Щоб канікули – на користь

«УРА, канікули!» - полегшено зітхнули школярі та… їх батьки. Але як зробити та, щоб канікули пішли вашому чадові на користь? Адже часто на канікулах дитина повністю вибивається зі звичного ритму: лягає спати за північ, прокидається після полудня, а решта часу сидить за комп'ютером. Безумовно, канікули потрібні для відпочинку. Але це зовсім не означає, що можна перезавантажувати дітей розвагами і геть-чисто забути про режим дня, — говорить Олексій Максименко. — Він придуманий не для того, щоб загнати дитину в жорсткі рамки, а відображає природний перебіг біологічних процесів. Абсолютно всі органи і системи працюють за внутрішнім біологічним годинником. Коли їх насильно "переводять" (при переході на літній або зимовий час, на канікулах), в організмі може виникнути збій, наприклад гормональний. А після цього і до захворювання недалеко". Так що режим дня дитини під час канікул не повинен значно відрізнятися від шкільного.

Протягом навчального року діти регулярно недосипають. У результаті дитина може стати агресивною, дратівливою, неуважною, можуть розвинутися знервовані стани і навіть хвороби. Чим молодша дитина, тим більше часу їй потрібно для відновлення сил. Дітям до 12 років рекомендується спати не менше 10 годин, старшим можна менше.

«Обід для школярика — забудьте про сухарики»

При проблемах зі шлунком, зокрема гастриті, дитина скаржиться на болі в животі, гіркоту в роті, печію. Ви можете вiдчути в неї неприємний запах із рота. При дискенезії з’являються сильні болі у правому підребер’ї. За словами лікарів, закрепи або розлади шлунка, різке схуднення або збiльшення ваги також є тривожними сигналами. Вони підказують — школяра слід обстежити і проконсультувати в гастроентеролога.

Лікарі постійно нагадують батькам: найкращою профілактикою захворювань шлунково–кишкового тракту є правильне харчування. Потурбуйтеся, щоб дитина щодня мала збалансований калорійний сніданок. Це найважливіший прийом їжі, його не можна пропускати.   Найкраще давати на сніданок молочні каші, кисломолочні продукти (йогурти, кефір), сир. Бажано також випити чашку чаю або какао — глюкоза необхідна для роботи мозку. Якщо готуєте вранці бутерброд, то краще не з ковбасою, а з твердим сиром.

До речі, 100 грамів сиру — добова потреба дитини в кальції. За словами дієтолога, в раціоні школяра обов’язково має бути гаряча страва, бажано на обід. Це найкраща профілактика гастритів. Слідкуйте, щоб дитина харчувалася мінімум тричі на день і не порушувала такого режиму. Для перекусів краще давайте не бутерброди, а свіжі фрукти, сухофрукти. Застерігайте свого малюка від таких продуктів, як чіпси, сухарики, солодка газована вода, гумки.

Здоровий зір: подалі від телевізора

 Якщо ваш малюк мружиться, коли читає або дивиться телевізор, коли надто низько схиляється над зошитом або книгою, найімовірніше, виникла проблема з зором.  В такому разі не відкладайте візиту до окуліста. Не забувайте: і очам, і мозку потрібен відпочинок. Дитина може фокусувати свою увагу, зосереджуватися і найкраще сприймати інформацію лише 20 хвилин. Потім слід робити перерву на 15–20 хвилин. Але відпочивати дитина має не біля комп’ютера чи телевізора, які додатково навантажують мозок та очі. Нехай вона побігає, пограється, зробить зарядку, поспілкується з друзями. Приділяйте достатньо уваги фізичній підготовці своїх дітей, стежте, аби вони якомога більше часу проводили на свіжому повітрі.

Для здоров’я очей вагоме значення має раціон. Дієтологи і педіатри нагадують, що дитина має споживати достатньо продуктів з вітамінами А і С (морква, червоний перець, помідори, цитрусові). Чорний хліб, особливо із борошна грубого помелу, містить велику кількість вітамінів групи В, які також дуже важливі для очей. Корисні для зору нерафіновані олії — соняшникова, оливкова, соєва. А також риба, м’ясо, яйця та овочі, приготовлені на пару.


Повернутися
31.12.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...