5 професій, попит на які зросте у 2018 році

Автоматизація та штучний інтелект впливають на поточні професії і повністю змінять ринок праці майбутнього: це призведе до скорочення робочих місць, а необхідність в деяких професіях і зовсім відпаде

 MIT Technology Review підготував топ-5 професій, попит на які буде рости в цьому році, і їх ще не скоро зможуть замінити роботи.

1. Спеціаліст з відновлюваної енергії

Енергетика невеликими, але впевненими кроками йде в "зелене" майбутнє. Вітрові генератори, сонячні елементи рік від року виробляють все більше кіловат-годин електроенергії. І в майбутньому зростання збережеться.

Поширення вітрової та сонячної енергетики призведе до підвищеного попиту на відповідних фахівців. За прогнозами Бюро статистики праці США, в найближчі 10 років відновлювальна енергетика стане лідером по процентному зростанню кількості співробітників.

Завдання, які вирішуються цими фахівцями вимагають знань, мобільності і вправності, яких роботи поки що не мають. Тому деякий час працівники цієї галузі можуть не боятися автоматизації, а навпаки, очікувати зростання зарплат і престижу професії.

2. Тренер алгоритмів

Без цієї професії автоматизація в принципі неможлива. Алгоритмам потрібні серйозні тренування, щоб хоч частково стати інтелектуальними. Щоб навчити програму виконувати певні дії на складальній лінії, може знадобитися десяток тисяч прикладів виконання цих дій.

Так і з іншими алгоритмами. Не так давно Google найняла 10 тисяч людей, щоб очистити контент на YouTube. Але це була не єдина їхня задача. За ними постійно спостерігали алгоритми, які навчалися модерувати контент так само, як і люди. Алгоритмів все більше і все більше необхідності навчати їх.

3. Інженер-розробник штучного інтелекту

Сьогодні інженери з розробки штучного інтелекту одні з найбільш потрібних в ІТ людей. Зарплати деяких з них можуть конкурувати з професійними спортсменами, а компанії влаштовують змагання з переманювання одне у одного профі.

Тут все очевидно: ШІ-інженери - ті люди, які здебільшого і просувають ШІ-революцію, які роблять страхи про заміну людей машинами реальністю. Такі фахівці найбільше потрібні сьогоднішній економіці, тому логічно, що в 2018 році їм не доведеться сидіти без роботи. В тому числі, тому, що штучний інтелект, який розробляє штучний інтелект, поки тільки далека перспектива.

4. Стрімер відеоігор

Стрімінг відеоігор - це онлайн відеотрансляція гри у режимі реального часу. Тобто стрім - це проходження гри у прямому ефірі на відеохостингах типу Twitch, YouTube, та інших

Люди почали заробляти стрімінгом серйозні гроші ще кілька років тому. Але сьогодні набралася достатня кількість людей, для яких це вже не хобі, а єдиний і повноцінний спосіб заробітку.

 

Тільки на платформі Twitch є і заробляють на цьому 25 тисяч чоловік. Їх щоденна аудиторія 15 мільйонів чоловік, і цифра постійно зростає. Це зростання і дозволяє припустити, що попит на новий контент, а значить і на нових стрімерів буде рости.

5. Доглядальниця

Чи не найбільш високооплачувана і точно не найперспективніша професія сьогодні може стати дуже популярною вже в найближчі 10 років. Населення розвинених країн старіє, отже з'являється більше людей, яким потрібен постійний догляд.

При всьому бажанні технології ще довгий час не зможуть забезпечити той рівень догляду, який може дати жива людина. Тому зовсім скоро ситуація з низькою оплатою доглядальниць може змінитися. Разом з цим збільшиться і попит на них. На думку експертів, в цілому попит на вихователів дитячих садків, вчителів і медсестер з ростом автоматизації буде тільки збільшуватися.

https://espreso.tv


Повернутися
15.01.2018
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...