Квашена капуста-користі аж «густо»

Скільки рецептів квашеної капусти існує, ми ніколи не дізнаємося точно. І не намагайтеся підрахувати, невдячна це справа. Кожна господиня чи господар (і таке буває), вважає за потрібне додати щось своє в рецепт, зробити це якось по-своєму (ми ж нація творча).

Дієтологи вважають: лише 200 г квашеної капусти покривають майже половину денної потреби у вітаміні С. Є у цій кисленькій страві й вітамін В, який допомагає кращому засвоєнню білка. Саме тому квашену капусту корисно споживати як гарнір до м’ясних страв.

Крім вітамінів, вона містить багато нікотинової кислоти, яка сприяє нормальному перебігу життєво важливих клітинних процесів і надає волоссю блиску, а нігтям — міцності. Багата капуста і на калій, залізо, магній, цинк. А це дієвий профілактичний засіб проти виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

Під час процесу закваски в капусті утворюється молочна кислота, яка сприяє нормалізації кишкової мікрофлори. Користь кислоти в даному випадку обумовлюється її здатністю пригнічувати розвиток шкідливих бактерій, зокрема кишкової палички.
Вживати квашену капусту корисно людям, страждаючим надмірною вагою - завдяки низькій калорійності і великій кількості корисної клітковини, що сприяє швидкому виведенню вуглеводів. Тим, хто любить кислу капусту, не страшні запори.
Корисні властивості квашеної капусти зможуть оцінити і діабетики, які значно обмежені у своєму меню. Людям, що страждають втратою апетиту, квашена капуста допомагає налагодити травлення.
Очевидна користь капусти і для людей, які страждають авітамінозом, оскільки в цьому продукті містяться вітаміни групи В (В123), а також А, Р і РР.
Крім самої капусти корисно вживати і розсіл. Його корисні властивості допомагають людям, страждаючим гастритом, млявістю шлунка, а також захворюваннями печінки.
Розвиваючи тему про те, чим корисна квашена капуста, варто зауважити, що медичні дослідження показують, що ті, хто часто вживає даний продукт, рідше хворіють онкологічними захворюваннями.
У косметології квашену капусту і розсіл використовують для оздоровлення зів'ялої шкіри, а також для боротьби з розширеними порами.
Клітковина, що є в цьому овочі, сприяє травленню і покращує мікрофлору кишкового тракту. Лікарі радять регулярно додавати до раціону квашену капусту, наголошуючи: таким чином ви зміцнюєте імунітет і регулюєте обмін речовин. Вона також здатна гамувати болі у шлунку.

Корисна вона і тим, що допомагає зберігати фігуру. Калорійність її нижча навіть і без того низькокалорійної свіжої капусти. У той же час вона надовго створює відчуття ситості. Тартронова кислота, що міститься в ній, заважає перетворенню цукру та інших вуглеводів в жир.
Що й казати, користь від квашеної капусти велика. Однак і за нею водяться деякі грішки. Наприклад, через високий вміст органічних кислот вона протипоказана людям з підвищеною кислотністю шлункового соку, при захворюваннях підшлункової залози, нирковій недостатності, каменях у жовчному міхурі та гіпертонії. 


Повернутися
30.01.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...