Коли ніжки хочуть відпочити трішки…

Набряклі ноги – це негарно і неприємно. Крім того, у більшості випадків поява набряків вказує на наявність в організмі патологічних змін, хоча і абсолютно здорова людина не застрахована від подібної проблеми. З набряками ніг стикаються і чоловіки, і жінки, а для багатьох майбутніх мам розпухлі ноги стають суцільною мукою, яке зникає після пологів.

Чому ж утворюються набряки?

Набряклі ноги, на думку лікарів, дуже часто сигналізують про слабкий кровообіг. А він безпосередньо залежить від роботи серця і стану судин. Якщо з цим усе гаразд — варто звернути увагу на нирки. Коли вони функціонують без збоїв, і лікар після детального обстеження це підтвердив, — тоді слід «копати» далі. Щоб з’ясувати причину і позбутися проблеми, доведеться відвідати не тільки терапевта, а й кардіолога, й фахівця із судинних проблем. Скажімо, «важкі» ноги наприкінці дня можуть попереджати про наближення варикозу. Особливо промовисто натякає на цю проблему набряк, що з’являється лише на одній нозі. А серцева недостатність переважно проявляє себе набряклими кісточками і гомілками симетрично — на обох ногах. Якщо ж збільшена в розмірі нога ще й почервоніла, і аж «горить», а дотик до набряклої вени викликає біль, — варто негайно перевіритися щодо можливого тромбофлебіту.

«Шпильки» — не до речі

На заваді циркуляції крові часто стають і наші звички. Наприклад, коли ми постійно закидаємо ногу на ногу або коли через роботу змушені постійно стояти. А ще — взуття на високих підборах. Хоча це вишукано й елегантно, але мода не завжди «на одній ноті» зі здоров’ям. Тому дуже важливо давати ногам можливість перепочити і від високих «шпильок», і від нашої нескінченної «біганини».

Боротися з набряками з допомогою сечогінних препаратів можна, але лише порадившись iз лікарем. Адже бувають ситуації, коли такі ліки не можна використовувати, крім того, діуретики небезпечно вживати тривалий час. Інакше ризикуєте вивести з організму не лише зайву рідину, а й корисні мікроелементи, зокрема кальцій і калій.

Найкраще вживати природні діуретики — молоко, сир, мед, сік калини, лимон, чай (особливо зелений), зелені сорти яблук, горобину. — Для профілактики набряків насамперед корисні вітаміни групи В, А, РР, які зміцнюють судини і капіляри. Природне джерело цих вітамінів — морква, обліпиха, цитрусові, чорна смородина, шипшина.

Також, за словами лікарів, варто обмежити споживання солі — до 2–3 грамiв на день, а також хліба, консервів, ковбасних виробів. Позбутися зайвої рідини організму допоможуть курага, огірки, гарбуз. Не забувайте, що середня добова потреба людини в рідині — 1,5–2 літри (враховуючи супи). І якщо ваші ноги схильні набрякати, краще цю межу не переходити.

Зняти біль у «налитих» литках іноді допомагає звичайний самомасаж. Корисно щовечора влаштовувати втомленим ногам контрастний душ. Можна спробувати і спеціальні мазі для ніг, які не просто вгамовують больо­вий синдром, а й покращують мікроциркуляцію крові. Деякі з них виготовляють на основі екстракту кінського каштана або ферментів, що їх зі слиною виділяють медичні п’явки.

Якщо під час роботи ви більше сидите, то не забувайте якомога частіше перебирати пальцями ніг, робіть кругові рухи ступнями, ставайте на носочки — бодай на кілька секунд. А ввечері, лягаючи в ліжко, не лінуйтеся хвилин на 10 закинути ноги вгору, впертися ними в стіну та енергійно порозтирати нижні кінцівки від стоп до колін.


Повернутися
30.01.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...