Несолоне, несолодке, нежирне…

Дієтологи стверджують, що найшкідливіші для нашого здоров’я продукти це сіль, цукор, вершкове масло і продукти з білого борошна.

Якщо ви всерйоз задумалися про правильне харчування і вирішили виключити з раціону сіль, то варто вирішити питання про заміну цієї приправи чимось іншим.

Замінити сіль при схудненні можна:

Сушеною зеленню. Особливо хороша в якості заміни селера.

Морською капустою, вона ж ламінарія. Ця рослина просто криниця корисних вітамінів і мікроелементів. Ламінарія є відмінним замінником солі, а страви, приготовані з додаванням капусти, набувають незвичайний терпкий смак. Для приготування салатів рекомендується використовувати суху морську капусту, хоча і в свіжому вигляді вона буде смачна;

Часником або цибулею. Ці ароматні овочі додадуть будь-якій страві пікантний смак. Цибульку можна брати не тільки зелений, але і ріпчасту, салатний і т. д. Овоч чудово поєднується з м’ясом і рибою, злаками, картоплею. Не менш вдалим замінником солі буде і часник. Правда, багато хто боїться неприємного запаху після поглинання овоча. Якщо вас хвилює часникове амбре, то позбутися від нього допоможе свіжа м’ята і цитрусовий сік;

Травами, які настоювали на рослинному маслі. Трави можна брати будь-які: базилік, петрушку, кріп, кінзу та інше, все залежить від вашого смаку;

Натуральними приправами. У їх складі не повинно бути солі. Звичайно, купити щось по-справжньому натуральне часом непросто, але все можливо. Пошукайте. Напевно на ринку знайдеться кмин, куркума, орегано і т. д. Приправи надають страві приголомшливий аромат і смак;

Цитрусовими. Якщо у вас немає алергії і дієта дозволяє вживання фруктів, то додайте в своє меню лимони, апельсини і грейпфрути. Сік зазначених фруктів чудово поєднується з різними продуктами, а завдяки кисловатому смаком відсутність солі практично невідчутно;

Соєвим соусом. Саме він для багатьох є кращою заміною. Головне, купувати якісний продукт, в якому міститься мінімум консервантів, ні цукру. Хороший продукт коштує недешево, але економити на здоров’я не варто. Любителів соусу хочеться застерегти: вживати його у великій кількості не можна. В соєвому соусі також присутня сіль, тому додають його в блюдо трохи для аромату і посилення смаку.  

 І ще маленький секрет. Привчіть себе готувати їжу на пару або на грилі. Такі способи дозволяють продуктів зберігати природну солоність. Перший час, звичайно, буде хотітися смаженої їжі, але звикнувши до парової їжі, ви оціните її смак і користь.

Вершкове масло багате насиченими жирами, які шкідливі для серцево-судинної системи. Крім того, ці жири не засвоюються організмом і накопичуються, викликаючи ожиріння і атеросклероз судин. Вершкове масло необхідно замінити найбільш корисним оливковою або лляною олією.

У рецептах солодких страв сміливо можна замінити вершкове масло банановим або яблучним пюре. Вони додадуть аромат страви і зроблять його солодше. Необхідно взяти стільки пюре, скільки ви б брали олії.

Втім, найбільш доступною альтернативою є рослинна олія. При цьому не варто обмежувати себе тільки соняшниковою. Цілком підійде кукурудзяна, кунжутна і т. д. Якщо ви будете використовувати їх у випічці, пропорції повинні бути 1:2, інакше тісто буде занадто рідким. Краще віддати перевагу олії без запаху.

Як варіант, можна замінити вершкове масло кокосовим. Тільки воно має бути нерафінованою. Воно подарує тесту приємний аромат і додасть йому щільність, як і вершкове масло.

Французькі кухарі пропонують заміняти масло знежиреним сиром, кукурудзяним крохмалем з водою в пропорції 1:2,  йогуртом, сметаною, овочевим пюре з гарбуза, кабачка або картоплі, пастою авокадо.

Авокадна паста особливо добре гармонує зі смаком свіжого хліба. Можете сміливо використовувати її замість масла при приготуванні бутербродів. Як бачите, замін у вершкового масла вистачає.

 Як відомо, регулярне вживання білого цукру, крім проблем із зайвою вагою, і призводить до серйозних проблем зі здоров’ям – страждають наші зуби, мозок і серцево-судинна система. Саме тому відмовлятися від цього шкідливого продукту потрібно навіть тим, хто не прагне схуднути. Для гарного самопочуття, підтримки здоров’я і привабливою фізичної форми потрібно дотримуватися збалансованого харчування. Замінити цукор при правильному харчуванні можна  ягодами, фруктами, сухофруктами та медом.

 Вдалих вам кулінарних експериментів!


Повернутися
15.01.2018
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Люди діляться на багатих і бідних. При цьому і багатство, і бідність є випробуванням. Проте бідність — більш легкий, зручний хрест,  у той час як багатство — більш важкий. Науковці говорять навіть про гедонізм бідних — їм властиве переживання катарсису від своєї безумовної порядності порівняно із "вкраденими статками олігархів". При цьому цікаво, що "багаті", тобто всі ті, хто не сприймає себе «бідним», узагалі не оперують таким примітивним розшаруванням "багатий - бідний", тож дискурс протистояння «бідні-багаті» створюється самими бідними. Ознака, за якою «бідні» відносять тих чи інших людей до цих двох класів, є також примітивна - це самовизначення особистості: якщо людина радо себе зараховує до бідних, то це "наш!", і саме в цей момент запускається полум'яна риторика "ми бідні - а вони багаті, та вони нам, бідним...".  Питання влади над своїм життям для бідного не стоїть - бо "владою користуються багаті, аби поневолювати бідних і робити їх ще біднішими".

На думку психологів, в людини грошей стільки, скільки вона дозволяє собі. Я б сформулював це так:  справжні багатство чи бідність не у гаманці, а в голові… Так звана бідність – це насправді невміння користуватися своїм багатством. Ми відкладаємо кошти «на чорний день», нові речі – «на потім». В результаті отримуємо життя з чорних днів, і це «потім» ніколи не настає. Відкрию вам таємницю: «потім» не існує. Є тільки зараз. А в ньому є люди, які як кремінь, або як губка, або ж як мед. Щоб отримати щось від людини-кременя, треба щосили  її стукати. Щоб отримати щось у людини-губки —  треба довго її тиснути. А людина-мед розливається для усіх сама…