Не вистачає грошей на яловичину – їдять курятину

Українці надають перевагу курятині — найдешевшому м’ясу. У 2017 році частка курятини у раціоні збільшилася до 47% при нормі споживання 38%. А от яловичини недоїдають. Частка споживання становить 16%, а має бути 25%.

Дієтологи кажуть, що будь-яке м’ясо (за винятком жирного і старого) - корисне, бо містить цінні амінокислоти, вітаміни групи В та залізо. Головне - правильно його приготувати і з’їдати не більше норми.

“Якщо вибирати з різних видів м’яса, то найчастіше треба споживати саме курятину, особливо грудку – вона нежирна і малокалорійна, водночас має високу поживну цінність. Містить незамінну амінокислоту лізин, що забезпечує ріст та відновлення тканин, вироблення антитіл, гормонів і ферментів. Курячий жир найлегше засвоюється, оскільки температура його плавлення становить +35°С +37°С, що дорівнює температурі людського тіла. Яловичий, для порівняння, плавиться при +40°С +50°С, тому травиться довше, - каже лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. - На другому місці — молода нежирна телятина. 1-2 рази на тиждень можна їсти свинину. Баранину — ще рідше, та й то тільки молоду”.

Але багато українців побоюються, що курятина - “нашпигована” гормонами та антибіотиками, тому, якщо не вистачає грошей на яловичину чи телятину, краще м’яса взагалі не їсти.

Оксана Скиталінська переконана: щоб м’ясо принесло користь, його треба зварити — тоді всі шкідливі речовини (пурини, які перетворюються у сечову кислоту і навантажують нашу печінку і нирки, гормони, а також антибіотики, які виробники додають у корм) перейдуть у бульйон. М’ясо треба залити холодною водою і поставити варити, а бульйон потім злити. При приготуванні супів першу воду після закипання необхідно злити і залити новою. Періодично слід знімати жир. М’ясо також можна тушкувати — під кришкою, на слабкому вогні, з додаванням невеликої кількості води, або готувати на парі.

Якщо їсти жирне, смажене, копчене, це потягне за собою порушення обміну речовин і накопичення жиру не тільки під шкірою, а й довкола внутрішніх органів та всередині судин (почнуть утворюватися атеросклеротичні бляшки).

Споживання нагрітого жиру руйнує судини зі середини, провокує хвороби серця, викликає мутації у клітинах (може призвести до раку), порушує вуглеводний обмін, що може спричинити розвиток діабету.

У копченості, ковбаси, сосиски виробники, щоб “подовжити життя” продукту, додають нітрати, які в організмі перетворюються на нітрозаміни — канцерогени класу А (найбільш небезпечні).

https://wz.lviv.ua


Повернутися
15.01.2018
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Тільки-но вляглася перша хвиля радості, котра піднялася довкола нашого першого олімпійського золота, як інтернетом відразу ж покотилася «зрада»: наш спортсмен-переможець обійнявся з володарем бронзи-росіянином, ще й обгорнув його українським прапором…  Цікаво, кого нині «розпинають» більше: нашого Абраменка в Україні за обійми з росіянином, чи росіянина – на його батьківщині - за те, що дався загорнути в наш прапор… Знаходяться уже й ті, хто чи то жартома, чи всерйоз пропонує російському спортсмену попросити політичного притулку в Україні (мовляв, якщо встигне до кінця Олімпіади, то будемо мати вже дві медалі) і ті, хто, відкричавши нашому спортсмену «Осанна», починають скандувати «Розіпни його»…

Поки ламаються списи і точаться суперечки, зверну вашу увагу на дуже символічну деталь: спортсмен, котрий переміг, накрив своїм (нашим, українським!) прапором того, хто програв… Зрештою, вам не треба пояснювати, чому представники Росії на цій Олімпіаді без прапорів – «безликі», майже як «їхтамнєти» на Донбасі… Я вірю у символічність цього жесту, яким Україна «покриває» Росію, так само, як і у великодушність переможців. А все решта - просто спорт.