Корисне та демократичне меню на Новий рік

Українці люблять смачно поїсти і пригостити, тому до святкового столу ставляться дуже відповідально. Кожна українка, яка не приготувала страв у три ряди, вважає себе нереалізованою. А ще всі страви з новорічного мають дожити і до різдвяного столу.

В українській сім’ї ще збереглися старі звички, що всі страви мають обов’язково бути жирні, з майонезом та добре досолені. Проте час змінився. Відтепер новорічний стіл може бути корисним та смачним водночас.

“Український інтерес” підготував добірку новорічного, корисного та безперечно смачного меню.

Закуска “Язик мій – друг мій”

Бюджет: 45 грн

Свинячий язик – 1 шт

Кориця – 1 паличка

Аніс – 3 зірочки

Гвоздика – 2 бруньки

Перець чилі – дрібка

Фенхель сушений – 1 дрібка

Гірчиця – 2 ст. л.

Мед – 1 ч.л.

Лимон – сік половинки

Сіль

Уявіть себе відьмою з мультику та візьміть ступу. Покладіть до неї усі спеції та перетріть до порошку.

Зваріть язик у спеціях протягом 30 хвилин на маленькому вогні. Коли схолоне, почистить та поріжте дольками.

У тарілочці змішайте гірчицю, лимонний сік та мед.

Розкладіть по колу нарізаний язик, соус поставте у середину.

“Наф-Наф під сиром”

Бюджет: 210 грн

Свинячий биток –  1 кг

Цибуля – 2 шт

Цукор – 1 ст. л.

Оцет яблучний – 5 ст. л.

 

Рослинна олія

Сир твердий – 200 г

Сіль, перець

М’ясо нарізати тонкими скибочками та відбити у харчовій плівці.

Дрібно нарізану цибулю обсмажити до м’якоті. Додати у пательню оцет та томити (надіями) цибулю 15 хвилин, а потім цукор. Цибуля має набути прозоро-рожевого кольору.

Розігріти духовку до 180 градусів.

Розкласти битки на деко та поставити їх на 10 хвилин у духовку.

На розігріте м’ясо нарізати сир, а поверх нього викласти цибулю. Поставити деко ще на 10 хвилин.

Слідкуйте за готовністю м’яса. Воно не має бути пересушеним.

Салат “Повна хурма”

Бюджет: 35 грн (2 порції)

Салат “Повна хурма”. Фото: prozdorove.com.ua

Хурма – 1 шт.

Гарбуз – 200 г

Сік 1 апельсина

Кориця (1-2 дрібки)

Йогурт – 100 г

Мед – 1 ч.л.

Панірувальні сухарі – 2 ч.л.

М’ята

Порізати очищений гарбуз на кубики.

Вилити у невеличку каструлю сік апельсину, додати гарбуз та корицю. Варити на маленькому вогні, поки гарбуз не стане м’яким (близько 15 хвилин). Дістати його із соку.

Хурму (терпку і сумну) очистити від шкірки і порізати кубиками або скибочками.

Змішати йогурт з медом.

Гарбуз та хурму заправити йогуртом, посипати сухарями та прикрасити листячком м’яти.

Картопля “Печерна”

Бюджет: 35 грн

Картопля – 6 шт.

 

Вершкове масло – 70 г

Печериці – 100 г

Цибуля – 50 г

Часник – 1 зубок

Сіль, перець за смаком

Розмарин

Картоплю нарізати дольками та викласти на пергамент у деко. Вершкове масло розтопити та полити картоплю. Додати сіль, перець, розмарин, а також розчавлений часник. Поставити в розігріту духовку.

Гриби нарізати великими шматочками, а цибулю – дрібно. Посмажити їх у пательні.

Додати гриби з цибулею до картоплі. Довести в духовці до готовності.

Сирник “Іго-го”

Бюджет: 65 грн

Вівсяне печиво – 250 г

Вершкове масло – 100 г

Домашній сир – 300 г

Цукор – 100 г

Ванільний цукор – 1 ст. ложка

Яйця – 4 шт

Печиво перемолоти до крихт у блендері. Перемішати до однорідної маси з розтопленим вершковим маслом.

Суміш викласти у силіконову форму і поставити у холодильник на півгодини.

Яйця, цукор, ванільний цукор додати у сир. Перемішати до однорідності.

Викласти сир на печиво та поставити в духовку на 45-50 хвилин.

Духовку вимкнути та відкрити дверцята, але сирник не виймати. Дати йому схолонути до кімнатної температури, а після поставити в холодильник на ніч.

Зберігайте страви не більше трьох діб. Страви у новорічну ніч можуть бути корисними та смачними. Новий рік – це не тільки “шуба” та “заливна риба”, а й інші страви. Потрібно відходити від старих уставів на кухні та експериментувати.

 http://uain.press


Повернутися
23.12.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...