Квашена капуста-користі аж «густо»
Скільки рецептів квашеної капусти існує, ми ніколи не дізнаємося точно. І не намагайтеся підрахувати, невдячна це справа. Кожна господиня чи господар (і таке буває), вважає за потрібне додати щось своє в рецепт, зробити це якось по-своєму (ми ж нація творча).
Дієтологи вважають: лише 200 г квашеної капусти покривають майже половину денної потреби у вітаміні С. Є у цій кисленькій страві й вітамін В, який допомагає кращому засвоєнню білка. Саме тому квашену капусту корисно споживати як гарнір до м’ясних страв.
Крім вітамінів, вона містить багато нікотинової кислоти, яка сприяє нормальному перебігу життєво важливих клітинних процесів і надає волоссю блиску, а нігтям — міцності. Багата капуста і на калій, залізо, магній, цинк. А це дієвий профілактичний засіб проти виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
Під час процесу закваски в капусті утворюється молочна кислота, яка сприяє нормалізації кишкової мікрофлори. Користь кислоти в даному випадку обумовлюється її здатністю пригнічувати розвиток шкідливих бактерій, зокрема кишкової палички.
Вживати квашену капусту корисно людям, страждаючим надмірною вагою - завдяки низькій калорійності і великій кількості корисної клітковини, що сприяє швидкому виведенню вуглеводів. Тим, хто любить кислу капусту, не страшні запори.
Корисні властивості квашеної капусти зможуть оцінити і діабетики, які значно обмежені у своєму меню. Людям, що страждають втратою апетиту, квашена капуста допомагає налагодити травлення.
Очевидна користь капусти і для людей, які страждають авітамінозом, оскільки в цьому продукті містяться вітаміни групи В (В123), а також А, Р і РР.
Крім самої капусти корисно вживати і розсіл. Його корисні властивості допомагають людям, страждаючим гастритом, млявістю шлунка, а також захворюваннями печінки.
Розвиваючи тему про те, чим корисна квашена капуста, варто зауважити, що медичні дослідження показують, що ті, хто часто вживає даний продукт, рідше хворіють онкологічними захворюваннями.
У косметології квашену капусту і розсіл використовують для оздоровлення зів'ялої шкіри, а також для боротьби з розширеними порами.
Клітковина, що є в цьому овочі, сприяє травленню і покращує мікрофлору кишкового тракту. Лікарі радять регулярно додавати до раціону квашену капусту, наголошуючи: таким чином ви зміцнюєте імунітет і регулюєте обмін речовин. Вона також здатна гамувати болі у шлунку.
Корисна вона і тим, що допомагає зберігати фігуру. Калорійність її нижча навіть і без того низькокалорійної свіжої капусти. У той же час вона надовго створює відчуття ситості. Тартронова кислота, що міститься в ній, заважає перетворенню цукру та інших вуглеводів в жир.
Що й казати, користь від квашеної капусти велика. Однак і за нею водяться деякі грішки. Наприклад, через високий вміст органічних кислот вона протипоказана людям з підвищеною кислотністю шлункового соку, при захворюваннях підшлункової залози, нирковій недостатності, каменях у жовчному міхурі та гіпертонії.
← Повернутися