Корисне та демократичне меню на Новий рік

Українці люблять смачно поїсти і пригостити, тому до святкового столу ставляться дуже відповідально. Кожна українка, яка не приготувала страв у три ряди, вважає себе нереалізованою. А ще всі страви з новорічного мають дожити і до різдвяного столу.

В українській сім’ї ще збереглися старі звички, що всі страви мають обов’язково бути жирні, з майонезом та добре досолені. Проте час змінився. Відтепер новорічний стіл може бути корисним та смачним водночас.

“Український інтерес” підготував добірку новорічного, корисного та безперечно смачного меню.

Закуска “Язик мій – друг мій”

Бюджет: 45 грн

Свинячий язик – 1 шт

Кориця – 1 паличка

Аніс – 3 зірочки

Гвоздика – 2 бруньки

Перець чилі – дрібка

Фенхель сушений – 1 дрібка

Гірчиця – 2 ст. л.

Мед – 1 ч.л.

Лимон – сік половинки

Сіль

Уявіть себе відьмою з мультику та візьміть ступу. Покладіть до неї усі спеції та перетріть до порошку.

Зваріть язик у спеціях протягом 30 хвилин на маленькому вогні. Коли схолоне, почистить та поріжте дольками.

У тарілочці змішайте гірчицю, лимонний сік та мед.

Розкладіть по колу нарізаний язик, соус поставте у середину.

“Наф-Наф під сиром”

Бюджет: 210 грн

Свинячий биток –  1 кг

Цибуля – 2 шт

Цукор – 1 ст. л.

Оцет яблучний – 5 ст. л.

 

Рослинна олія

Сир твердий – 200 г

Сіль, перець

М’ясо нарізати тонкими скибочками та відбити у харчовій плівці.

Дрібно нарізану цибулю обсмажити до м’якоті. Додати у пательню оцет та томити (надіями) цибулю 15 хвилин, а потім цукор. Цибуля має набути прозоро-рожевого кольору.

Розігріти духовку до 180 градусів.

Розкласти битки на деко та поставити їх на 10 хвилин у духовку.

На розігріте м’ясо нарізати сир, а поверх нього викласти цибулю. Поставити деко ще на 10 хвилин.

Слідкуйте за готовністю м’яса. Воно не має бути пересушеним.

Салат “Повна хурма”

Бюджет: 35 грн (2 порції)

Салат “Повна хурма”. Фото: prozdorove.com.ua

Хурма – 1 шт.

Гарбуз – 200 г

Сік 1 апельсина

Кориця (1-2 дрібки)

Йогурт – 100 г

Мед – 1 ч.л.

Панірувальні сухарі – 2 ч.л.

М’ята

Порізати очищений гарбуз на кубики.

Вилити у невеличку каструлю сік апельсину, додати гарбуз та корицю. Варити на маленькому вогні, поки гарбуз не стане м’яким (близько 15 хвилин). Дістати його із соку.

Хурму (терпку і сумну) очистити від шкірки і порізати кубиками або скибочками.

Змішати йогурт з медом.

Гарбуз та хурму заправити йогуртом, посипати сухарями та прикрасити листячком м’яти.

Картопля “Печерна”

Бюджет: 35 грн

Картопля – 6 шт.

 

Вершкове масло – 70 г

Печериці – 100 г

Цибуля – 50 г

Часник – 1 зубок

Сіль, перець за смаком

Розмарин

Картоплю нарізати дольками та викласти на пергамент у деко. Вершкове масло розтопити та полити картоплю. Додати сіль, перець, розмарин, а також розчавлений часник. Поставити в розігріту духовку.

Гриби нарізати великими шматочками, а цибулю – дрібно. Посмажити їх у пательні.

Додати гриби з цибулею до картоплі. Довести в духовці до готовності.

Сирник “Іго-го”

Бюджет: 65 грн

Вівсяне печиво – 250 г

Вершкове масло – 100 г

Домашній сир – 300 г

Цукор – 100 г

Ванільний цукор – 1 ст. ложка

Яйця – 4 шт

Печиво перемолоти до крихт у блендері. Перемішати до однорідної маси з розтопленим вершковим маслом.

Суміш викласти у силіконову форму і поставити у холодильник на півгодини.

Яйця, цукор, ванільний цукор додати у сир. Перемішати до однорідності.

Викласти сир на печиво та поставити в духовку на 45-50 хвилин.

Духовку вимкнути та відкрити дверцята, але сирник не виймати. Дати йому схолонути до кімнатної температури, а після поставити в холодильник на ніч.

Зберігайте страви не більше трьох діб. Страви у новорічну ніч можуть бути корисними та смачними. Новий рік – це не тільки “шуба” та “заливна риба”, а й інші страви. Потрібно відходити від старих уставів на кухні та експериментувати.

 http://uain.press


Повернутися
23.12.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Сучасне життя —  лернейська гідра, яка щодня нарощує нові голови замість тих, що ми вчора з такими зусиллями зрубали. Порівняння «час – це гроші» в двадцять першому столітті остаточно втратило свою актуальність. Гроші більше не мають значення, а от час має. Його не заробиш, не вкладеш, не примножиш, не подаруєш, не накопичиш, не візьмеш в кредит і навіть не вкрадеш. Він знецінює наші ресурси, забирає шанси і постійно вкорочує нам віку, даючи поблажку хіба що до вину та пірамідам.

 Ми часто забуваємо, що час — єдина річ, якою ми не можемо керувати і тратимо купу часу на читання  трактатів  про тайм-менеджмент. Говорячи, що ми маємо час, ми плутаємо підмет та додаток…

Французький поет П’єр Буаст стверджував, що час часто вбиває тих, хто намагається вбити його. Тим часом українські неокласики впевнені, що за ставленням до нього (хоча, зрештою, не лише до нього) існує тільки два типи людей: перші сидять на березі річки і чекають, доки течією пропливе труп ворога, і другі – це ті, хто цих ворогів пускає за водою…  Хоча є ще й треті. Вони, власне, і є вороги.