Новорічна ніч за… половину «мінімалки»

У Інституті агроекономіки порахували, що вартість новорічного столу для української сім’ї з чотирьох осіб в середньому зросте майже на третину в порівнянні з вартістю новорічного столу за минулий рік і складе 1350 грн.

Вартість новорічного столу для української сім’ї з чотирьох осіб в середньому зросте майже на третину в порівнянні з вартістю новорічного столу за минулий рік і складе 1350 грн

Про це повідомляє прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

Для оцінки науковці взяли новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої.

Розрахунок вартості новорічного столу у 2018 році зроблений науковим центром на основі даних Держстату, моніторингу роздрібних цін на міських ринках та у супермаркетах в середньому по регіонах станом на 10 грудня 2017 року.

За їхніми розрахунками, 3 кг салату "Олів’є" традиційної рецептури обійдеться у 130,81 грн. Це на 26,5 % більше, ніж при святкуванні Нового 2017 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса - 43,00 грн за 0,5 кг, шість яєць - 14,87 грн, 0,5 кг зеленого горошку - 17 грн та 200 г майонезу - 9,50 грн. Ще у 19,44 грн обійдуться цибуля, морква, картопля та солоні огірки.

Трохи дешевше - 84,68 грн - коштуватиме салат "Оселедець під шубою" (1,4 кг). Левову частку його вартості складе оселедець - 70 грн за 0,5 кг. Майонез обійдеться у 9,50 грн, морква - 1,22 грн, буряк - 1,49 грн, цибуля - 0,84 грн, картопля - 1,63 грн.

Суттєво зростуть витрати на м’ясні продукти. Півкіло нарізки з ковбаси "Салямі" коштуватиме в середньому 74,66 грн, стільки ж підчеревини копченої - 67,50 грн, а биток зі свинини свіжий - 56 грн.

За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 85 грн. Загалом вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 282,96 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг) обійдеться у 70 грн.

Вартість овочів на новорічному столі складе  в середньому 141,12 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 11,62 грн, гриби (1 кг) – 36 грн, перець солодкий (0,5 кг) – 36 грн, огірки свіжі (0,5 кг) – 19,50 грн, помідори свіжі (1 кг) – 38 грн.

Фрукти на святковому столі обійдуться у 100 грн. За 2 кг мандаринів доведеться заплатити 64,0 грн., 1 кг бананів обійдеться, в середньому, у 25 грн., лимон (200 г) – 10 грн.

Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 15,81 грн, а шоколадні цукерки – 170 грн за 1 кг.

Пляшка шампанського (0,75 л) обійдеться у 90 грн. Безалкогольні напої обійдуться у 80,47 грн.

Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 216,42 грн, а 200 г червоної риби – у 118,86 грн.

Загалом стіл з делікатесами обійдеться у 1897 грн.

 https://espreso.tv/news/2017/12/22/skilky_ukrayincyu_treba_groshey_schob_nakryty_novorichnyy_stil_dani_instytutu_agroekonomiky


Повернутися
31.12.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.