КОЛИ НЕДУГА «БЕРЕ ЗА ГОРЛО»

«Не поспішайте «звужувати» ніс»

Юлія КОСИНСЬКА

Осіння негода, як ви, певне, завважили, не завжди сприяє гарному настрою. Але це — не найбільша прикрість, яку може викликати затяжна веремія дощів і холодного вітру. Разом із бухиканням і чханням стрімко наближається капосний сезон застуд, коли нестабільність погоди і наша неготовність мерзнути роблять погану послугу нашому організму: він починає давати збої. Насамперед від «навали» гострих респіраторних захворювань (ГРЗ), які часто «ведуть» за собою захворювання горла. Що маємо знати, аби вчасно й ефективно дати відсіч «непроханим гостям»?

 Насамперед лікарі радять не поспішати з вживанням медикаментів. «Слизова оболонка носа — перший кордон і щит на шляху вірусу, який атакує організм, — пояснює завідувач відділом дитячої отоларингології лікарні «Охматдит» Юрій Молочек. — «Закладений» ніс, відчуття напруги та сухості в носі та горлі, чхання — вкрай неприємні симптоми, але вони не означають, що ви захворіли. Це захисна реакція на контакт iз вірусом. Часто в таких ситуаціях ми «переходжуємо» інфекцію на ногах або дістаємо з домашньої аптечки судинозвужувальні препарати чи антибіотики. Але такі лікувальні засоби не знищують вірус, а навпаки — дають йому можливість адаптуватися до імунної системи вашого організму».

 Тому, щойно ви завважили в себе симптоми ГРЗ, правило номер один: залишайтеся вдома, «ізолюйте» свій вірус від контактів із колегами, друзями. Якщо вас лихоманить, але температура тіла не перевищує 38 градусів, не поспішайте вживати ліки. Температура — захисна дія імунітету проти вірусу. При гострих респіраторних захворюваннях лікарі радять пити багато теплої рідини (чай iз лимоном, компоти, молоко) — потогінний ефект дуже важливий під час боротьби з недугою. У початковий період захворювання судинозвужувальні препарати краще не застосовувати, оскільки вони знижують захисну реакцію носа. Крім того, при тривалому застосуванні в людини виникає звикання або й залежність від цих препаратів. Полегшує дихання аромотерапія — вдихайте олії м’яти, евкаліпту, хвої. Антибіотики при застудних недугах узагалі недоречні: ці препарати «воюють» із бактеріями, а не з вірусом, який зазвичай спричиняє ГРЗ. До того ж приймати антибактеріальні засоби слід лише за порадою лікаря.

 Ковтати важко, у горлі «першить» — ангіна чи фарингіт?

Дуже часто мішенню ГРЗ стає горло. Ангіна, фарингіт, ларингіт — інфекційні захворювання, «запустити» в дію які може і «сезонний вірус», і переохолодження, а сприяє їм слабкий імунітет. «Ангіна — інфекційне захворювання, при якому запалюються піднебінні мигдалини, — розповідає лікар–терапевт Володимир Брус. — Хвороба проявляється раптово й агресивно. Хворого лихоманить (температура зазвичай сягає вище 38 градусів), людині важко ковтати, а на мигдалинах з’являється сіруватий наліт. Існує кілька видів ангін, але тільки лікар зможе сказати, який iз них спіткав хворого. Тому важливо лікувати недугу під пильним наглядом терапевта. Зазвичай, хворого доводиться госпіталізувати. Не займайтеся самолікуванням. Одне з найгірших ускладнень недуги — гнійний абсцес, який доводиться розкривати, видаляючи гній. Звісно, краще цього не допускати».

 Запалення у горлі може проявляти себе в іншій «формі», скажімо, фарингіту. «Перші прояви недуги — першіння в горлі, а ось температура зазвичай незначна — до 37,5. Найчастіше захворювання протікає не дуже обтяжливо, однак пускати хворобу на самоплив не можна, — застерігає пан Володимир. — Аби ефективно і швидко подолати фарингіт, слід дотримуватися кількох правил: споживати достатню кількість рідини з вітаміном С, що сприяє виведенню токсинів з організму, віддавати перевагу теплим напоям: трав’яним чаям із ромашки чи шавлії). Настоянками з цих трав необхідно також полоскати горло. Доцільність прийому ліків слід узгоджувати з лікарем».

 Осиплість голосу, кашель, задишка. Так проявляє себе ларингіт — ураження слизової оболонки гортані. «Це захворювання небезпечне, якщо протікає з набряками, які ускладнюють дихання, — каже Володимир Брус. — У таких випадках хворого потрібно негайно госпіталізувати».

 Для лікування ларингіту лікарі радять робити трав’яні інгаляції, вживати лужну мінеральну воду («Поляна Квасова», «Боржомі») та тепле молоко із какао–маслом. Ліки має призначати лікар.

 А ось чого не можна робити при лікуванні ангіни, ларингіту, фарингіту — так це теплові процедури на область гортані (зігріваючі компреси на шию). Лікарі застерігають: організм намагається локалізувати хворобу — так би мовити, зосередити її в одному місці, а теплові процедури можуть «розігнати» інфекцію по всьому організму.

 Щоб убезпечити себе від респіраторних інфекцій, лікарі радять зміцнювати імунітет: якісно харчуватися — простою натуральною їжею, уникати шкідливих продуктів, які піддаються технологічній обробці, містять консерванти чи барвники. Щодня вживати свіжі овочі, фрукти, пити щойно приготовлені соки: «живі» вітаміни і мікроелементи дуже корисні для імунітету. Так само як і помірні фізичні навантаження та водні процедури (контрастний душ, розтирання, плавання).

 

beautycharm.net


Повернутися
23.12.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...