Корисне та демократичне меню на Новий рік

Українці люблять смачно поїсти і пригостити, тому до святкового столу ставляться дуже відповідально. Кожна українка, яка не приготувала страв у три ряди, вважає себе нереалізованою. А ще всі страви з новорічного мають дожити і до різдвяного столу.

В українській сім’ї ще збереглися старі звички, що всі страви мають обов’язково бути жирні, з майонезом та добре досолені. Проте час змінився. Відтепер новорічний стіл може бути корисним та смачним водночас.

“Український інтерес” підготував добірку новорічного, корисного та безперечно смачного меню.

Закуска “Язик мій – друг мій”

Бюджет: 45 грн

Свинячий язик – 1 шт

Кориця – 1 паличка

Аніс – 3 зірочки

Гвоздика – 2 бруньки

Перець чилі – дрібка

Фенхель сушений – 1 дрібка

Гірчиця – 2 ст. л.

Мед – 1 ч.л.

Лимон – сік половинки

Сіль

Уявіть себе відьмою з мультику та візьміть ступу. Покладіть до неї усі спеції та перетріть до порошку.

Зваріть язик у спеціях протягом 30 хвилин на маленькому вогні. Коли схолоне, почистить та поріжте дольками.

У тарілочці змішайте гірчицю, лимонний сік та мед.

Розкладіть по колу нарізаний язик, соус поставте у середину.

“Наф-Наф під сиром”

Бюджет: 210 грн

Свинячий биток –  1 кг

Цибуля – 2 шт

Цукор – 1 ст. л.

Оцет яблучний – 5 ст. л.

 

Рослинна олія

Сир твердий – 200 г

Сіль, перець

М’ясо нарізати тонкими скибочками та відбити у харчовій плівці.

Дрібно нарізану цибулю обсмажити до м’якоті. Додати у пательню оцет та томити (надіями) цибулю 15 хвилин, а потім цукор. Цибуля має набути прозоро-рожевого кольору.

Розігріти духовку до 180 градусів.

Розкласти битки на деко та поставити їх на 10 хвилин у духовку.

На розігріте м’ясо нарізати сир, а поверх нього викласти цибулю. Поставити деко ще на 10 хвилин.

Слідкуйте за готовністю м’яса. Воно не має бути пересушеним.

Салат “Повна хурма”

Бюджет: 35 грн (2 порції)

Салат “Повна хурма”. Фото: prozdorove.com.ua

Хурма – 1 шт.

Гарбуз – 200 г

Сік 1 апельсина

Кориця (1-2 дрібки)

Йогурт – 100 г

Мед – 1 ч.л.

Панірувальні сухарі – 2 ч.л.

М’ята

Порізати очищений гарбуз на кубики.

Вилити у невеличку каструлю сік апельсину, додати гарбуз та корицю. Варити на маленькому вогні, поки гарбуз не стане м’яким (близько 15 хвилин). Дістати його із соку.

Хурму (терпку і сумну) очистити від шкірки і порізати кубиками або скибочками.

Змішати йогурт з медом.

Гарбуз та хурму заправити йогуртом, посипати сухарями та прикрасити листячком м’яти.

Картопля “Печерна”

Бюджет: 35 грн

Картопля – 6 шт.

 

Вершкове масло – 70 г

Печериці – 100 г

Цибуля – 50 г

Часник – 1 зубок

Сіль, перець за смаком

Розмарин

Картоплю нарізати дольками та викласти на пергамент у деко. Вершкове масло розтопити та полити картоплю. Додати сіль, перець, розмарин, а також розчавлений часник. Поставити в розігріту духовку.

Гриби нарізати великими шматочками, а цибулю – дрібно. Посмажити їх у пательні.

Додати гриби з цибулею до картоплі. Довести в духовці до готовності.

Сирник “Іго-го”

Бюджет: 65 грн

Вівсяне печиво – 250 г

Вершкове масло – 100 г

Домашній сир – 300 г

Цукор – 100 г

Ванільний цукор – 1 ст. ложка

Яйця – 4 шт

Печиво перемолоти до крихт у блендері. Перемішати до однорідної маси з розтопленим вершковим маслом.

Суміш викласти у силіконову форму і поставити у холодильник на півгодини.

Яйця, цукор, ванільний цукор додати у сир. Перемішати до однорідності.

Викласти сир на печиво та поставити в духовку на 45-50 хвилин.

Духовку вимкнути та відкрити дверцята, але сирник не виймати. Дати йому схолонути до кімнатної температури, а після поставити в холодильник на ніч.

Зберігайте страви не більше трьох діб. Страви у новорічну ніч можуть бути корисними та смачними. Новий рік – це не тільки “шуба” та “заливна риба”, а й інші страви. Потрібно відходити від старих уставів на кухні та експериментувати.

 http://uain.press


Повернутися
23.12.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.