Корисне та демократичне меню на Новий рік
Українці люблять смачно поїсти і пригостити, тому до святкового столу ставляться дуже відповідально. Кожна українка, яка не приготувала страв у три ряди, вважає себе нереалізованою. А ще всі страви з новорічного мають дожити і до різдвяного столу.
В українській сім’ї ще збереглися старі звички, що всі страви мають обов’язково бути жирні, з майонезом та добре досолені. Проте час змінився. Відтепер новорічний стіл може бути корисним та смачним водночас.
“Український інтерес” підготував добірку новорічного, корисного та безперечно смачного меню.
Закуска “Язик мій – друг мій”
Бюджет: 45 грн
Свинячий язик – 1 шт
Кориця – 1 паличка
Аніс – 3 зірочки
Гвоздика – 2 бруньки
Перець чилі – дрібка
Фенхель сушений – 1 дрібка
Гірчиця – 2 ст. л.
Мед – 1 ч.л.
Лимон – сік половинки
Сіль
Уявіть себе відьмою з мультику та візьміть ступу. Покладіть до неї усі спеції та перетріть до порошку.
Зваріть язик у спеціях протягом 30 хвилин на маленькому вогні. Коли схолоне, почистить та поріжте дольками.
У тарілочці змішайте гірчицю, лимонний сік та мед.
Розкладіть по колу нарізаний язик, соус поставте у середину.
“Наф-Наф під сиром”
Бюджет: 210 грн
Свинячий биток – 1 кг
Цибуля – 2 шт
Цукор – 1 ст. л.
Оцет яблучний – 5 ст. л.
Рослинна олія
Сир твердий – 200 г
Сіль, перець
М’ясо нарізати тонкими скибочками та відбити у харчовій плівці.
Дрібно нарізану цибулю обсмажити до м’якоті. Додати у пательню оцет та томити (надіями) цибулю 15 хвилин, а потім цукор. Цибуля має набути прозоро-рожевого кольору.
Розігріти духовку до 180 градусів.
Розкласти битки на деко та поставити їх на 10 хвилин у духовку.
На розігріте м’ясо нарізати сир, а поверх нього викласти цибулю. Поставити деко ще на 10 хвилин.
Слідкуйте за готовністю м’яса. Воно не має бути пересушеним.
Салат “Повна хурма”
Бюджет: 35 грн (2 порції)
Салат “Повна хурма”. Фото: prozdorove.com.ua
Хурма – 1 шт.
Гарбуз – 200 г
Сік 1 апельсина
Кориця (1-2 дрібки)
Йогурт – 100 г
Мед – 1 ч.л.
Панірувальні сухарі – 2 ч.л.
М’ята
Порізати очищений гарбуз на кубики.
Вилити у невеличку каструлю сік апельсину, додати гарбуз та корицю. Варити на маленькому вогні, поки гарбуз не стане м’яким (близько 15 хвилин). Дістати його із соку.
Хурму (терпку і сумну) очистити від шкірки і порізати кубиками або скибочками.
Змішати йогурт з медом.
Гарбуз та хурму заправити йогуртом, посипати сухарями та прикрасити листячком м’яти.
Картопля “Печерна”
Бюджет: 35 грн
Картопля – 6 шт.
Вершкове масло – 70 г
Печериці – 100 г
Цибуля – 50 г
Часник – 1 зубок
Сіль, перець за смаком
Розмарин
Картоплю нарізати дольками та викласти на пергамент у деко. Вершкове масло розтопити та полити картоплю. Додати сіль, перець, розмарин, а також розчавлений часник. Поставити в розігріту духовку.
Гриби нарізати великими шматочками, а цибулю – дрібно. Посмажити їх у пательні.
Додати гриби з цибулею до картоплі. Довести в духовці до готовності.
Сирник “Іго-го”
Бюджет: 65 грн
Вівсяне печиво – 250 г
Вершкове масло – 100 г
Домашній сир – 300 г
Цукор – 100 г
Ванільний цукор – 1 ст. ложка
Яйця – 4 шт
Печиво перемолоти до крихт у блендері. Перемішати до однорідної маси з розтопленим вершковим маслом.
Суміш викласти у силіконову форму і поставити у холодильник на півгодини.
Яйця, цукор, ванільний цукор додати у сир. Перемішати до однорідності.
Викласти сир на печиво та поставити в духовку на 45-50 хвилин.
Духовку вимкнути та відкрити дверцята, але сирник не виймати. Дати йому схолонути до кімнатної температури, а після поставити в холодильник на ніч.
Зберігайте страви не більше трьох діб. Страви у новорічну ніч можуть бути корисними та смачними. Новий рік – це не тільки “шуба” та “заливна риба”, а й інші страви. Потрібно відходити від старих уставів на кухні та експериментувати.
← Повернутися