятий розтел – тоді найбільша продуктивність корови, – каже ветеринар. – Дехто купує телицю, щоб тримати на корову, але я б не радив такого робити – інколи телиця гарно вгодована, велика, але коли розтелиться, має маленьке вим’я і невеликі задатки до молочності.

 

Повернутися
07.05.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...